Coronavirus: Gemiddeld aantal besmettingen daalt verder

Deze man krijgt zijn boosterprik in Leiden
Deze man krijgt zijn boosterprik in Leiden © ANP
REGIO - Lees hier al het coronanieuws van donderdag 24 februari.

Coronacijfers van donderdag

Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag opnieuw gedaald. In totaal liggen er nu 1555 coronapatiënten, 19 minder dan woensdag. Op de intensive cares bleef het aantal covidpatiënten gelijk. Daarnaast daalt het gemiddelde aantal coronabesmettingen voor de twaalfde dag op rij.
  • 41.216 nieuwe coronabesmettingen (woensdag: 41.481)
  • 145 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1392, -19 ten opzichte van woensdag)
  • 17 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 163, hetzelfde aantal ten opzichte van woensdag)
  • 13 nieuwe sterfgevallen zijn geregistreerd (woensdag: 11)

Tweede boosterprik voor 70-plussers en kwetsbaren

Vanaf komend weekend worden 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstig verminderde weerstand uitgenodigd voor een extra vaccinatie tegen het coronavirus. Minister Kuipers van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het advies van de Gezondheidsraad overneemt om deze specifieke groepen een tweede boosterprik aan te bieden.
Kuipers schrijft dat de bescherming tegen corona het snelst afneemt bij deze groepen. Uit voorzorg krijgen ze daarom ongeveer drie maanden na hun laatste prik een extra vaccinatie aangeboden. Zo blijft hun bescherming tegen ernstige ziekenhuisopname op peil, iets wat Kuipers belangrijk noemt omdat het aantal besmettingen onder sommige groepen nog steeds toeneemt. Vanaf maandag worden de eerste herhaalprikken uitgedeeld.

150.000 commerciële testafspraken voor komend weekend

Er zijn bijna 150.000 coronatests ingepland bij commerciële testaanbieders. Dat meldt Stichting Open Nederland (SON). Vanaf vrijdag vervalt overal het coronatoegangsbewijs en gaat het zogenaamde 1G-beleid in voor evenementen met meer dan 500 bezoekers zonder vaste zitplaats. Alle bezoekers van zo'n evenement moeten een negatieve testuitslag laten zien.
De GGD neemt een coronatest af
De GGD neemt een coronatest af © ANP
Voor vrijdag staan er 50.000 tests gepland, voor zaterdag zijn er 61.000 testafspraken gemaakt en voor zondag zijn er 38.000 tests ingepland. SON verwacht dat deze aantallen nog verder zullen oplopen, omdat veel mensen hun test pas een of twee dagen van tevoren boeken.

Testen voor evenement scheelt amper opnames

De verplichte coronatest die iedereen vanaf vrijdag moet doen om toegang te krijgen tot een groot evenement zal waarschijnlijk maar enkele ziekenhuisopnames per dag schelen. Dat meldt onderzoeker Bas Kolen van de TU Delft na berichtgeving door de Volkskrant. 'En het voorkomt gemiddeld enkele honderden besmettingen per dag. Of dat veel of weinig is, dat is niet aan mij', laat de onderzoeker weten.
Kolen becijfert het aantal opnames dat wordt voorkomen op gemiddeld 1,6 tot 3 per dag. In deze ruwe berekeningen zitten wel wat aannames en onzekerheden, waarschuwt hij. Zo is niet precies bekend hoeveel mensen evenementen bezoeken waarbij 500 bezoekers of meer aanwezig zijn. Een andere onzekerheid is hoeveel besmettelijke mensen nu precies rondlopen in het land. In zijn berekeningen is de onderzoeker ervan uitgegaan dat dit 2 procent van de bevolking is.
In zijn onderzoek is Kolen van gemiddeld 50.000 bezoekers per dag uitgegaan. Dat is een beredeneerd aantal: uit eerder onderzoek is bekend dat evenementen met meer dan 3000 bezoekers de komende maanden gemiddeld 20.000 tot 25.000 bezoekers per dag zullen trekken. Kolen gaat ervan uit dat ongeveer net zoveel mensen naar evenementen zullen gaan die tussen de 500 en 3000 bezoekers trekken. 'Daarvan zijn er een heleboel, maar die zijn niet goed in beeld', legt Kolen uit.

