Code rood vanwege storm Eunice voorbij, nog wel windstoten en code geel

REGIO - Storm Eunice is vrijdag over de regio getrokken. De storm pakte een stuk zwaarder uit dan storm Dudley van eerder deze week. Langs de kust is een windstoot van 141 kilometer per uur gemeten. Het KNMI heeft code rood voor de provincie Zuid-Holland even na 21.00 uur ingetrokken. Tot middernacht geldt nog code geel in verband met windstoten van tussen de 75 en 110 kilometer per uur. In dit liveblog hielden we je de hele dag op de hoogte van al het nieuws rond de storm.

Het belangrijkste nieuws over de storm:

  • NL-Alert verstuurd: blijf binnen, bel alleen 112 bij noodsituaties.
  • Geen instortingsgevaar bij Haagse Elandkerk, omwonenden terug naar huis.
  • Een deel van het dak van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag is weggewaaid.
  • Problemen op de weg door de harde wind, diverse wegen zijn dicht vanwege omgewaaide bomen.
  • Langs de kust bij het weerstation Hoek van Holland is een windstoot van 141 kilometer per uur gemeten. In Voorschoten staat de teller op 117 kilometer per uur.
  • Er rijden vanaf 14.00 uur geen treinen, en dat zal ook zaterdagochtend het geval zijn. Ook Arriva, EBS en HTM laten vrijdag geen trams en bussen meer rijden.

Storm Eunice in tien foto's

Weggebruikers hebben tot zeker zaterdag hinder als gevolg Eunice

Mensen die de weg op gaan, moeten de komende uren, komende nacht en zaterdag nog rekening houden met hinder als gevolg van storm Eunice. Rijkswaterstaat blijft adviseren niet de weg op te gaan zolang code rood en oranje gelden. Maar ook waar code oranje geldt, raadt Rijkswaterstaat af de weg op te gaan. 'Dit advies geldt nadrukkelijk ook voor automobilisten met een aanhanger en vrachtverkeer.'
De dienst verwacht tot in de loop van zaterdag bezig te zijn wegen op te ruimen en gestrande voertuigen te bergen, zo meldt Rijkswaterstaat vrijdagavond. Op veel wegen zijn vrijdag vrachtwagens gekanteld en liggen bomen, takken of andere voorwerpen op de weg. Rijkswaterstaat verwacht hier nog zeker de hele nacht en waarschijnlijk ook een deel van de zaterdag mee bezig te zijn, ook omdat in verband met de veiligheid pas kan worden begonnen met opruimen als de storm is gaan liggen.
Omgewaaide bomen langs de A13 worden opgeruimd
Omgewaaide bomen langs de A13 worden opgeruimd © Regio15
Volgens de ANWB was aan het einde van de middag op de Nederlandse wegen een chaotische situatie ontstaan, voornamelijk door het grote aantal vrachtwagens dat gekanteld was en wegen die daardoor afgesloten moesten worden. Het werd daardoor erg moeilijk omleidingen te bedenken. 'Weggebruikers die toch de weg op moeten, raden we aan de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen', zo meldt Rijkswaterstaat.

Rotterdam The Hague Airport is weer open

Rotterdam The Hague Airport is weer in bedrijf. De luchthaven was vrijdag drie uur lang dicht omdat de veiligheid niet meer kon worden gegarandeerd door de storm Eunice. De storm bereikte af en toe uitschieters van windkracht 12, meldt de luchthaven.
Een vliegtuigtrap vloog over het platform en van een van de hangars op het luchthaventerrein raakten dakplaten los, die vervolgens van het dak naar beneden kwamen. Vanwege rondvliegend glas aan de zijkant van het Wings Hotel sloot de marechaussee daar een weg af. Twaalf van de dertig geplande vluchten werden geannuleerd.
Na een inspectieronde ging Rotterdam The Hague Airport om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. Vrijdagavond komen drie vertraagde vluchten aan en daarnaast twee reguliere vluchten.

NL-Alert verstuurd: blijf binnen

De politie heeft vrijdagmiddag een NL-Alert naar mobiele telefoons verstuurd vanwege 'extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland'. Opgeroepen wordt om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast door de grote hoeveelheid meldingen in verband met de storm Eunice.

