Zeven jaar cel geëist voor productie heroïne in loods Rijswijk

Het pand werd bewaakt door agenten in kogelwerende vesten
Het pand werd bewaakt door agenten in kogelwerende vesten © Regio15
RIJSWIJK - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van zeven jaar tegen een 56-jarige man die betrokken zou zijn geweest bij de productie van heroïne in een loods aan de Zuiderweg in Rijswijk. Daar werd twee jaar geleden bij een politie-inval 150 kilo heroïne en 50 liter vloeibare drugs gevonden. Volgens de officier van justitie hebben de gevonden drugs een miljoenenwaarde.
De politie-inval op 7 januari 2020 in de loods in Rijswijk werd lange tijd met veel geheimzinnigheid omgeven. Nu blijkt dat er vier verdachten in het onderzoek zijn aangehouden. Twee Hagenaren zijn al eens voorgekomen, maar hun zaak is nog niet inhoudelijk behandeld. Twee andere verdachten, de 56-jarige man uit Amsterdam en nog een 59-jarige man, verschenen dinsdag voor de rechter.
De politie viel de bedrijfsloods twee jaar geleden binnen naar aanleiding van klachten over stankoverlast. De brandweer was ook al uitgerukt. In de loods zat een autobedrijf. Volgens de officier van justitie was de 56-jarige man actief betrokken bij de fabricage van heroïne. Ze vond een hoge straf terecht vanwege de verwoestende werking van de harddrugs. 'Heroïne is de meest verslavende drug die er is', meende de aanklaagster. 'Mensen die het gebruiken veranderen na drie weken in een wrak.'

Cashgeld en vuurwapen

De 56-jarige verdachte verbleef in Amsterdam in een woning van de 59-jarige man. De politie vond er 170.000 euro aan contanten en een vuurwapen. In de Amsterdamse woning zou heroïne zijn verhandeld. Bij een inval in die woning werden koffers vol witte poeder gevonden. De 59-jarige man hoorde dinsdag vijf jaar celstraf tegen zich eisen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.