Ziekteverzuim in zorg stijgt door omikron

In de zorgsector is het ziekteverzuim in januari verder toegenomen als gevolg van de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. Volgens het in zorgcijfers gespecialiseerde databedrijf Vernet zat van de bijna één miljoen zorgmedewerkers in het land in januari 8,8 procent ziek thuis. Dat komt neer op dagelijks zo'n 85 duizend medewerkers die niet beschikbaar zijn.
'De stijging wordt met name veroorzaakt door een enorme toename van het korte verzuim', legt Vernet uit. 'Dit valt samen met de periode waarin de zeer besmettelijke Covid-variant omikron in Nederland opkwam.' Medewerkers die in quarantaine zaten of thuisbleven in afwachting van een coronatestuitslag worden door Vernet niet meegenomen in de cijfers.
Het verzuim in januari 2022 ligt ruim 15 procent hoger dan een jaar eerder, zegt Vernet. De cijfers hebben betrekking op personeel van ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg, verzorging, verpleging en thuiszorg. Vernet meldde onlangs al dat het verzuim in de zorg in 2021 was gestegen tot gemiddeld 7,29 procent. Dat was op jaarbasis het hoogste niveau in twee decennia.
In ziekenhuizen ligt het verzuim nog hoger. Daar lag het percentage onder medewerkers van de intensive cares woensdag op 10,3 procent. Op de verpleegafdelingen ging het om 10,4 procent. Die percentages zijn afkomstig van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Door een hoog ziekteverzuim onder zorgpersoneel zijn er roosterproblemen bij cruciale ziekenhuisafdelingen
Door een hoog ziekteverzuim onder zorgpersoneel zijn er roosterproblemen bij cruciale ziekenhuisafdelingen © ANP

Mondkapjes en anderhalve meter niet nodig in stemlokalen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart zijn er in de stemlokalen geen mondkapjes verplicht en hoef je ook geen anderhalve meter afstand te houden. Dat is in lijn met de landelijke maatregelen die tijdens de verkiezingen over drie weken gelden, meldt minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Wel worden er in de stemlokalen nog hygiëne- en beschermingsmaatregelen genomen. 'Dat houdt bijvoorbeeld in dat de stemlokalen zo worden ingericht dat kiezers, die dat willen, afstand kunnen houden en dat handcontactpunten regelmatig worden gereinigd.' Ook moet het vervroegd stemmen op maandag 14 en dinsdag 15 maart ervoor zorgen dat kiezers genoeg mogelijkheden hebben om op een rustig moment te gaan stemmen.
Gemeenten kunnen voor hun stembureauleden en tellers gratis zelftesten bestellen. Een zelftest is niet verplicht en het doen van een zelftest geldt dus niet als voorwaarde aan de stembureaumedewerkers, laat het ministerie weten.

Raad van State: verlengen coronawet kan niet veel langer doorgaan

Het kabinet moet zich gaan buigen over de juridische grondslag van de coronamaatregelen. Volgens de Raad van State komt het moment dichter bij dat de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) niet meer verlengd kan worden. Deze wet moet namelijk iedere drie maanden verlengd worden.
De Raad vraagt zich af of er nog sprake is van een crisissituatie: 'De vraag is wanneer nog sprake is van een 'directe dreiging' en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie.' Daarnaast gelden er al bijna geen maatregelen meer: 'Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden, geleidelijk dichterbij.'
Het kabinet heeft al aangegeven de huidige Twm, die 1 maart verloopt, te willen verlengen tot 1 juni. Daar heeft de Raad begrip voor, maar wel moet er een oplossing gezocht worden voor de middellange termijn.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.