Provincie roept aannemer tunnel RijnlandRoute op matje na mogelijke misstanden: 'Onacceptabel'

LEIDEN - De provincie Zuid-Holland wil mogelijke misstanden tijdens de bouw van de tunnel in de RijnlandRoute bij Leiden onderzoeken. De bouwvakkers in de tunnel van de RijnlandRoute bij Leiden zouden maandenlang onder onveilige omstandigheden hebben gewerkt, met soms ongelukken tot gevolg.
Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD), die verkeer en vervoer in zijn portefeuille heeft, schrijft dat in een brief aan de Provinciale Staten. Hij reageert daarmee op een artikel in NRC. De krant meldde dit weekend op basis van onder meer gesprekken met dertig betrokkenen dat er grote fouten zijn gemaakt tijdens de bouw van de tunnel. Zo maakten bouwvakkers structureel veel langere werkdagen dan de wet toestaat, de tijdsdruk was groot en de instructies, het gereedschap en de communicatie ver onder de maat.
Zo zouden in vier jaar tijd zeventien ongelukken hebben plaatsgevonden. Een bouwvakker kwam zelfs om het leven bij het werk in de schacht van de nieuwe tunnel. Ook werden bouwvakkers volgens NRC geregeld te laat uitbetaald en ontvingen sommigen vervalste coronatestbewijzen van hun uitzendbureau.

'Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht'

'Dat er medewerkers zijn geweest die zich op hun werk onveilig en onjuist behandeld hebben gevoeld, is in mijn ogen onacceptabel en dit verhaal moet tot op de bodem worden uitgezocht', schrijft Zevenbergen. Hij zegt te bekijken wat de mogelijkheden zijn om de vermeende misstanden op de werkvloer te onderzoeken. Daarnaast heeft hij 'op zéér korte termijn een gesprek met de hoofdaannemer'.
Zevenbergen roept de (ex-)werknemers op zich bij hem of via een vertrouwenspersoon te melden om hun verhaal te doen. De provincie gaf eerder dit weekend al aan geschrokken te zijn van de onthullingen en zich te beraden op stappen. De RijnlandRoute (N434) moet de A44 en de A4 verbinden en doorstroom van het verkeer in het gebied rond Leiden en Katwijk verbeteren.