Oorlogskinderen na 80 jaar herenigd: 'Direct na Hannekes verjaardag was het huis leeg'

Na 80 jaar wederom gebak voor  Hanneke en Henk I
Na 80 jaar wederom gebak voor Hanneke en Henk I © Omroep West
DEN HAAG - Hanneke Gelderblom-Lankhout (86) en Henk Proeme (88) speelden in de Tweede Wereldoorlog samen in de Citroenstraat in Den Haag. Op 11 februari 1942 mocht Henk op de zesde verjaardag komen van Hanneke, maar kort daarna moest Hanneke plotseling 'uit logeren'. Ofwel, haar familie ging onderduiken. Ze zagen elkaar nooit meer. Tot 11 februari 2022, Hannekes 86ste verjaardag. Na exact 80 jaar komt Henk weer op verjaardagsvisite.
'Hallo, hallo!', roept Hanneke uit, terwijl Henk met een verjaardagscadeautje binnenkomt. 'Dat is lang geleden, we zijn allebei wel wat veranderd he?', zegt Henk, terwijl ze elkaar de hand schudden in de statige hal van Hanneke's huis.
De 'buurkinderen' lopen direct naar de foto waar ze allebei op staan. 'Dit ben ik', zegt Hanneke. 'Jij zit hier tegenover mij aan tafel'. Hanneke kan zich van haar zesde verjaardag niet veel herinneren. 'Ik weet nog dat ik een sprookjesboek heb gekregen, want die mocht mee mijn koffer in toen ik 'uit logeren' ging. Verder weet ik niets van die verjaardag.' Henk is twee jaar ouder en kan zich die dag beter voor de geest halen. 'Er was gebak en er waren een aantal tantes. Ik denk dat je oma er ook bij was', vertelt Henk terwijl de verjaardagstaart wordt aangesneden.
Zaterdag 19 februari (vanaf 17.00) zendt Omroep West de documentaire 'Haags kind in de Tweede Wereldoorlog' uit. Negen ouderen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, vertellen in deze tweedelige serie het verhaal van het verloop van de oorlog in Den Haag en hoe zij die beleefd hebben.
Oorlogskinderen herenigd na 80 jaar

'Haar poppen lagen op straat'

Henk en Hanneke hebben voornamelijk op straat gespeeld met elkaar. Dan speelden ze met de andere kinderen uit de straat schooltje. Tenminste, toen Hanneke nog mocht buitenspelen. 'Ik had dat niet zo door, maar op een gegeven moment mochten Hanneke en haar broertje niet meer buitenspelen', vertelt Henk.
Niet lang na haar verjaardag was het huis van Hanneke verlaten. Henk weet nog goed dat hij daar erg verbaasd over was. 'Als kind werd mij niet alles verteld, dus ik begreep niet waar ze ineens naartoe waren gegaan. Hun huis werd later leeggehaald en de poppen van Hanneke lagen op straat. Een ander buurmeisje was daar heel verdrietig over en heeft de hele oorlog voor de poppen van Hanneke gezorgd.'
Henk en Hanneke (midden van de foto) samen met de andere kinderen uit de straat I
Henk en Hanneke (midden van de foto) samen met de andere kinderen uit de straat I © Privé
Hanneke ging met verzetsvrouw Ru Paré, oftewel tante Zus, naar Ter Apel. Haar twee jaar oude broertje ging naar Limburg. Er werd niet meer gesproken over Den Haag of over wie ze was. Mede daarom weet Hanneke niet hoelang na haar zesde verjaardag ze 'uit logeren' ging. Henk weet dit nog wel. 'Het huis was een aantal dagen na je verjaardag leeg. Je ouders hebben waarschijnlijk gewacht met vluchten om toch nog je verjaardag te kunnen vieren.'
'Oh echt?', zegt Hanneke. 'Dat soort dingen weet ik dus niet meer. Ik was te klein en er is teveel gebeurd in die periode. Ik heb tijdens de oorlog op twaalf verschillende onderduikadressen gezeten. Een duidelijk tijdsbeeld heb ik niet meer daarvan.'

'Ik ga haar eens opzoeken'

Een paar jaar geleden besluit Henk Proeme om Hanneke eens te googelen. 'Er was een boek over haar jeugd verschenen, 'Hannekelief'. Dus toen dacht ik: Ik ga haar eens opzoeken.' Doordat Hanneke actief is geweest in de politiek had Henk haar snel gevonden. 'Door de coronacrisis konden we elkaar nog niet opzoeken, maar vandaag, 80 jaar na dato is het er dan toch van gekomen', zegt Henk lachend.