Vrouw (22) krijgt geen straf voor het in brand steken van eigen huis

Brandschade aan de woningen aan de Leyweg na de brand
Brandschade aan de woningen aan de Leyweg na de brand © Regio15
DEN HAAG - De 22-jarige Berhe T. uit Den Haag krijgt geen straf voor het in brand steken van haar huurwoning aan de Leyweg op 18 mei vorig jaar. Omdat ze de brand in een psychotische toestand stichtte, heeft de Haagse rechtbank haar ontslagen van rechtsvervolging.
De vrouw was niet toerekeningsvatbaar. Ze belandde inmiddels al -gedwongen- in een psychiatrische inrichting. Het OM stelde al voor om de vrouw niet te vervolgen tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. Tijdens die zitting stond de psychisch verwarde verdachte regelmatig op, kreunde ze of hield ze haar handen voor haar oren als zij haar Eritreese tolk niet meer wilde aanhoren.
Na de brand vluchtten diverse omwonenden naar hun balkon waar ze door de toegesnelde brandweer werden gered. Uiteindelijk ontstond er materiële schade in de woning van de verdachte en omliggende woningen, maar raakte niemand gewond.

Omwonenden verhuisden na de brand

Een aantal omwonenden is na de brand in mei 2021 naar een andere woning verhuisd. Zes omwonenden kregen schadevergoedingen toegewezen van 500 tot 1710 euro, en ook mag woningverhuurder Vestia nog een halve ton schade bij de vrouw claimen.