Opnieuw zware windstoten op komst, KNMI schaalt op naar code oranje

© ANP
REGIO - Zware storm Eunice is vertrokken, maar dat betekent nog niet dat het stormachtige weer voorbij is. Er komt nog meer storm aan, waarschuwt het KNMI. De windstoten zijn niet zo hevig als tijdens Eunice, maar de storm kan zondagavond en maandagmiddag wel voor schade zorgen. Het KNMI waarschuwt opnieuw voor zware windstoten in het hele land en heeft inmiddels code oranje uitgeroepen. ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor hinder op weg door storm. De N44 bij Wassenaar is dicht omdat een lichtmast op omvallen staat.
Zondag in de loop van de dag gaat het weer hard waaien met in de kustprovincies zware windstoten van 70 tot 90 kilometer per uur, in de avond neemt dat zelfs toe tot 90 tot 110 kilometer per uur. Het wordt zondag ook een natte dag, met in onze regio vooral in de ochtend veel regen. Het wordt zo'n 11 graden. Maandag overdag zijn opnieuw zware windstoten mogelijk van 75 tot 80 kilometer per uur boven land en rond de 90 kilometer per uur langs de kust. De NS laat weten zondag in onze regio weer de geplande dienstregeling te kunnen rijden.
ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen mensen die zondag de weg op gaan dat ze rekening moeten houden met windstoten en regen. Vooral in de avonduren kan er hinder zijn voor het verkeer door de weersomstandigheden. 'Door stormschade kunnen er wegen of delen daarvan worden afgesloten, houd daarom de verkeersinformatie goed in de gaten voor je de weg op gaat', aldus de ANWB. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat voegt eraan toe dat onder meer door slagregens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 'Ook moet het verkeer er rekening mee houden dat bomen die tijdens de storm Eunice nog net bleven staan, tijdens de nieuwe storm het laatste zetje krijgen.'

Spoor van vernieling door storm Eunice

Vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag trok storm Eunice over Nederland. Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet, meldde Weeronline. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder, bijvoorbeeld in Voorhout.
De schrik zit er nog goed in door stormschade in Voorhout