Scheveningse Pier al voor 2025 niet meer veilig, blijkt uit onderzoek

© ANP
DEN HAAG - Grote delen van de Pier in Scheveningen moeten op korte termijn worden vervangen of gerepareerd, anders is het bouwwerk bij het strand al voor 2025 niet meer veilig voor bezoekers. Dan moet de Pier opnieuw worden gesloten, net als enkele jaren geleden. Dat meldt de gemeente Den Haag na een bouwkundig onderzoek.
Op dit moment is de Pier nog wel 'constructief veilig', benadrukt het Haagse stadsbestuur, maar hij heeft 'zijn levensduur bereikt'. Betonnen onderdelen van de Pier zijn 'in zeer slechte staat'. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ingang en de eerste 72 meter. Ook de vloeren zijn flink aangetast.
Volgens de gemeente blijkt uit een reeks onderzoeken dat een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro nodig 'om de Pier in huidige vorm weer vijftig jaar mee te laten gaan'. De Pier is eigendom van Kondor Wessels Vastgoed (KWV). Die ontwikkelaar ziet drie mogelijkheden: compleet slopen, nieuwbouw of een beperkte renovatie. De voorkeur gaat uit naar een volledig nieuwe en grotere Pier met meer attracties. De optie waarbij de Pier helemaal wordt gerenoveerd valt af, gezien 'het verlieslatende verdienmodel'. Volgens de gemeente wil het bedrijf daarom ook op korte termijn 'zo min mogelijk investeringen' doen in de huidige Pier.

Van groot belang

De gemeente benadrukt dat het bouwwerk voor de stad van groot belang is. Zeker omdat er de afgelopen jaren fors is geïnvesteerd in de vernieuwing van de boulevard. 'De Pier heeft een centrale positie aan de Scheveningse Kust en boulevard en is cruciaal voor de uitstraling van Scheveningen en een belangrijk icoon voor Den Haag', aldus wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) in een brief aan de gemeenteraad.
De gemeente gaat nu in gesprek met KWV om te voorkomen dat de Pier op korte termijn sluit en te onderzoeken wat er op langere termijn mogelijk is, stelt de wethouder.

Pier was al eerder dicht

Scheveningen kreeg in 1901 voor het eerst een pier. Het was een houten constructie direct achter het Kurhaus. Die werd in 1943 gesloopt door de Duitse bezetters. In 1961 opende prins Bernhard de huidige Pier, die 100 meter verder naar het noorden ligt.
De 300 meter lange Pier was decennialang een bekende attractie. Het Van der Valk-concern nam het bouwwerk in 1991 over voor een symbolisch bedrag van 1 gulden. In 2011 brak er brand uit op de Pier en een jaar later liet Van der Valk de Pier failliet verklaren. Door achterstallig onderhoud was de constructie toen al een bouwval. Bezoekers mochten er niet op komen. Kondor Wessels kocht de Pier in 2014. Het bouwwerk werd opgeknapt en opnieuw ingericht, met onder meer een hotel en een reuzenrad. Een deel werd gesloopt. Sinds 2015 is de wandelpier weer in gebruik.