Meerdere daken van gebouwen afgewaaid

Op meerdere plekken in de regio zorgt de zware storm ervoor dat er daken van gebouwen afwaaien. In Voorhout ging een groot deel van het dak van een appartementencomplex de lucht in. De brandweer heeft daar de omgeving van de Beethovenlaan afgezet. 'Ik zie de bakstenen in het rond vliegen', zegt een ooggetuige die tegenover de flat woont. 'Ook zonnepanelen vliegen van het dak af.' Voor zover bekend zijn er geen gewonden, meldt een woordvoerder van de brandweer.
Op de Beethovenlaan in Voorhout is een dak weggewaaid
Op de Beethovenlaan in Voorhout is een dak weggewaaid © Jony de Jong
In Bodegraven is ook een dak van een flatgebouw afgewaaid. De flat aan de Groene Zoom wordt ontruimd en de omgeving is afgezet, meldt een woordvoerder van de brandweer. In Rijnsburg blijft het dak zitten, maar vliegen de dakpannen van een appartementencomplex af. 'We vragen mensen vooral niet op het binnenplein te komen', zegt de woordvoerder.
In Leiden is dakbedekking losgekomen van een gebouw aan de Versijdenstraat. Het kwam terecht op auto's en een lantaarnpaal. Ook in Rijswijk waaide dakbedekking van een gebouw aan de Lindelaan los. Aan de E.H. Hartmanstraat zijn auto's beschadigd geraakt door rondvliegende dakpannen.
Een auto raakte bedolven onder dakbedekking in Leiden
Een auto raakte bedolven onder dakbedekking in Leiden © Regio15
Aan de Prinses Beatrixstraat in Moordrecht zijn de daken van verschillende huizen weggewaaid. De burgemeester leeft mee met de bewoners. Volgens de brandweer kunnen alle bewoners in hun huizen blijven, zo is gebleken na een uitvoerige inspectie.
Ook in Hillegom zijn er problemen.
Op de Kranenburgweg in Den Haag regende het vrijdagmiddag letterlijk dakpannen door de storm.
Dakpannen 'regenen' van dak in Den Haag
En dit is Boskoop.
Schade in Bodegraven:
In Bodegraven is een deel van het dak weggewaaid
In Bodegraven is een deel van het dak weggewaaid © MediaTV
En Lekkerkerk.

Ballonhal voor zaalhockey in Delft kapot gewaaid

Een ballonhal om in te kunnen zaalhockeyen heeft het begeven in Delft. Het gaat om een opblaasbare hal van hockeyclub Ring Pass Delft.

Problemen op de weg door de harde wind

Het verkeer ondervindt grote hinder van de storm. De N11, A13 en A20 zijn dicht. De A20 van Gouda naar Rotterdam is afgesloten ter hoogte van Moordrecht doordat er meerdere bomen zijn omgewaaid. Eén daarvan kwam op een auto terecht. Op de A13 van Den Haag richting Rotterdam zijn ook bomen omgevallen en is de weg daarom volledig afgesloten.
Op de A20 kwam een boom op een auto terecht
Op de A20 kwam een boom op een auto terecht © Rijkswaterstaat
Bij Hazerswoude-Dorp is een vrachtwagen op zijn kant terecht gekomen langs de N11. Er is niemand gewond geraakt. De weg richting Leiden is tot 18.00 uur dicht, meldt Rijkswaterstaat. Omrijden kan via de A12 en de A4.
Op de A12 zijn ook problemen:

Dak ADO-stadion waait weg door storm Eunice

Het dak van het Cars Jeans Stadion is vrijdag gedeeltelijk weggewaaid. Boven de tribune van het ADO-stadion zit een groot gat in het dak. Stukken van het dak vliegen door de lucht.
Het ADO-stadion verliest zijn dak door storm Eunice
Het ADO-stadion verliest zijn dak door storm Eunice © Regio15

Eerste schades gemeld

Nu storm Eunice aan kracht wint, worden de eerste schades gemeld. Langs de Meppelweg in Den Haag sneuvelde een boom, die op de weg terecht kwam. Buurtbewoners hebben de brandweer geholpen met het verwijderen van de boom. Aan de Dahliastraat in Noordwijk viel een deel van de gevel van een huis naar beneden.
Op de Meppelweg in Den Haag sneuvelde een boom
Op de Meppelweg in Den Haag sneuvelde een boom © District8

Provincie staakt bediening van bruggen

De provincie Zuid-Holland heeft besloten om uit veiligheidsoverwegingen alle bruggen die in het beheer zijn van de provincie niet meer te openen. Het gaat om ongeveer 80 bruggen, meldt een woordvoerder. 'De boten die er onderdoor kunnen, kunnen gewoon gebruik maken van de vaarweg. De rest helaas niet', zegt hij. Er zijn weginspecteurs de weg op om snel te kunnen handelen als er problemen zijn op de weg.

