Kerktoren Haagse Elandkerk 'kan instabiel worden', meerdere huizen uit voorzorg ontruimd

DEN HAAG - Een van de twee torens van de Haagse Elandkerk kan mogelijk instabiel worden, na de storm van vrijdag. De brandweer laat weten dat meerdere huizen in de omgeving uit voorzorg worden ontruimd en dat delen van de Elandstraat zijn afgezet. Eerder op de dag gebeurde dat ook al, omdat er mogelijk sprake was van instortingsgevaar van één van de torens. De brandweer heeft de situatie de hele avond nauwlettend in de gaten gehouden en geconstateerd dat er meerdere dakleien naar beneden zijn gevallen. 'Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de kerktoren daardoor mogelijk instabiel kan worden.'
Vrijdag aan het begin van de avond mochten omwonenden weer terug naar huis en werd de omgeving vrijgegeven, nadat eerder tientallen huizen werden ontruimd. Volgens een brandweerwoordvoerder was er - op het moment dat iedereen naar huis mocht - geen instortingsgevaar. Wel is een stuk van de kerk afgebroken en op een auto terechtgekomen.
© ANP
Later op de avond zagen de hulpdiensten toch weer reden om de Elandstraat af te zetten en de boel nog eens extra te controleren. 'We willen goed de afweging maken hoe nu verder', zegt de woordvoerder. Mensen die opnieuw hun huis uit moesten zijn opgevangen. Zaterdag worden de kerktorens nader geïnspecteerd.
De Elandstraat werd vrijdagavond opnieuw afgezet
De Elandstraat werd vrijdagavond opnieuw afgezet © Regio15
'Het zou lullig zijn als die op je huis valt, het is toch wel een aardige kerktoren', reageerde een van de omwonenden vrijdagmiddag, vlak na de ontruiming. 'Ik hoop dat de toren blijft staan, het zou zonde zijn van die mooie kerk.' Bewoners werden in de omgeving opgevangen.