Code oranje vanwege storm Franklin voorbij, nog wel code geel

Aan de Kornalijnhorst in Den Haag is de brandweer zondagavond bezig met een boom die op omvallen staat
Aan de Kornalijnhorst in Den Haag is de brandweer zondagavond bezig met een boom die op omvallen staat © Regio15
REGIO - Storm Eunice is nog maar net weg en een nieuwe storm stond alweer voor de deur: Franklin. Het KNMI had voor zondagavond code oranje afgegeven, deze werd even na 22.30 beëindigd. In dit liveblog hielden we je de hele dag op de hoogte van al het nieuws rond de storm.

Code oranje vanwege storm Franklin beëindigd, wel nog code geel

Het KNMI heeft code oranje voor het westen van het land even na 22.30 uur beëindigd. Momenteel is in heel het land nog wel code geel van kracht vanwege zware windstoten. 'In de loop van de nacht beperken de zware windstoten zich voornamelijk tot de kustprovincies', aldus het weerinstituut.
Het KNMI had zondag code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied. De waarschuwing was sinds 20.00 uur van kracht.

Woningen opnieuw ontruimd in Moordrecht

Aan de Prinses Beatrixstraat in Moordrecht zijn zes woningen voor de tweede keer dit weekend ontruimd. Volgens gemeente Zuidplas, waar Moordrecht onder valt, zijn de huizen onbewoonbaar.
De huizen werden vrijdag ontruimd omdat de daken weg waren gewaaid. Nadat er nooddakbedekking werd geplaatst, mochten bewoners weer terug. De wind van zondag trok deze tijdelijke dakbedekking echter weer los, meldt een woordvoerder van brandweer Hollands Midden. Door de vele regen is er in de huizen veel waterschade ontstaan en is er risico op kortsluiting en zijn installaties afgesloten. Daarom heeft de gemeente in overleg met de hulpdiensten besloten dat het te gevaarlijk voor de bewoners is om in de getroffen huizen te blijven. De bewoners zijn opgevangen in een hotel. Het is niet bekend wanneer ze weer terug naar huis kunnen.
Ook in Roelofarendsveen moesten bewoners van tien aanleunwoningen hun huis uit. Op de Piet Mondriaanlaan dreigde een boom van 10 meter op de woningen te vallen. De bewoners werden tijdelijk in een zaal verderop opgevangen. De brandweer heeft de boom geknopt, waardoor het het gevaar geweken was. Aan het begin van de avond konden de bewoners weer terug naar huis.

Nooit eerder vijf dagen op rij storm in februari

Na Dudley en Eunice kan er vanaf zondagavond officieel gesproken worden van storm Franklin. Met deze derde storm in een week tijd sneuvelt er een record. Volgens Weer.nl is het nog nooit eerder in februari voorgekomen dat het vijf dagen op rij stormde.
Zondagavond werden er windstoten van ruim 100 kilometer per uur gemeten en stond er in IJmuiden een wind van 9 Beaufort, oftewel stormkracht. Het is de vijfde dag op rij dat het in Nederland stormt, wat nog nooit eerder voorkwam in februari sinds het begin van de windmetingen in 1906. Alleen februari 1990 kende negen dagen storm, maar toen was het maar drie dagen achter elkaar stormachtig weer. Volgens het weerbureau kan het record snel sneuvelen, omdat de storm ook maandag nog doorraast.

A20 vrijgegeven

De A20 bij knooppunt Kleinpolderplein is rond 21.30 uur weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De snelweg tussen Hoek van Holland en Gouda was sinds eind van de middag afgesloten vanwege een grote hoeveelheid water op de weg.
In korte tijd is er heel veel regen gevallen, waardoor de weg blank stond, zei een woordvoerster van de Rijkswaterstaat eerder.

Topdrukte bij brandweer

Brandweer Hollands Midden heeft het zondag 'waanzinnig druk'. De meldkamer wordt overvallen door een grote hoeveelheid meldingen over storm- en waterschade, meldt een woordvoerder van de brandweer. 'We zijn heel erg aan het schiften.'
De drukte is deels een nasleep van storm Eunice afgelopen vrijdag. 'Toen heeft het amper geregend, dus mensen hadden niet altijd door dat er bijvoorbeeld dakpannen los kwamen te zitten.' Met de regen zaterdagavond en zondag leidt het nu pas tot problemen en dat leidt tot talloze meldingen bij de brandweer.
Ook is de brandweer druk bezig met de derde storm op rij deze week: Franklin. De kazernes in Katwijk, Noordwijk en Lisse worden vanwege de storm bemand. Ook al was Eunice heftiger dan Franklin waarschijnlijk zal zijn, toch verwacht de woordvoerder dat het misschien wel net zo druk wordt. 'Eunice was heftig, maar nu valt er veel meer regen. Dus we houden er rekening mee dat mensen sneller uit hun woning gehaald moeten worden vanwege waterschade.'

Regio Haaglanden

Bij brandweer Haaglanden is het drukker dan normaal, 'maar beheersbaar', aldus een woordvoerder. 'We hebben vooral veel meldingen van kleine incidenten zoals losgewaaide dakpannen en takken die op de openbare weg driegen te vallen. Uiteraard houden we de situatie nauwlettend in de gaten.'

Officieel een storm

Franklin is officieel een storm, meldt Weerplaza. Na Dudley en Eunice is het de derde storm op rij in een week tijd.

