Vrouw knipt geslachtsdeel zoontje (5) af met een schaar

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
KATWIJK - Myriam D., die ervan verdacht wordt in november vorig jaar het geslachtsdeel van haar zoontje (5) te hebben afgeknipt met een schaar, wordt momenteel psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dit bleek maandag tijdens de eerste zitting in de zaak tegen de 35-jarige vrouw bij de rechtbank in Den Haag.
Tijdens de zitting kwam naar voren dat de vrouw bij haar aanhouding die bewuste 12 november erg in de war leek. Vanwege de bijwerkingen van de medicijnen die ze nu slikt, kon ze niet in de rechtbank aanwezig zijn. Het is onbekend hoe het nu met het zoontje gaat. De advocaat die zowel het kind als de vader bijstaat, liet maandag kort weten dat de kwestie 'heftig is voor alle betrokkenen'.
Veel details over de zaak zijn nog niet bekend. De vrouw werd op de bewuste dag met bebloede handen aangetroffen. Bij de jongen was het geslachtsorgaan 'weggesneden tot aan de schaamstreek', vertelde de rechter maandag. In de woning werd een schaar gevonden.

Eerder incident

De aanklaagster beschuldigt haar van een zware mishandeling van haar kind. De moeder is afkomstig uit Frankrijk, maar woonde tijdens de mishandeling in Katwijk. De politie wacht nog op gegevens uit Frankrijk. De vrouw zou er vijf jaar geleden ook betrokken zijn geweest bij een 'incident'. Het is niet duidelijk wat voor incident.
De advocaat van de verdachte pleitte voor het schorsen van de voorlopige hechtenis. Zo wees hij erop dat D. volgens een behandelaar voor het incident goed functioneerde door het slikken van twee medicijnen, waaronder een antipsychoticum. Op enig moment voor de zware mishandeling zou ze echter zijn gewisseld van medicatie.

Rechtbank wil dat vrouw vast blijft zitten

In overeenstemming met het Openbaar Ministerie, dat aanvoerde dat de exacte psycho-sociale problemen van de vrouw nog worden onderzocht en de kans op recidive daarmee groot is, wilde de rechtbank niet met het verzoek van de advocaat meegaan. 'Wellicht kan ze later stabiel worden gemaakt met medicatie, maar nu is onduidelijk of het recidivegevaar kan worden ondervangen', aldus de rechtbank.
D. wordt tot begin maart in het Pieter Baan Centrum onderzocht, waarna er binnen een paar maanden een rapport over haar psyche zal worden opgemaakt. Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting plaatsvindt.