Spits Haagse Elandkerk gerepareerd, omwonenden weer naar huis

© Regio15
DEN HAAG - De linker torenspits van de Haagse Elandkerk is weer stabiel. Een aannemer heeft twee elementen in de spits versterkt en daarmee is de spits weer veilig. Omwonenden mochten om 18.00 uur zaterdagavond weer naar huis.
Vrijdag schommelde één van de twee torenspitsen van de kerk zo erg door de harde wind, dat de straat werd afgesloten en twintig omliggende woningen werden ontruimd. Uit inspectie van de gemeente bleek dat twee van de schragen die de torenconstructie overeind houden, instabiel waren. De gemeente schakelde een aannemer in om de constructie zo snel mogelijk te herstellen.
Vrijdagmiddag werd de straat al afgezet omdat er mogelijk sprake was van instortingsgevaar van één van de torens. Op beelden was te zien dat die toren flink deinde in de wind. Een onderdeel van één van de torens viel op een geparkeerde auto.

Meerdere dakleien gevallen

De brandweer constateerde eerder dat er meerdere dakleien naar beneden zijn gevallen. 'Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de kerktoren daardoor mogelijk instabiel kan worden.'
Vrijdagavond spraken we verschillende buren van de wankele kerktoren. Het was toen nog niet bekend dat ze de nacht elders moesten doorbrengen.
Kerk wankelt, omwonenden tijdelijk hun huis uit