Stormen laten sporen na: onderzoek naar wiebelende kerktorens en gesloten school

De omgeving van de Haagse Elandkerk werd lange tijd afgezet
De omgeving van de Haagse Elandkerk werd lange tijd afgezet © Regio15
REGIO - Wiebelende kerktorens, omgevallen bomen en weggewaaide daken. Eunice en Franklin, zoals de twee stormen van dit weekend zijn genoemd, hebben flink huisgehouden in de regio. De brandweer kreeg honderden schademeldingen. Zeker geen storm in een glas water dus, want ook maandag is men nog bezig met het herstellen van de schade en likt men de wonden. Zo worden de torens van de Haagse Elandkerk en de kerk in Poeldijk nog gecontroleerd. In Alphen is een school twee dagen dicht vanwege de stormschade, in Moordrecht kunnen meerdere gezinnen nog niet naar huis.
Het torentje van de H. Bartholomeuskerk aan de Voorstraat in Poeldijk begon zondag tijdens storm Franklin te wiebelen. Nadat de omgeving van de kerk zondagavond werd vrijgegeven is deze maandagochtend opnieuw afgezet.
Eerder liet de brandweer weten dat het niet nodig is woningen te ontruimen. 'Want in de directe omgeving staan geen woningen', zegt een woordvoerder. 'Er komt wel een bouwkundig onderzoek', laat de koster van de kerk weten.
De kerktoren aan de achterkant van de kerk wiebelt door de wind
De kerktoren aan de achterkant van de kerk wiebelt door de wind © Regio15
Ook de toren van de Haagse Elandkerk kwam door de storm vrijdag in beweging. Twintig woningen moesten worden ontruimd en nadat de toren was verstevigd, mochten de bewoners zaterdagavond weer naar huis. Ook hier gaat de eigenaar van de kerk aanvullend onderzoek doen.
'De situatie is nu stabiel', laat de gemeente Den Haag weten. 'Wij monitoren de situatie en of er aanvullend onderzoek wordt gedaan. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties.' De gemeente spreekt van 'goed contact' met de eigenaar van de kerk.
De kerktoren in de Elandstraat ging heen en weer door de storm
De kerktoren in de Elandstraat ging heen en weer door de storm © Regio15

School twee dagen dicht

Het stormachtige weer van de afgelopen dagen heeft ook schade veroorzaakt aan het gebouw van Groene Hart Topmavo. De Alphense middelbare school begint de week daarom met online lessen, meldt mediapartner Studio Alphen. Zowel op maandag als dinsdag krijgen leerlingen digitaal les. De school zegt dat te hebben moeten besluiten vanwege de veiligheid van de leerlingen. Leerlingen, ouders en verzorgers zijn via de mail geïnformeerd. Wat de schade precies is, is niet bekend.
Maandagochtend was er opnieuw sprake van storm. Daarmee hebben we nu zes stormdagen op rij, volgens Weer.nl is dat een record voor februari. Maandag beperkte de storm zich vooral tot Vlieland, waar het tussen 04.40 uur en 05.40 uur een uur lang met windkracht 9 waaide. Het heeft deze winter in totaal al negen keer gestormd, dat is twee keer zo veel als normaal. Gemiddeld telt de meteorologische winter, van december tot en met februari, vier dagen met storm in Nederland. Volgens Weer.nl wordt het weer vanaf woensdag pas rustiger, al kan het daarna af en toe nog wel vrij krachtig waaien aan de kust.

Meerdere gezinnen nog niet naar huis

In Moordrecht kunnen een aantal inwoners van de Prinses Beatrixstraat nog steeds niet terug naar huis. Na de storm van vrijdag konden de bewoners nog in huis blijven, maar de storm die er zondag nog eens overheen kwam, was te veel van het goede. 'De noodreparatie van vrijdag werd tenietgedaan en het water stroomde letterlijk naar binnen', vertelt burgemeester Han Weber van Zuidplas. De burgemeester vond het niet acceptabel om de mensen in hun huizen te laten.
'We hadden met zijn alle in de gaten dat dit echt niet langer kon', vertelt hij. Er zijn in totaal vijf gezinnen opgevangen bij een hotel. Een paar andere mensen hebben zelf onderdak gevonden. 'Ik ben zelf langs geweest bij de getroffen bewoners. Je ziet mensen die ontredderd zijn, het zal je maar gebeuren dat het water langs je muren loopt', zegt Weber. Wanneer de bewoners weer terug naar huis kunnen is niet bekend. 'We laten ze zeker niet in de steek en vangen de bewoners op zolang het nodig is.'

Schade aan kassen valt mee, waarschuwing voor bossen

Waar doorgaans ook veel schade is, zijn de kassen in het Westland. Wonder boven wonder hebben de kassen deze keer nagenoeg geen schade. 'Er zijn wel kassen waar er enkele tot tientallen ruiten gesneuveld zijn', laat een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland weten. 'Maar het valt ons erg mee.'
Waar er nog gevaar schuilt de komende dagen, zijn de bossen en natuurgebieden met veel bomen. Daar is het zeker de komende week nog niet veilig voor wandelaars en fietsers. Natuurbeheerders verwachten minstens een tot twee weken nodig te hebben om de ravage die de stormen hebben veroorzaakt op te ruimen. Ook kunnen veel bomen en loshangende takken alsnog vallen.

'Grootste stormschade ooit gemeten'

De stormen van de afgelopen dagen hebben in Nederland voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Dit volgt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars. Daarmee zou het gaan om de grootste stormschade ooit gemeten.
Een woordvoerster houdt nog wel een slag om de arm. Dat komt omdat het tot nu toe alleen een schatting is gemaakt op basis van stormmodellen. Daarbij gaat het Verbond er vanuit dat er in totaal honderdduizenden schademeldingen zullen binnenkomen.