Toch carnaval met kleine feesten: 'Het is een tinteling die door de maatschappij gaat'

In Noordwijkerhout kan volgende week toch nog een beetje carnaval worden gevierd
In Noordwijkerhout kan volgende week toch nog een beetje carnaval worden gevierd © ANP
NOORDWIJKERHOUT - Carnaval gaat toch gevierd worden in de regio. Niet zo grootschalig als voor corona, maar zowel in Noordwijkerhout als in Boskoop gaan de carnavalsverenigingen wel feesten organiseren. Alleen wat kleiner dan normaal. Het plan van de Noordwijkerhoutse carnavalsvereniging De Kaninefaaten om een optocht te organiseren in het Hemelvaartsweekend, gaat niet door.
De versoepelingen van de coronamaatregelen komen net op tijd voor de carnavalsverenigingen om toch nog iets aan het feest te kunnen doen. Een grote optocht is niet meer te organiseren, maar kleinere feesten zijn weer toegestaan. Carnaval begint in Boskoop zaterdag al. Dan staat voor de leden van carnavalsvereniging De Krooshappers een feest in het Floratheater op het programma.
Een week later gaat het helemaal los in Boskoop, zo meldt mediapartner Studio Alphen. De coronamaatregelen worden vrijdag 25 februari verder versoepeld, waardoor er weer tot in de nacht gefeest mag worden. Dat laten ze zich in Boskoop geen twee keer zeggen. Op vrijdag en zaterdag worden er in totaal vijf feesten georganiseerd, waarbij de polonaise door zal lopen tot 2.00 uur 's nachts. Omdat de organisatie uitgaat van meer dan vijfhonderd bezoekers zal iedereen zich moeten laten testen en alleen met een geldig coronatoegangsbewijs naar binnen kunnen. Het is het eerste evenement in de regio dat volgens het nieuwe 1G-beleid wordt georganiseerd.
Carnaval dit jaar zonder optochten, maar met een aantal feesten

'Direct weer leven in appgroepen'

Ook Noordwijkerhout is sinds de persconferentie van minister Ernst Kuipers al helemaal in carnavalssferen. In het dorp worden volgende week acht feesten georganiseerd. Hier is ervoor gekozen om niet meer dan vijfhonderd kaarten per feest te verkopen. 'Onze maximale capaciteit zit hier zo dicht tegen aan dat we besloten hebben dat we de mensen niet gaan belasten met 1G', legt Pieter van der Geest van café Van der Geest uit. 'Bovendien is het aan de deur een hoop gedoe om dit te regelen.'
In het dorp zijn er dus geen grote feesten en geen optocht. Toch hebben de carnavalsverenigingen geen moment getwijfeld om iets te organiseren. 'Er ontstond na de persconferentie direct weer leven in de appgroepen die twee jaar stil zijn geweest', legt Van der Geest het gevoel van de inwoners van Noordwijkerhout uit. Iedereen kijkt nu al uit naar volgende week. 'Het is een tinteling die door de maatschappij gaat.'

Geen optocht in Hemelvaartsweekend

Na een gesprek tussen de carnavalsverenigingen, de gemeente Noordwijk en de politie is besloten om geen alternatief carnavalsfeest tijdens het Hemelvaartsweekend te vieren. De partijen zaten donderdagmiddag bij elkaar om te kijken naar een alternatieve datum voor het feest en de optocht.
Richard van den Berg, voorzitter van carnavalsvereniging De Kaninefaaten, laat weten dat zij toestemming hadden van de gemeente om tijdens het Hemelvaartsweekend met 200 mensen binnen in de tijdelijke Schelft het feest te vieren tot 18.00 uur. Dat is geen optie voor de verenigingen. 'Het is niet de moeite om voor zo weinig mensen carnaval te organiseren.'

'Te weinig politie'

De reden dat het zo beperkt mocht van de gemeente zijn niet de coronamaatregelen, maar het tekort aan politiecapaciteit, zegt Van den Berg. 'Ik moet de teleurstelling nog verwerken, dit wordt het derde jaar zonder een grote optocht in Noordwijkerhout', aldus de voorzitter van de vereniging.
Een woordvoerder van de gemeente Noordwijk laat weten dat het aan de verenigingen zelf is om een alternatief plan te maken voor carnaval. Het was nog lang niet zeker of er een nieuwe datum zou worden gekozen voor carnaval. Burgemeester Verkleij wilde 'eerst onderzoeken hoeveel beslag het feest legt op de calamiteitendiensten'. Er is een tekort aan politiecapaciteit in de regio. Het politieteam Katwijk-Noordwijk 'kraakt' op dit moment. Dat vertelde politiechef Peter Koot vorige week aan de Noordwijkse gemeenteraad.