Freek Vonk gewond na aanval door tijgermeerval

Freek Vonk in betere tijden
Freek Vonk in betere tijden © ANP
LEIDEN - Bioloog Freek Vonk is tijdens de opnames voor een nieuw seizoen van Freeks Wilde Wereld in Suriname gewond geraakt. Een tijgermeerval stak hem met een vlijmscherpe stekel in zijn rechterhand. Vonk moet nu naar het ziekenhuis om de afgebroken stekel te laten verwijderen.
De bioloog en tv-maker, verbonden aan Naturalis in Leiden, schrijft op Instagram dat hij een prachtige tijgermeerval had gevangen, die hij zo snel mogelijk uit het net wilde bevrijden. Maar tijdens het losmaken stak de vis hem met één van de stekels in zijn borstvinnen in zijn hand. 'Helaas zijn die stekels groot, vlijmscherp, keihard en zitten ze vol met weerhaken.'
De stekel brak af en zit nu muurvast in zijn hand. Omdat het niet alleen bijna donker was maar ook nog eens mistig in het Surinaamse regenwoud, kon Vonk niet met een vliegtuigje of helikopter naar een ziekenhuis. Toch lukte het hem om met een opgezwollen en pijnlijke hand nog een beetje te slapen.

Gaat wel vaker mis

Op Instagram is Vonk vol lof over het afweermechanisme van de tijgermeerval. 'Die stekels zitten er niet voor niets en dat heb ik nu aan den lijve ondervonden.' De vis is door de bioloog weer teruggezet in de rivier. Het dier heeft geen last van de afgebroken stekel, schrijft Vonk. Die groeit snel weer terug.
Tijdens de opnames van zijn programma Freeks Wilde Wereld gaat het wel vaker mis. Eerder werd hij al gegrepen door een Caribische rifhaai en kreeg hij meer dan 100 hechtingen. Ook kreeg hij op de Filipijnen last van zware koorts en moest hij worden opgenomen in een ziekenhuis.
LEES OOK: