OM: drie jaar cel voor Hagenaar die al verdachte was in ander groot fraude-onderzoek

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het OM heeft een celstraf van drie jaar geëist tegen een 19-jarige Hagenaar voor elf phishing-zaken met een totale schade van 100.000 euro. De 19-jarige verdachte heeft de oplichting gepleegd terwijl hij tijdelijk op vrije voeten was. Hij was namelijk al verdachte in een ander groot fraude-onderzoek.
De 19-jarige man heeft tussen juli en oktober 2021 meerdere slachtoffers gemaakt door middel van phishing. Via een advertentie op Marktplaats verstuurde hij zijn slachtoffers een bericht op Whatsapp van iemand die zich voordeed als 'Jolanda'. Zij vertelde 'nare ervaringen met Marktplaats' te hebben en vroeg de slachtoffers of zij wilden meewerken aan een zogeheten 'verificatieverzoek'.
De slachtoffers kregen daarna een phishing-link doorgestuurd waar zij hun inloggegevens van de bank moesten invullen. Zo kon hij grote sommen geld van de bankrekening van de slachtoffers wegsluizen.

'Bankmedewerkster' belt slachtoffers

Daarnaast ging de 19-jarige Hagenaar nog een stap verder door een vrouw, die zich voordeed als bankmedewerkster, te laten bellen naar de slachtoffers. Zij vertelde dat er fraude werd gepleegd met hun bankrekening en de bank hun geld kon veiligstellen op een bankrekeningnummer dat zij doorgaf. Door tijdsdruk deden sommige slachtoffers dat.
Tijdens zijn aanhouding had de Hagenaar drie telefoons bij zich. De telefoons waren gebruikt door 'Jolanda' om de slachtoffers een bericht te sturen. Ook de bankmedewerkster belde een aantal keer met deze telefoons naar de nummers van de slachtoffers. Daarnaast stonden er screenshots met inloggegevens van slachtoffers op de telefoons. Ook de is de 19-jarige verdachte herkend op camerabeelden van een pinautomaat waar hij geld opnam van een rekening van een slachtoffer.

Geen spijt

Het is niet de eerste keer dat de Hagenaar verdacht wordt van oplichting. Hij werd namelijk al eerder aangehouden in een ander groot fraude-onderzoek. Maar omdat hij toen nog minderjarig was, had de rechter hem uit voorlopige hechtenis geschorst. Vervolgens heeft hij op vrije voet dus nieuwe slachtoffers gemaakt van phishing.
Volgens de officier van justitie laat de Hagenaar niet merken dat hij spijt heeft van zijn daden. 'Hij neemt op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor zijn handelen. Hij heeft geen moment laten zien dat hij beseft wat de impact is geweest van zijn handelen op de slachtoffers. Die hebben veel stress ervaren toen zij hun zuur verdiende spaargeld onder hun ogen zagen verdwijnen.'

Niet alleen gewerkt

Het OM eist dan ook drie jaar cel tegen de 19-jarige verdachte voor oplichting, computervredebreuk, diefstal met een valse sleutel en witwassen. Voor de eerdere fraudezaak moet de verdachte zich nog verantwoorden.
Volgens de officier van justitie is de Hagenaar de belangrijkste schakel in de oplichtingszaak, maar kreeg hij ook hulp van op zijn minst één vrouw die de slachtoffers belde. Zij is nog niet geïdentificeerd.