Gegevens huurders Van 't Hof Rijnland mogelijk buitgemaakt bij cyberaanval

Cyberaanval op vastgoedbedrijf (foto ter illustratie)
Cyberaanval op vastgoedbedrijf (foto ter illustratie) © ANP
REGIO - Huurders van vastgoedbeheerder Van 't Hof Rijnland zijn mogelijk getroffen door een cyberaanval. Hun gegevens stonden in een softwaresysteem van het bedrijf dat is aangvallen. In dat systeem staan namen, geboortedata, mailadressen, telefoonnummers, adresgegevens en bankrekeningnummers.
Van 't Hof Rijnland heeft de cyberaanval deze week bekend gemaakt, schrijft mediapartner Den Haag FM. De vastgoedbeheerder heeft ruim 33.000 woningen in Nederland in beheer. Daarvan bevindt zich een groot deel in Den Haag.
Het is op dit moment nog onduidelijk of er ook echt persoonsgegevens van huurders of van andere relaties buit zijn gemaakt. De vastgoedorganisatie heeft wel melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Servers zijn meteen afgeschermd

In een mail aan de huurders schrijft Van 't Hof Rijnland dat de servers meteen zijn afgeschermd zodra de aanval werd ontdekt. Daarmee waren de servers niet meer van buitenaf toegankelijk. Daarna zijn er beveiligingsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat zo'n aanval opnieuw kan gebeuren. Internationale specialisten doen uitgebreid onderzoek naar hoe het lek kon ontstaan en welke gegevens zijn gestolen.
Omdat de systemen offline zijn gehaald, kunnen de huurders hun online portals niet gebruiken. Van 't Hof Rijnland adviseert huurders om alert te zijn op fraudepogingen, bijvoorbeeld door middel van phisingmails. Via zo'n mail proberen criminelen mensen naar een website te lokken in de hoop dat ze daar inloggegevens van banken of creditcards achterlaten.