Hond moet worden gedood na bijten van meisje (8)

Twee Staffordshireterriërs, beeld ter illustratie
Twee Staffordshireterriërs, beeld ter illustratie © ANP
DELFT - Een echtpaar uit Delft moet een taakstraf van 160 uur uitvoeren, omdat hun Amerikaanse Staffordshireterriër een 8-jarig meisje in haar achterhoofd beet. Dat gebeurde op een grasveldje in de Delftse wijk Tanthof. Hond Nitro was niet aangelijnd en had geen muilkorf om, terwijl dat wel moest na eerdere bijtincidenten. De hond moet worden gedood, bepaalde de rechter.
De 55-jarige man en zijn 52-jarige vrouw waren op 1 juli 2020 met hun twee honden aan het spelen op een grasveldje aan de Kalfjeslaan. De Amerikaanse Staffordshireterriërs Amiga en Nitro moesten worden gemuilkorfd en aangelijnd, omdat ze al drie keer een andere hond hadden gebeten. Maar op die avond liepen de honden los op het grasveld, zonder muilkorf. Toen er een groepje kinderen aan kwam lopen, beet hond Nitro een 8-jarig meisje in haar achterhoofd.
Het meisje werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, lag twee uur op de operatietafel en hield honderd hechtingen over aan het bijtincident. De man verklaarde twee weken geleden in de rechtbank dat het veldje leeg was en dat hij daarom dacht dat de honden wel los konden. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie weken voor het echtpaar. Het OM eiste ook dat de hond moest inslapen.

Onvoorzichtig geweest

De rechtbank volgt het OM en legt een straf op die gelijk is aan de eis. Volgens de rechter is het echtpaar 'verwijtbaar aanmerkelijk onvoorzichtig' geweest. 'De verdachten wisten dat hun hond Nitro al drie keer een andere hond had gebeten en dat voor de hond een aanlijn- en muilkorfgebod was opgelegd, waarin uitdrukkelijk was opgenomen dat dit was om te voorkomen dat de honden Amiga en Nitro in de toekomst burgers, andere honden en overige dieren zouden verwonden.'