Waarschuwing voor zware windstoten door storm Dudley, vrijdag opnieuw storm

© ANP
REGIO - Het KNMI geeft code geel af in verband met storm Dudley, die woensdagavond en donderdag over het land trekt. Daarbij worden zware windstoten verwacht. Vrijdag wordt er een tweede, mogelijk nog zwaardere storm verwacht. Vooral voor die laatste lijkt Zuid-Holland zich schrap te moeten zetten: 'Het is een behoorlijk explosief lage drukgebied'.
Ook nu staat er al veel wind, zegt Omroep West-weerman Huub Mizee. 'Een windkracht zes tot zeven, langs de Bollenstreek al windkracht zeven.' Daarbij regent het eerst nog, maar later op de dag wordt het droger.
Begin van de avond trekt de wind dan aan tot stormachtig, met windstoten tussen de 75 en 100 kilometer per uur. Die windstoten zijn er vooral bij buien, ook boven land. Donderdag overdag staat er nog een krachtige tot harde westelijke wind, die af en toe aantrekt tot stormachtig. In de loop van de dag neemt de wind dan af.

Vrijdag mogelijk nog zwaardere storm

'Vrijdag komt dan de volgende storm, die nog wel eens zwaarder zou kunnen zijn', waarschuwt Mizee. Die storm, die Eunice is genoemd, is nog in ontwikkeling ter hoogte van de Azoren. 'Een echte zuidwesterstorm met voorspellingen voor windkracht negen en heel misschien zelfs wel een zware storm, windkracht tien. Maar dat moeten we nog even afwachten.'
'Eunice lijkt een échte zuidwesterstorm'
Omdat de storm zich nog niet echt heeft ontwikkeld zijn er nog veel onzekerheden, zegt Mizee. 'Maar volgens een Amerikaans weermodel zou er sprake kunnen gaan zijn van windkracht 10 en boven de Noordzee zelf windkracht 11. Dat betekent een behoorlijk explosief lage drukgebied.'
Elke zes uur worden er nieuwe weermodellen berekend. Woensdag in de loop van de dag wordt er meer duidelijk over de storm op vrijdag.