Reizigers zijn gestrand op Leiden Centraal

Niet iedereen is op tijd thuis nu het openbaar vervoer vanaf 14.00 uur stil ligt. In Leiden zijn diverse reizigers gestrand.
Reizigers zijn gestrand op Leiden Centraal: 'Kijken of ik een taxi kan bellen'
In Alphen aan den Rijn was het dringen om de laatste bus te halen.
© ANP

Druk op de weg, geen grote incidenten

Het is aardig druk op de weg, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Vooralsnog is geen sprake van grote incidenten, maar er zijn wel veel korte files. Vooral rondom Rotterdam, Den Haag en Amsterdam is het druk, aldus de ANWB.
Volgens een woordvoerder van de ANWB begint de spits op vrijdagmiddag altijd eerder dan op andere dagen. Daarbij vermoedt hij dat veel mensen voor het hoogtepunt van storm Eunice thuis willen zijn.
Liften is nog de enige optie voor deze man
Liften is nog de enige optie voor deze man © Regio15

Laatste voorbereidingen in Scheveningen

In Scheveningen worden de laatste maatregelen getroffen om strandtenten te beschermen. Voor twee fietsers uit Zandvoort zijn weersomstandigheden wel gunstig: 'We gebruiken de wind om thuis te komen'.
Ondernemers voorbereidt in Scheveningen: 'Het schijnt hard te gaan'.

Wegen in Lisse dicht vanwege gevaar voor omgevallen bomen

In Lisse zijn de Loosterweg-Zuid en de Spekkelaan afgesloten vanwege gevaar voor omvallende bomen.

ADO grapt met weggewaaide letters

Bij ADO inspireert de storm de social media-afdeling. Het stadion is veranderd in een 'Arena', grappen ze op Twitter. De naamgever van het stadion Cars Jeans stopt na dit seizoen met sponsoren van de Haagse club.

Steeds meer diensten en locaties doen de deuren dicht

Steeds meer instanties doen vrijdagmiddag voortijdig de deuren dicht, om stormellende voor te zijn. Zo is attractiepark Madurodam in Den Haag de hele dag gesloten en gaan dierentuinen Blijdorp en Artis begin van de middag op slot. Ook kappers in de regio sluiten bijvoorbeeld hun deuren. Ook de IKEA in Delft is dicht.
Waterbedrijf Vitens bekijkt of het veilig is om bij storingen monteurs de straat op te sturen. Verder gaan hier en daar milieustraten maar vast op slot. De rechtbank Den Haag stopte voor het middaguur met een grote strafzaak tegen een van oorlogsmisdaden verdachte Afghaan en gaat daar maandag mee verder. 'In het belang van de veiligheid van rechtzoekenden en medewerkers worden daarom op de locaties Den Haag, Gouda en Leiden de fysieke middagzittingen waar mogelijk omgezet naar digitale zittingen', laat de rechtbank weten.

Ook beperkt busvervoer van Arriva vanwege storm

Streekvervoerder Arriva zet verschillende buslijnen verspreid over het land stil vanwege de storm Eunice. In de meeste gevallen parkeren chauffeurs rond 14.00 uur hun bus in de garage, zo vermeldt het bedrijf op zijn website.
De bussen in Zuid-Holland zullen hun passagiers tot 14.00 uur op de plaats van bestemming brengen. Enkele buslijnen in deze provincie hebben dan al hun laatste ronde gereden.

Thuisbezorgd.nl stopt om 14.00 uur met bezorging

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl stopt vanaf 14.00 uur met het bezorgen van maaltijden in vrijwel het hele land vanwege de storm Eunice.
Tot 13.00 uur worden nog orders aangenomen, vertelt de woordvoerster. 'De bezorgers kunnen dan op tijd naar huis gaan. We hebben in elke regio een team dat het weer in de gaten houdt en ervoor zorgt dat de bezorgers veilig hun werk kunnen doen.'
Op Twitter schrijft Thuisbezorgd.nl dat ze 'de weersituatie nauw in de gaten' houden. Mocht de storm in de avond gaan liggen, dan kan er weer bezorgd worden, vertelt de persvoorlichter. 'Maar alleen als het veilig is.'

Ook nu al problemen op het spoor

Vanaf 14.00 uur rijden er geen treinen meer, maar ook daarvoor al levert de storm vertragingen op.

Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in code rood-provincies

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vrijdagmiddag niet de weg op te gaan in de provincies waar code rood is afgekondigd vanwege storm Eunice. In de kustgebieden waarvoor code rood geldt worden zeer sterke windstoten verwacht met snelheden tot 130 kilometer per uur.
Het weeralarm is vanaf 14.00 van kracht voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. 'Advies is om in deze provincies niet de weg op te gaan', aldus Rijkswaterstaat op Twitter. 'Houd rekening met zeer zware windstoten en onverwachte situaties op de weg.'

Natuurbeheerders: niet gaan wandelen of fietsen in het bos

Natuurbeheerders waarschuwen recreanten om vrijdagmiddag niet in de bossen te gaan lopen of fietsen. Dat is levensgevaarlijk, aangezien zware loshangende takken en boomkruinen ineens naar beneden kunnen vallen. Storm Corrie en storm Dudley hebben in de afgelopen twee weken al voor veel afbrekend hout gezorgd. Door storm Eunice kan dat losliggende hout zomaar wegwaaien. Ook de komende dagen zijn de bossen nog niet veilig, waarschuwt Natuurmonumenten.
De gemeente Rheden sluit natuurgebied de Posbank vanaf het middaguur helemaal af. Alle wegen gaan dicht en dat blijft zo totdat er geen risico's meer zijn, aldus de gemeente. De afsluiting geldt voor alle gebruikers van de Posbank. Natuurmonumenten sluit het bezoekerscentrum Veluwezoom bij de Posbank. Staatsbosbeheer sluit vanaf vrijdagmiddag 13.00 uur alle buitencentra in natuurgebieden. Ook de eigen kantoren gaan dicht vanwege de voorspelde zware storm.

Veerdienst Kaag wordt vrijdagmiddag stilgelegd

De veerdienst bij Kaag wordt vrijdag om 14.00 uur stilgelegd vanwege storm Eunice. De rest van de dag vaart de veerpont niet meer heen en weer. Dat meldt Studio Kaag en Braassem.
Op zaterdag 19 februari moet de veerdienst weer volgens de normale dienstregeling heen en weer varen.

KNMI schaalt op naar code rood langs kust

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied.

Meerdere scholen eerder dicht

Meerdere scholen in de regio zullen vanmiddag eerder de deuren sluiten vanwege de storm. 'Met name in het voortgezet onderwijs', zegt Ewald van Vliet, directeur van Lucas Onderwijs met tientallen scholen in de Haagse regio. 'Leerlingen van middelbare scholen zijn vaker afhankelijk van het openbaar vervoer. De kinderen moeten dus op tijd thuis kunnen komen, waardoor onze scholen in het voortgezet onderwijs na 12.00 uur dicht gaan.' Het Maris College in Den Haag heeft ouders en leerlingen laten weten om 12.00 uur dicht te gaan. De lessen stoppen om 11.30 uur.
Basisscholen van Lucas Onderwijs blijven wel open, maar hier krijgen ouders de keuze om hun kinderen eerder op te halen. 'Sommige ouders zijn ook afhankelijk van het openbaar vervoer.' Ook basisscholen in de omgeving van Gouda blijven voor het grootste deel open. 'De meeste kinderen wonen dichtbij school', zegt Jan Kees Meindersma van scholenstichting de Groeiling. 'Waar kinderen van grotere afstand moeten komen, bijvoorbeeld bij het speciaal basisonderwijs, geven we ouders de gelegenheid om kinderen eerder op te halen.'
Er zijn ook basisscholen die eerder dicht gaan. Het bestuur van scholenkoepel SCOH heeft bijvoorbeeld alle scholen dringend opgeroepen de deuren om 12.15 uur te sluiten. SCOH heeft onder meer 32 basisscholen in regio Haaglanden.
Topdrukte bij het Erasmuscollege in Zoetermeer waar leerlingen worden opgehaald
Topdrukte bij het Erasmuscollege in Zoetermeer waar leerlingen worden opgehaald © Omroep West

Ook Rotterdam The Hague Airport schrapt vluchten

Rotterdam The Hague Airport heeft vanwege de aangekomede storm zeven vluchten gecanceld. 'Het gaat met name om de retourvluchten met bestemming Alicante, Bilbao en Valencia van Transavia. Ook vliegtuigmaatschappij Pegasus heeft de vlucht geannuleerd met bestemming Istanbul', meldt de luchthaven. Ook luchthaven Schiphol heeft veel vluchten geschrapt.
[StoryTelling:Picture:4523592">
Ook treft Rotterdam The Hague Airport andere maatregelen, zoals het verwijderen van vliegtuigtrappen en andere losliggende materialen op het platform. 'Het advies aan passagiers is om de website of andere communicatie van de airline goed in de gaten te houden over de status van de vlucht.'

