Coronavirus: Versoepeldag: geen mondkapjes, afstandsregel en sluitingstijd meer

Mondkapje en afstand houden
Mondkapje en afstand houden © ANP
REGIO - Lees hier al het coronanieuws van vrijdag 25 februari.

'Iedere gewoonte die het gedrag insluipt raak je moeilijk kwijt'

Deze vrijdag is grote versoepeldag: de dag waarop de meeste coronamaatregelen komen te vervallen. Volgens hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers aan Universiteit Leiden betekent dat alleen niet dat we weer helemaal teruggaan naar het oude normaal. 'Iedere gewoonte die het gedrag insluipt, kost moeite om kwijt te raken.'
Het houden van afstand bijvoorbeeld. Vroeger vond je het misschien nog wel oké als iemand net wat te dichtbij zit, maar nu niet meer. Of denk aan de drie zoenen op de wang. Je bent je toch bewuster dat je zo iets kunt overdragen', legt ze uit.
Kijk hier hoe mensen op straat reageren op het afschaffen van veel coronaregels:
Vrijwel alle coronamaatregelen van de baan: Kan het mondkapje echt definitief de prullenbak in?

Theaterproducenten: stopzetten steunpakket komt te vroeg

Het stopzetten van de steunpakketten komt voor de cultuursector te vroeg, want het gaat zonder compensatie niet lukken om 'alles weer op te starten'. Dat zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP). Hij verwacht dat de producenten de komende maanden 'nog volop verlies draaien'.
Het coronasteunpakket van het kabinet stopt vanaf 1 april, wat betekent dat steunregelingen waarmee bedrijven een tegemoetkoming kregen voor loonkosten, vaste lasten en het uitstel van belastingbetalingen, worden gestaakt. Daarnaast wordt een speciale regeling voor zelfstandigen gestaakt.
'Om de vrije theaterproducenten op de been te houden, is ook bij volledige opening van de theaters branchespecifieke aanvullende steun onontbeerlijk', meent Van der Ham. De VVTP bestaat uit zo'n dertig theater- en muziekproducenten, die samen voor zo'n 70 procent van het professionele podiumaanbod in Nederland zorgen. 'Onder andere vanwege de nagenoeg stilgevallen kaartverkoop tijdens de lockdown van de afgelopen maanden kost het tijd om die kaartverkoop weer in te lopen.'

Kabinet komt met regeling voor zorgpersoneel met long Covid

Er komt een overbruggingsregeling voor zorgmedewerkers die door langdurige Covid hun baan dreigen te verliezen. De regeling is ingericht voor mensen die in het begin van de coronacrisis ziek zijn geworden en sindsdien niet meer kunnen werken. Normaal gesproken zouden zij na twee jaar ziekte ontslagen mogen worden. Met de nieuwe regeling kunnen zij ten minste een half jaar langer in dienst gehouden worden, meldt minister Conny Helder. Het ministerie dekt niet alle kosten.
'Omdat in de zorg destijds de grootste risico’s zijn gelopen op contact met besmette mensen, en omdat er door de hoge druk op de zorg minder ruimte was voor re-integratie, bieden we zorgwerkgevers tijdelijke ondersteuning aan om zorgmedewerkers met langdurige klachten na een Covid-besmetting langer in dienst te houden', aldus de minister in een verklaring over de regeling. 'Zo kunnen we deze ontzettend belangrijke mensen behouden voor de zorg, een sector die kampt met grote tekorten aan personeel.'

Coronacijfers van vrijdag

  • 165 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1354, -38 ten opzichte van donderdag)
  • 8 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 159, -4 ten opzichte van donderdag)

NS blijft impact coronacrisis voelen, overheidssteun blijft nodig

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben ook in 2021 flink te lijden gehad onder de coronacrisis en de beperkende maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Het aantal reizigers lag 48 procent lager dan voor de pandemie en de Nederlandse reizigersopbrengsten vielen 1,1 miljard euro lager uit dan voor corona, meldde de NS bij de publicatie van de jaarcijfers. Dankzij steun van de overheid wist het bedrijf het verlies wel te beperken, maar de NS wil ook dit jaar weer steun om de dienstregeling in stand te houden.

Geen mondkapjes en anderhalve meter-regel meer, ook onbeperkt op stap

Het is vandaag de dag van versoepelingen. Zo kunnen de mondkapjes weer in de kast, behalve wanneer je met het openbaar vervoer moet. Ook de anderhalve meter afstandsregel is geen verplichting meer. Voor wie vanavond op stap wil, hoeft niet meer voor middernacht gauw een laatste rondje te bestellen: de verplichte sluitingstijd vervalt ook.
Wat vanaf vandaag ook vervalt, is het coronatoegangsbewijs. Bezoekers hoeven die niet meer te laten zien. Iedereen die een groot evenement bezoekt moet zich voortaan laten testen op het coronavirus. Het maakt niet uit of mensen gevaccineerd zijn of niet.
Er gelden dus nog wel een aantal regels, ook geeft het kabinet een 'dringend advies' wel anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Op 15 maart bekijkt het kabinet of de mondkapjesplicht in het ov, het verplichte testen voor toegang voor grote evenementen en het thuiswerkadvies nog houdbaar zijn of binnenkort ook verdwijnen.

Kuipers: kinderen vanaf 12 jaar mogen boosterprik halen

Kinderen vanaf 12 jaar mogen, als zij dat willen, ook een boosterprik halen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Zorgminister Ernst Kuipers heeft dat besloten nu het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) een positief advies hierover heeft gegeven. Eerder had hij al laten weten dat hij dit wilde toestaan zodra het EMA dit zou goedkeuren.
Op dit moment kunnen alleen volwassenen een boosterprik krijgen. De Gezondheidsraad stelde eerder deze maand dat er geen medische redenen zijn om alle pubers een boosterprik aan te bieden. Wel zou maatwerk mogelijk moeten zijn, bijvoorbeeld voor jongeren met een ernstige immuunstoornis. Kuipers nam dat advies over, maar zei wel dat als het EMA groen licht geeft voor een boosterprik voor de leeftijdsgroep vanaf 12 jaar jongeren 'in bredere zin' de mogelijkheid krijgen om zo'n oppepprik te halen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.