Leidenaar opgepakt voor drugssmokkel via bloemenzendingen

© ANP
LEIDEN - De Koninklijke Marechaussee heeft in een grootschalig onderzoek naar drugssmokkel drie mannen aangehouden, onder wie een Leidenaar. Zij worden ervan verdacht drugs te hebben verstopt tussen ladingen bloemen uit Zuid-Amerika.
De drie mannen - 33, 52 en 59 jaar oud en afkomstig uit Aalsmeer, Leiden en Dordrecht - werden al op 1 februari gearresteerd, dat werd dinsdag bekendgemaakt. De arrestaties volgden na een uitgebreid onderzoek door FIOD, de douane en Koninklijke Marechaussee.
Dat onderzoek begon al in 2019, na informatie over mogelijke smokkel van verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol. Cocaïne zou daarbij zijn verstopt tussen vrachtzendingen bloemen en daarna via verschillende bedrijven verder zijn verspreid.
Politiehond Ego zoekt naar drugs
Politiehond Ego zoekt naar drugs © Koninklijke Marechaussee

Contact geld en dure horloges

Na de aanhouding van de mannen zijn meerdere woningen doorzocht, net als een bedrijfspand in Lisse. Daarbij zijn verschillende gegevensdragers, 8000 euro aan contact geld en dure horloges in beslag genomen. Ook in maart vorig jaar vonden er doorzoekingen plaats bij twee van de drie verdachten en bij bedrijven in Aalsmeer en Leiden. Daarbij werden toen administraties en gegevensdragers in beslag genomen.