Weervrouw: 'Het gaat vanmiddag echt los'

'Het gaat hier straks heel erg los.' Dat voorspelt Omroep West-weervrouw Laura van der Blij over de aankomende storm Eunice. 'Op sommige plekken wordt het een zeer zware storm met windstoten tot 130 km/u. En ik durf niet uit te sluiten dat de windstoten op sommige plekken nog harder worden.'
'We zitten niet voor niks met code rood', zegt Van der Blij. Dat weeralarm geldt vanaf 15.00 uur tot 21.00 uur. 'En tot morgenochtend zitten we aan code geel vast', zegt de weervrouw. 'De piek vandaag ligt rond 16.00 uur. Dan gaat het echt wel los met windkracht 10. Dat gaat gepaard met uitzonderlijke windstoten die we niet heel vaal meemaken.'

Geen trams en bussen vanaf 14.00 uur

Er rijden vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur geen bussen en trams meer van HTM. Dat heeft het vervoersbedrijf besloten vanwege de aankomende storm. De trams en bussen rijden in de Haagse regio de rest van de dag niet meer. 'In de ochtend rijdt HTM een normale dienstregeling. Wel houden wij de weersontwikkelingen nauwlettend in de gaten en nemen aanvullende maatregelen als dat nodig is.'
Het gaat om de veiligheid van de reizigers en de medewerkers', zegt een HTM-woordvoerder in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Dan moet je afwegingen maken. Lang doorrijden levert onduidelijkheid op. Door het nu te zeggen dat we vanmiddag niet meer rijden, kunnen mensen daar rekening mee houden.' Zaterdagochtend hoopt HTM de normale dienstregeling weer op te kunnen pakken. 'Dat is wel afhankelijk van de schade. Mensen moeten morgenochtend goed de reisplanners in de gaten houden.'
Vervoersbedrijf Arriva laat weten dat hun lijnbussen vooralsnog gaan rijden. 'Wij passen onze busdienstregeling pas aan als dat op een bepaalde plek nodig blijkt.' Wel houdt Arriva een slag om de arm: 'Houd de berichtgeving op de website van Arriva en de social media in de gaten voor de actuele informatie.'

Leidse universiteit sluit 's middags de deuren

Vanwege het weeralarm zijn de meeste gebouwen van de Leidse universiteit vrijdag vanaf 12.00 uur gesloten. Dat meldt de universiteit op haar website.
Alle fysieke lessen in de middag vervallen daardoor. De universiteit vraagt de medewerkers om zoveel mogelijk thuis te werken.
De Universiteit Leiden
De Universiteit Leiden © ANP

ANWB: 'Ga vanmiddag niet de weg op als het niet nodig is'

De ANWB waarschuwt mensen om vrijdagmiddag zo min mogelijk de weg op te gaan. 'Als je niet per se de weg op moet, kun je beter je reis uitstellen', zegt een woordvoerder in het radioprogramma West Wordt Wakker.
De storm zorgt volgens de woordvoerder voor gevaarlijke situaties op de weg. 'Bijvoorbeeld als je via een brug of dijk rijdt, dan vang je veel wind. Ook is het extra gevaarlijk als je met een hoog voertuig of aanhanger rijdt.' Mensen die echt de weg op moeten, doen er goed aan extra afstand te houden.
Ook op de fiets is het gevaarlijk op de weg, zegt de ANWB. 'Let op als je bijvoorbeeld de hoek om fietst bij een hoog gebouw, dan vang je veel wind.'

Vanaf 14.00 rijden er geen treinen meer

Als je met de trein gaat, zorg dan dat je voor 14.00 uur op je bestemming bent. De NS legt vanaf die tijd het complete treinverkeer in Nederland stil. Volgens de vervoerder is het besluit genomen met het oog op de veiligheid van reizigers en personeel. 'De kans is groot dat er bomen op het spoor waaien. Ook voor storingsploegen is het verlenen van assistentie of uitvoeren van herstelwerkzaamheden bij zo'n hevige storm te gevaarlijk. We vinden het heel vervelend dat reizigers hier hinder van ondervinden. We adviseren hen om goed de NS Reisplanner in de gaten te houden en indien mogelijk morgen niet te reizen', zegt de NS.
Zandhopen en zandzakken op het strand van Scheveningen in strijd tegen storm Eunice

Test- en vaccinatielocaties zijn dicht

GGD Hollands Midden sluit uit voorzorg de test- en vaccinatielocaties vanaf 13.00 uur vanmiddag.