Rechtszaak tegen bestormers OPCW-gebouw loopt bij start al vertraging op

Een demonstrant wordt aangehouden
Een demonstrant wordt aangehouden © Regio15
DEN HAAG - De megastrafzaak tegen 44 bestormers van het OPCW-gebouw in Den Haag heeft bij de start al meteen vertraging opgelopen. Koerdische activisten en sympathisanten drongen op 3 december vorig jaar de internationale organisatie tegen chemische wapens binnen, om er te demonstreren tegen de Turkse regering. Donderdag was er een zitting tegen vier verdachten die geweld zouden hebben gepleegd tegen een beveiliger en de politie. De Haagse rechtbank besloot echter dat de zitting uitgesteld moest worden.
Volgens de rechter heeft hun advocaat te weinig tijd gekregen om de verdediging voor te bereiden. Ook moet uitgezocht worden of medewerkers van het OPCW wel een getuigenis kunnen afleggen in de rechtszaak. Ze hebben een diplomatieke status, en kunnen niet vrijuit praten over de interne beveiliging van de organisatie.
De demonstranten hadden toestemming om op 3 december voor het gebouw te demonstreren tegen de Turkse regering, die volgens hen chemische wapens inzet tegen de Koerden. Ze vonden dat de OPCW hier onvoldoende aandacht voor heeft. Ze klommen met behulp van ladders over het hek, forceerden een deur, en richtten binnen vernielingen aan.

Geweld tegen beveiliger en politie

De vier verdachten waarvan de zaak donderdag op de agenda stond, hebben al anderhalve maand in voorarrest gezeten. Zij zouden een beveiliger en politieagenten in het OPCW-gebouw geslagen hebben. Hun advocaat bestreed dat donderdag. 'Ze wilden in het gebouw alleen maar een noodkreet slaan.' Het viertal was zelf niet aanwezig in de rechtszaal.
De overige veertig verdachten worden niet verdacht van geweld tegen personen. Ze zouden zich alleen schuldig hebben gemaakt aan lokaalvredebreuk en vernielingen. Het is de bedoeling dat ze de komende weken ook bij de Haagse rechter verschijnen. Het is niet duidelijk of deze zittingen dan ook uitgesteld worden.