Coronavirus: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets afgenomen

Verpleegkundigen behandelen een patiënt op de IC
Verpleegkundigen behandelen een patiënt op de IC © ANP
REGIO - Lees hier al het coronanieuws van het weekend van 19 en 20 februari.

Iets meer nieuwe coronagevallen gemeld bij RIVM

Het aantal nieuwe coronagevallen is iets toegenomen. Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.448 nieuwe besmettingen gemeld. Zaterdag werden er ruim 33.600 besmettingen gemeld en vrijdag kwamen er ruim 49.000 meldingen van nieuwe besmettingen binnen bij het RIVM.
Het zevendaags gemiddelde is wel opnieuw gedaald. Afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 49.723 nieuwe coronagevallen per dag bij het RIVM gemeld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets afgenomen

Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt, is zondag iets gedaald ten opzichte van een dag eerder, zo valt op te maken uit recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 1546 coronapatiënten in een ziekenhuis. Zaterdag lagen er nog 1550.
Op de intensive cares liggen nu 168 Covidpatiënten, 14 minder dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1378 coronapatiënten, 10 meer dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal werden er 123 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 12 nieuwe opnames.

Ouderwets stappen, door de versoepelingen kan het weer

Horecaondernemers mochten dit weekend eindelijk weer langer doorfeesten, en daar is gulzig gebruik van gemaakt. Bij Wijnbar Bouzy zat het zaterdag 'lekker vol'. 'We zijn hele blij dat de anderhalve meter er niet meer is en dat het goed vol kon zitten. We hadden veel blije gezichten', zegt mede-eigenaar Martijn Verbrugge. Ook BUCK Bar Kitchen in Boskoop had zaterdagavond volle bak. 'We kijken ook erg uit naar volgende week als we de QR-code niet meer hoeven te controleren', vertelt eigenaar Laurens Kroeske.
Wel zijn beide horecazaken vrijdag eerder dicht gegaan door de storm. 'Dat was dan weer een domper op de feestvreugde.' Toch hebben ze dat zaterdag in kunnen halen. Bij Club Westwood in Den Haag halen ze ook wat in: Kerst. 'Hier wordt de hele maand nog Kerst gevierd', lacht eigenaar Vincent Marshall. 'Zaterdag hadden we alleen maar blije gezichten dus het was één groot feest.'

Testlocaties GGD Haaglanden zondag eerder dicht door storm

Vanwege de storm sluit GGD Haaglanden alle testlocaties om 15.00 uur. Dat meldt de gezondheidsdienst op haar website. Ook zondagmiddag en -avond worden zware windstoten verwacht en geldt er code geel in het hele land.
De GGD Haaglanden probeert zoveel mogelijk mensen die een testafspraak hadden te bereiken. Mensen worden gevraagd ook zelf een nieuwe testafspraak in te plannen.

Aantal besmettingen blijft dalen

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn er bij het RIVM 33.629 nieuwe besmettingen binnengekomen. Vrijdag waren dat er nog ruim 49.000 en donderdag ging het om ruim 56.000 nieuwe besmettingen in een etmaal.
Het RIVM meldt zaterdag tien nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval door corona is doorgegeven aan het instituut. Vrijdag meldde het RIVM nog 16 sterfgevallen.
Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt ook af. Zaterdag waren dat er 1550, 34 minder dan de dag ervoor. Op de ic's was er sprake van een lichte toename, daar kwamen er drie patiënten bij.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.