Coronavirus: Raad van State: coronawet kan niet veel langer worden verlengd

Coronapatiënt krijgt zorg van verpleegkundige in het ziekenhuis.
Coronapatiënt krijgt zorg van verpleegkundige in het ziekenhuis. © ANP
REGIO - Lees hier al het coronanieuws van dinsdag 22 februari.

Raad van State: coronawet kan niet veel langer worden verlengd

Het moment komt dichterbij waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd, zegt de Raad van State in een nieuw advies. De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) is de juridische grondslag voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. Hij loopt ten minste tot 1 maart, maar het kabinet heeft al aangegeven hem nog tot 1 juni te willen verlengen.
De raad heeft wel begrip voor de meest recente verlenging, maar vraagt ook wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie. 'De vraag is wanneer nog sprake is van een 'directe dreiging' en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie.'
Het draagvlak voor de maatregelen neemt af, constateert de raad. Daarnaast zijn maatregelen recent snel en vergaand afgeschaald. 'Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden, geleidelijk dichterbij.'

Iets meer patiënten in ziekenhuizen

Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag iets toegenomen. In totaal liggen daar nu 1626 Covidpatiënten. Dat zijn er 15 meer dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Al ruim een week schommelt het aantal opgenomen coronapatiënten rond de 1600. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1455 coronapatiënten, 10 meer dan maandag. Op de intensive cares nam dit aantal toe met 5 tot 171.

Verdachten fraude met QR-codes komen voorlopig vrij

Drie verdachten van de vermeende fraude met QR-codes op de test- en vaccinatielocatie van de GGD op Schiphol komen deze week vrij. Hen wacht nog wel een rechtszaak. De vrijlating gebeurt onder strenge voorwaarden. Zo mogen de drie geen contact hebben met elkaar en andere medeverdachten. Ook geldt een breed verbod op beroepen waarin zij te maken kunnen krijgen met test- en vaccinatiegegevens.
De in totaal vijf verdachten hadden als personeel van de test- en vaccinatielocatie toegang tot de computersystemen. Mogelijk zijn er tienduizenden QR-codes vervalst. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het er alle schijn van dat achter de vermeende fraude 'een groter netwerk' schuilgaat.

Zorgen over reguliere vaccinatie van baby's

De vaccinatie van baby's tegen infectieziekten als bof, mazelen, kinkhoest en polio is vorig jaar met ongeveer 1 procent afgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van voorlopige cijfers. Het lijkt er volgens het instituut op dat de coronapandemie geen grote gevolgen heeft gehad voor het Rijksvaccinatieprogramma. Toch is het RIVM er niet helemaal gerust op.
'Deze cijfers stemmen tot enige ongerustheid, dus het is belangrijk om alert te blijven. Zeker als de (lichte) daling bij baby’s in 2022 doorgaat', klinkt het. De coronamaatregelen hebben mogelijk invloed gehad op de opkomst voor de vaccinaties. 'Hierdoor moesten afspraken voor vaccinatie soms worden verzet', verklaart het RIVM. 'Ook speelde mee dat medewerkers vaak op andere plekken werden ingezet dan voor de kindervaccinaties.'
Een baby wordt ingeënt
Een baby wordt ingeënt © ANP

Omikrongolf zwakt verder af

Het aantal besmettingen door de omikronvariant lijkt verder af te nemen. Afgelopen week werden er ruim 300.000 besmettingen vastgesteld. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd.
Het RIVM meldde vorige week nog dat er in een week tijd 493.055 meldingen van een positieve test waren binnengekomen. Met de weekcijfers die dinsdag bekend zijn geworden, zou er een daling van 35 tot 40 procent hebben plaatsgevonden. Het sluiten van de teststraten door de stormen van de afgelopen dagen heeft niet veel effect op deze daling, verwachten het RIVM en de GGD.
Ook meldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Vorige week werden in zeven dagen tijd 1149 mensen opgenomen in een ziekenhuis met het coronavirus. Van hen kwamen 88 op een intensive care terecht. In diezelfde zeven dagen heeft het RIVM bericht gekregen dat 78 mensen aan de gevolgen van een besmetting zijn overleden.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.