Problemen op daken en aan gevels

Vanuit verschillende plekken in de regio komen meldingen binnen van stormschade aan daken en gevels. Zo zijn op de Van Foreestweg in Delft platen van een leegstaand winkelpand gewaaid. In Wateringen waaiden zonnepanelen weg van een huis aan de Bovendijk en in de Willem Silviusstraat in Den Haag raakten onderdelen van een dak los door de wind.
Een gevel aan de Van Foreestweg in Delft raakte los door de wind
Een gevel aan de Van Foreestweg in Delft raakte los door de wind © District8

Omgevallen boom sloopt bootje en vlonder

Een grote boom die is omgevallen aan het Oosteinde in Voorburg, heeft een bootje kapot gemaakt. Ook een deel van de vlonder in de tuin is kapot. Het bootje staat verticaal in het water. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.
De omgevallen boom in Voorburg
De omgevallen boom in Voorburg © Regio15

Park Wateringen afgezet door omvallende bomen

Een groot deel van het Hofpark in Wateringen is afgezet omdat er grote bomen dreigen om te vallen. Dat heeft de brandweer besloten in overleg met de gemeente. Eén grote boom is al omgevallen door de harde wind.
Onder andere op het terrein van kinderboerderij De Waterster dreigen andere bomen om te vallen. De kinderboerderij is gesloten voor publiek, laat voorzitter Ben Bornebroek weten. 'Er is geen gevaar voor dieren, die staan op een deel waar geen bomen op omvallen staan.'
Een van de grote bomen die dreigen om te vallen in Wateringen
Een van de grote bomen die dreigen om te vallen in Wateringen © Regio15

Kerktoren in Poeldijk wiebelt, omgeving tijdelijk afgezet

Opnieuw staat er een kerktoren te wiebelen door de zware windstoten. Dit keer is het de H. Bartholomeuskerk aan de Voorstraat in Poeldijk. De brandweer heeft de omgeving van de kerk een tijd lang afgezet. Inmiddels is de omgeving weer vrijgegeven.
'De kerktoren beweegt door de harde wind', zegt een brandweerwoordvoerder. 'Het is op dit moment nog niet nodig om woningen te ontruimen, want in de directe omgeving staan geen woningen.' De gemeente heeft een specialist van de afdeling bouw- en woningtoezicht laten kijken naar de situatie. 'Die hebben geconcludeerd dat de situatie veilig is.'
De kerktoren aan de achterkant van de kerk wiebelt door de wind
De kerktoren aan de achterkant van de kerk wiebelt door de wind © Regio15
In Den Haag werden vrijdag twintig woningen ontruimd vanwege de wiebelende kerktoren van de Haagse Elandkerk. De gemeente heeft daar de kerktoren laten versterken waardoor de situatie weer veilig is. Omwonenden mochten om 18.00 uur zaterdagavond weer naar huis.
De omgeving van de kerk is afgezet
De omgeving van de kerk is afgezet © Regio15

Storm of geen storm?

Ondanks dat er zware windstoten zijn, is er zondag vooralsnog geen sprake van een officiële storm. Daarvoor moet het minimaal een uur lang gemiddeld windkracht 9 zijn. Mogelijk gaat dat vanavond nog wel gebeuren, want het weeralarm code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur.
In het Verenigd Koninkrijk wordt er wel al van een storm gesproken. Die storm, die mogelijk ook over ons land gaat razen, heet Franklin. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan meteoroloog Frank Kroonenberg, die ruim veertig jaar bij het KNMI werkte en van 1989 tot 1990 weerman van de NOS was.

N44 bij Wassenaar korte tijd dicht vanwege losse lichtmast

De N44 van Den Haag richting Wassenaar is zondag korte tijd afgesloten geweest nadat een lichtmast langs de weg op omvallen stond. Na een klein uurtje werd de weg weer vrijgegeven.

Code oranje in avond

Het KNMI heeft inmiddels code oranje afgegeven voor zondagavond tussen 20.00 en 23.00 uur. Voor de rest van de dag geldt code geel. Het weerinstituut waarschuwt voor gevaar door zware windstoten. Ook is er risico op omvallende bomen en losse takken. ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor hinder op weg door storm.

Testlocaties GGD Haaglanden eerder dicht

Vanwege de storm sluit GGD Haaglanden alle testlocaties om 15.00 uur. Dat meldt de gezondheidsdienst op haar website. De GGD Haaglanden probeert zoveel mogelijk mensen die een testafspraak hadden te bereiken. Mensen worden gevraagd ook zelf een nieuwe testafspraak in te plannen.
De locaties van GGD Hollands Midden blijven open, omdat dit overdekte locaties zijn. 'Alleen bij code rood zijn wij dicht', laat een woordvoerder weten.

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor hinder op weg

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen mensen die zondag de weg op gaan dat ze rekening moeten houden met windstoten en regen. Vooral in de avonduren kan er hinder zijn voor het verkeer door de weersomstandigheden.
'Door stormschade kunnen er wegen of delen daarvan worden afgesloten, houd daarom de verkeersinformatie goed in de gaten voor je de weg op gaat', aldus de ANWB. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat voegt eraan toe dat onder meer door slagregens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 'Ook moet het verkeer er rekening mee houden dat bomen die tijdens de storm Eunice nog net bleven staan, tijdens de nieuwe storm het laatste zetje krijgen.'