Gepensioneerde brugwachter Han vindt Romeinse schat in Hazerswoude-Rijndijk: 'Ik ging uit mijn dak'

Drie zilveren munten uit de Romeinse muntschat
Drie zilveren munten uit de Romeinse muntschat © Gemeente Alphen aan den Rijn
HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Na een Romeinse damconstructie, delen van de Romeinse Limesweg en een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, zijn er in Hazerwoude-Rijndijk weer historische voorwerpen gevonden. Deze keer is het een Romeinse muntschat die bestaat uit 21 zilveren en één bronzen munt. De schat dateert uit de periode na 166 na Christus. 'Dit is echt mijn meest bijzondere vondst tot nu toe', vertelt Han Maksymiak, de vinder van de munten.
Detectorzoeker en gepensioneerd brugwachter Han (67) vond de muntschat half januari op het terrein waar de toekomstige woonwijk Westervaartpark komt. 'Ik ga vaker op pad met mijn detector en dan hoop ik natuurlijk dat ik leuke dingen vind. Deze keer ik ging ik met een vriend zoeken op de plek waar die woonwijk komt en daar lagen drie zandhopen. Een zandhoop was kaal en in die andere zandbergen zaten wat scherven', zegt de detectorzoeker in het radioprogramma Menno in de Middag.
'Mijn maat ging dus meteen naar de berg waar scherven in zaten.' Han had het op de kale zandhoop gemunt. 'Toen ik mijn detector daarop hield, maakte die een geluid en zag ik de vorm van een muntje op mijn schermpje. Meteen had ik het idee dat het om een Romeinse munt zou kunnen gaan', gaat Han verder. 'Toen ik de munt uit het zand haalde en schoon had gemaakt met water, werden mijn vermoedens bevestigd.'

Versleten munten

En de dag werd nog beter voor Han en zijn 'zoekmaat'. 'Want daarna vonden wij er nog veel meer in die zandberg. Ik ging echt uit mijn dak. Ik doe dit al dertig jaar, maar dit is wel echt mijn meest bijzondere vondst tot nu toe.' Uiteindelijk vond Han 21 zilveren en één bronzen munt die dateren uit de periode na 166 na Christus.
Ondanks dat de historische vondst vrij uniek is, heeft Han er geen munt uit geslagen. 'De munten zijn niet zo bijzonder dat het heel veel geld oplevert. De waarde van een munt zal een paar tientjes zijn', legt de vinder uit. 'Maar de archeologische waarde is natuurlijk wel gigantisch!'

Niet de eerste historische vondst

'Deze muntvondsten laten zien dat het gebied tussen de Romeinse forten eigenlijk ook heel belangrijk was in die periode', laat de gemeente Alphen aan den Rijn weten. 'Ze maken het leven van de Romeinen tastbaar. De vondst toont dat er veel betaalverkeer was en dat munten lang in omloop zijn geweest. De munten die het langst zijn gebruikt, zijn ook helemaal versleten.'
Daarnaast is het niet de eerste keer dat op de plek waar de woonwijk Westervaartpark wordt gebouwd, archeologische vondsten zijn gedaan. 'Eind vorig jaar werd daar ook al een Romeinse damconstructie en delen van de Romeinse Limesweg gevonden', vertelt een woordvoerder van de gemeente. En in oktober 2021 werd tijdens de bouwwerkzaamheden een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Die bom is later tot ontploffing gebracht door de Explosieve Opruimingsdient (EOD).

Munten zijn moeilijk te vinden

Hoewel de vondsten van historische artefacten voor Hazerswoude-Rijndijk dus niet nieuw zijn, is de muntenvondst van detectorzoeker Han toch wel extra bijzonder te noemen. 'Er worden in Nederland niet vaak muntschatten gevonden. Dat komt vooral doordat mensen destijds hun munten bijvoorbeeld zijn verloren of hebben begraven om later op te halen. