HagaZiekenhuis en HMC bundelen krachten bij hartzorg

Het maken van een hartfilmpje
Het maken van een hartfilmpje © ANP
DEN HAAG - Het HagaZiekenhuis en HMC gaan meer samenwerken bij de behandeling van patiënten met hartproblemen. Het HMC heeft besloten patiënten ook de mogelijkheid te geven naar het andere grote Haagse ziekenhuis te gaan voor een hartoperatie. Tot nu toe werden die vooral doorverwezen naar het LUMC in Leiden.
De samenwerking heet officieel 'Hart voor de Stad' en werd dinsdagmorgen ondertekend. Het houdt vooral in dat cardiologen van de verschillende ziekenhuizen intensiever met elkaar overleggen, meer informatie uitwisselen en dus ook naar elkaar doorverwijzen. 'Omdat de cardiologen elkaar beter kennen, kunnen we makkelijker patiënten doorverwijzen. Ook profiteren we van elkaars expertise', zegt cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis.
Haaglanden Medisch Centrum (HMC) voert overigens nooit complexe hartoperaties uit. Tot nu toe was het LUMC de aangewezen partner om naartoe te verwijzen, daar komt het HagaZiekenhuis nu bij. Volgens een woordvoerder blijft het mogelijk om als patiënt alsnog te kiezen om naar Leiden te gaan. Cardioloog Robert Grauss van HMC: 'De hartzorg is zo dichtbij mogelijk aanwezig en patiënten profiteren van de expertise op een groot aantal hartaandoeningen in beide Haagse ziekenhuizen.'

Vooral complexe operaties

De twee ziekenhuizen zijn overeengekomen dat het HagaZiekenhuis zich gaat concentreren op hartchirurgie en ablaties. Dat laatste is een behandeling voor hartritmestoornissen. HMC deed dit al niet, en gaat het ook in de toekomst niet doen. In beide ziekenhuizen kunnen mensen wel terecht voor bijvoorbeeld dotterbehandelingen en pacemakers.
Door de samenwerking gaan 'HMC-patiënten' ook snel na een operatie in het HagaZiekenhuis terug naar hun eigen ziekenhuis. 'Op die manier blijven ze ook onder behandeling van hun eigen cardioloog', zegt een woordvoerder. Dit gaat volgens hem beter als de specialisten nauw samenwerken omdat ze dan ook van elkaar weten wat ze precies doen, en er 'laagdrempelig onderling contact' is.