Wim toverde zijn zolder om tot modelspoorbaan: 'De details van het landschap, daar draait het om'

Wim Zweekhorst bij zijn modelspoorbaan
Wim Zweekhorst bij zijn modelspoorbaan © Omroep West
RIJSWIJK - De zolder van Rijswijker Wim Zweekhorst staat sinds twee jaar helemaal vol. Samen met een vriend bouwde hij in korte tijd een compleet miniatuurlandschap. Een landschap waar meerdere treinen vrolijk hun rondjes rijden. Ze spuwen pluimpjes rook uit en rijden door tunnels. Ze passeren water, dorpspleintjes, werkende mannetjes, geparkeerde autootjes en nog talloze andere details. Het is een passie die tijdens corona bij Wim is ontstaan. Misschien zelfs wel een beetje uit lijfsbehoud.
Wim is geen onbekende in Rijswijk en omgeving. Jarenlang was hij brood- en banketbakker. Achttien jaar geleden ging hij met vervroegd pensioen om zich helemaal te kunnen storten op zijn grote passie: de muziek. Met zijn eigen Bill Baker's Big Band trad hij regelmatig op met het repertoire van Glenn Miller en andere grote orkestleiders. De big band trad zelfs op in de Verenigde Staten en begeleidde de legendarische Vera Lynn. Tussen de bedrijven door heeft hij ook nog een Hawaii-band: Bill and his Hawaiians'. Altijd was Wim bezig. Toen kwam corona. En ineens hield alles van het ene op het andere moment op.
'Ik kon wel janken', vertelt Wim. 'Altijd zat ik optredens te regelen. Bellen, bellen, bellen. En ineens was het afgelopen. Toen heb ik zo'n beetje mijn nagels allemaal op zitten eten. Het was echt een ramp.' Een week later liep Wim in Rijswijk een garagesale binnen. Daar stuitte hij op een kist met een Märklin-trein. In een opwelling besloot hij die te kopen. Als kind had hij ook een modelbaan en de mooie herinneringen waren nog niet vervlogen.
De modelspoorbaan van Wim
De modelspoorbaan van Wim © Omroep West
Een goede vriend van Wim bleek ook dol op spoorbanen, maar heeft zelf geen ruimte in huis. Samen zijn ze gaan bouwen aan een modelspoorbaan met een jaren-zestig-thema. Het werd steeds meer en nog meer. Elke week kwamen ze bij elkaar om verder te werken aan al die details in het landschap. Boompjes, poppetjes, autootjes, brandweermannetjes die een brand staan te blussen of een mannetje met hoge nood die staat te wildplassen. Een driedimensionaal bewegend schilderij waar je uren naar zou kunnen kijken.
Wim toverde zijn zolder om tot modelspoorbaan: 'De details van het landschap, daar draait het om'

Coronahobby

Wim is niet de enige die de modeltreinen heeft herontdekt. Jacques van den Nouland heeft een grote modelbouwwinkel in het centrum van Voorhout, met klanten uit heel Nederland. In de winkel merken ze goed dat er een hernieuwde belangstelling is. 'Zeker tijdens de eerste lockdown, waarbij mensen thuis kwamen te zitten en veel tijd over hadden. Mensen gingen op zoek naar hobby's die ze vroeger wel al hadden en waar ze nu ineens weer tijd voor hadden. Dat geldt voor treinmodelbouw, maar zeker ook voor modelbouwdozen. Die vlogen echt de winkel uit.'
Volgens Jacques is er nog een andere oorzaak voor de hernieuwde belangstelling: de diverse televisieprogramma's over modelbouw. Met name 'De Grote Kleine Treinencompetitie' van Omroep MAX zorgde duidelijk voor meer klanten.
Treinen uit de jaren zestig in miniformaat
Treinen uit de jaren zestig in miniformaat © Omroep West

Een blijvende passie?

Sinds afgelopen vrijdag zijn vrijwel alle coronamaatregelen weer afgeschaft. We kunnen eindelijk weer uiteten, naar de bioscoop, naar verjaardagen en feestjes. We moeten weer schaars omspringen met onze vrije tijd omdat er zoveel verleidingen zijn. Veel coronahobby's zijn alweer een stille dood gestorven. Grote vraag is natuurlijk of de modeltreintjes ook in een kist verdwijnen of stof gaan staan vangen. Jacques denkt van niet. 'Treinmodelbouw blijft meestal wel als je er eenmaal mee begonnen bent. Je gaat dat toch langzaam uitbreiden. We merken toch dat mensen dan weer stukjes rails, boompjes en huisjes komen kopen'.
Wim Zweekhorst is zeker niet van plan om zijn treinbaan weer af te breken. Wel is hij aan het nadenken over nieuwe optredens met zijn twee bands. Hij is trouwens nog naarstig op zoek naar een trompettist voor de Big Band en naar een gitarist voor de Hawaii-band. Maar als hij zou moeten kiezen tussen de treintjes of de muziek dan is er geen enkele twijfel mogelijk: 'dat is toch de muziek! Maar die treintjes komen er wel heel vlak achteraan hoor!'