Code rood vanwege storm Eunice: windstoten tot 130 kilometer per uur

© ANP
REGIO - Het KNMI heeft code oranje omgezet naar een zwaarder weeralarm: code rood. Code rood geldt nu van 14.00 uur tot 21.00 uur in onze hele regio en de rest van Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, Friesland en het Waddengebied. Door storm Eunice worden zeer zware windstoten verwacht tot 130 kilometer per uur.
In de rest van het land is code oranje van kracht, met uitzondering van de provincie Limburg, hier is code geel van kracht voor zware windstoten van 75-90 kilometer per uur. 'Er kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen', waarschuwt het KNMI. De wind draait geleidelijk van zuidwest naar west. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuiden uit af.
Door de verwachte storm ligt het openbaar vervoer vrijwel helemaal plat vanaf 14.00 uur. De NS laat geen treinen meer rijden en ook de HTM laat trams en bussen niet doorrijden. Meerdere scholen, zowel basisscholen als voortgezet onderwijs, hebben al aangegeven de deuren eerder te sluiten.

Niet de weg op

Mensen worden opgeroepen niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. 'Ga ook niet het water op', waarschuwt het KNMI. 'En tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen.' Wil je weten hoe je je het beste kan voorbereiden op de zware storm? Omroep West heeft zeven tips op een rij gezet.
De ANWB riep vanmorgen al op niet de weg op te gaan. De storm zorgt volgens een woordvoerder voor gevaarlijke situaties op de weg. 'Bijvoorbeeld als je via een brug of dijk rijdt, dan vang je veel wind. Ook is het extra gevaarlijk als je met een hoog voertuig of aanhanger rijdt.' Mensen die echt de weg op moeten, doen er goed aan extra afstand te houden. Ook op de fiets is het gevaarlijk op de weg, zegt de ANWB.