Verontwaardiging op sociale media over taseren van dronken man

Beeld uit het filmpje
Beeld uit het filmpje © Dumpert
DEN HAAG - Op sociale media is ophef over een filmpje uit Den Haag waarop is te zien hoe een man wordt getaserd door de politie, terwijl hij met zijn handen omhoog staat. Het filmpje is afgelopen weekeinde opgenomen op de Grote Markt. Mensen vragen zich af wat er aan de hand is.
De man staat naast een terras en is omsingeld door vijf politiemensen, zo is te zien op het filmpje dat op Dumpert.nl staat. Eén van de agenten roept in het Engels dat hij op zijn knieën moet gaan zitten, en herhaalt dat een aantal keer. De man doet wel zijn handen in de lucht, maar gaat niet op zijn knieën. Daarop wordt hij tot vier keer toe getaserd. Pas dan valt hij om en duiken de agenten op hem. In de reacties op het filmpje vragen veel mensen zich af of dit allemaal wel nodig was.
Een taser is een stroomstootwapen dat de politie sinds dit jaar gebruikt. Bij dreigende situaties mag de politie het stroomstootwapen inzetten, waarbij de persoon tijdelijk wordt verlamd. Volgens de politie kan het stroomstootwapen iemand 'met zo min mogelijk letsel onder controle krijgen.'
Volgens een woordvoerder van de politie kwamen de agenten af op een melding waarin sprake was van een man die iemand had bedreigd met een mes op de Schoolstraat. Op de Grote Markt zagen de agenten deze man. 'Hij was dronken, en de agenten dachten dus dat hij een mes bij zich had', aldus de woordvoerder. 'Omdat hij niet aan de instructies voldeed, is hij getaserd.'

Dikke jas

Veel mensen die reageren hebben dat wel door. 'Hij deed helemaal niks, nee, dat was nou juist het probleem. Hij moest op zijn knieën gaan zitten', zo is meerdere keren te lezen in de reacties.
Dat de tasers pas bij de vijfde keer effect hadden, wijt de politie aan de dikke kleding die de man aan had. Hij bleek geen mes op zak te hebben, en kreeg uiteindelijk alleen een boete voor openbare dronkenschap. De politie toetst intern nog of de agenten hun tasers rechtmatig hebben gebruikt.