Coronavirus: Laagste aantal coronapatiënten op ic's in ruim 4 maanden

Een coronapatiënt op de ic-afdeling
Een coronapatiënt op de ic-afdeling © ANP
REGIO - Lees hier al het coronanieuws van woensdag 23 februari.

Aantal positieve coronatests daalt verder: 41.481 nieuwe gevallen

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 41.481 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er weliswaar iets meer dan de voorgaande dagen, maar voor een woensdag is dit het laagste aantal in vijf weken tijd. Daardoor gaat de golf verder omlaag.
In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 287.352 meldingen van positieve coronatests gekregen. Voor het eerst sinds 22 januari, een maand en een dag geleden, komt dat aantal onder de 300.000 uit. Gemiddeld komt het neer op 41.050 bevestigde besmettingen per dag. In een week tijd is het niveau met 39 procent gezakt. Het gemiddelde daalt voor de elfde dag op rij.
Het RIVM kreeg afgelopen dag elf meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden.

Laagste aantal coronapatiënten op ic's in ruim 4 maanden

Op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag 163 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 19 oktober. Dat zijn er acht minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal bevinden zich nu 1574 patiënten met corona in de ziekenhuizen, een afname van 52 ten opzichte van een dag eerder. De verpleegafdelingen behandelen momenteel 1411 mensen met Covid-19, een daling van 52.
Afgelopen etmaal werden er 162 nieuwe coronapatiÙnten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 13 nieuwe opnames. Dat zijn er bij elkaar 22 minder dan dinsdag.

Raad van State: verlengen coronawet kan niet veel langer doorgaan

Het kabinet moet zich gaan buigen over de juridische grondslag van de coronamaatregelen. Volgens de Raad van State komt het moment dichter bij dat de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) niet meer verlengd kan worden. Deze wet moet namelijk iedere drie maanden verlengd worden.
De Raad vraagt zich af of er nog sprake is van een crisissituatie: 'De vraag is wanneer nog sprake is van een 'directe dreiging' en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie.' Daarnaast gelden er al bijna geen maatregelen meer: 'Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden, geleidelijk dichterbij.'
Het kabinet heeft al aangegeven de huidige Twm, die 1 maart verloopt, te willen verlengen tot 1 juni. Daar heeft de Raad begrip voor, maar wel moet er een oplossing gezocht worden voor de middellange termijn.

Mondkapjes en anderhalve meter niet nodig in stemlokalen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart zijn er in de stemlokalen geen mondkapjes verplicht en hoef je ook geen anderhalve meter afstand te houden. Dat is in lijn met de landelijke maatregelen die tijdens de verkiezingen over drie weken gelden, meldt minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Wel worden er in de stemlokalen nog hygiëne- en beschermingsmaatregelen genomen. 'Dat houdt bijvoorbeeld in dat de stemlokalen zo worden ingericht dat kiezers, die dat willen, afstand kunnen houden en dat handcontactpunten regelmatig worden gereinigd.' Ook moet het vervroegd stemmen op maandag 14 en dinsdag 15 maart ervoor zorgen dat kiezers genoeg mogelijkheden hebben om op een rustig moment te gaan stemmen.
Gemeenten kunnen voor hun stembureauleden en tellers gratis zelftesten bestellen. Een zelftest is niet verplicht en het doen van een zelftest geldt dus niet als voorwaarde aan de stembureaumedewerkers, laat het ministerie weten.

Nog steeds veel ziekteverzuim onder zorgpersoneel

Het ziekteverzuim in de Nederlandse ziekenhuizen is nog altijd zeer hoog. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het verzuim op de intensive cares is deze week toegenomen tot 10,3 procent (Vorige week: 10,1 procent). Op de verpleegafdelingen kwam de personeelsuitval door ziekte uit op 10,4 procent (vorige week: 10,6 procent). 'Ook in de rest van de zorgketen, zoals bij de huisartsen en in de thuiszorg, zijn veel zorgprofessionals ziek. Daardoor blijft het ziekteverzuim de grootste uitdaging voor de zorg op dit moment', aldus de NZa.
Mede door het ziekteverzuim is de operatiecapaciteit van ziekenhuizen iets afgenomen. Deze week waren er vijftien procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Vorige week was dat nog dertien procent. Daarnaast meldt het NZa dat 68 van de 73 ziekenhuizen de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, binnen de norm van zes weken leveren. Dit aantal is gelijk aan vorige week. De planbare zorg, zoals knie- en heupoperaties, is in veel ziekenhuizen ook nog steeds minder. Deze week gaven twintig ziekenhuizen aan dat zij de planbare zorg weer volledig kunnen leveren. Vorige week waren dit er achttien. De overige ziekenhuizen leveren deze zorg deels.
IC-verpleegkundige op een corona afdeling van het ziekenhuis.
IC-verpleegkundige op een corona afdeling van het ziekenhuis. © ANP

Een op acht geboosterde Nederlanders neemt geen volgende prik

Een op de acht Nederlanders die voor een boosterprik heeft gekozen, wil geen volgende boostervaccinatie halen, mocht dat worden aangeboden. Daarnaast is een op de tien Nederlanders er nog niet over uit of zij de booster gaan halen. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas en datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP. Aan deze enquête deden ruim 4400 volwassenen mee. Hiervan heeft ongeveer 80 procent de eerste boosterprik al gehaald of is van plan dit nog te gaan doen.
Van deze groep mensen geeft de helft aan een eventuele volgende prik 'zeker' te zullen halen. Nog eens 27 procent gaf aan de volgende booster 'waarschijnlijk wel' te nemen. Ruim negen procent antwoordt 'waarschijnlijk niet' en drie procent zegt al zeker te weten geen volgende booster te willen. De overige elf procent houdt de opties nog open.
Of er nog een boosterprik wordt aangeboden, is aan het kabinet. De Gezondheidsraad adviseerde vorige week die mogelijkheid in elk geval te geven aan mensen die een verhoogd risico lopen op ernstig verloop van een corona-infectie. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en bewoners van verpleeghuizen. Minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil daar deze week een besluit over nemen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.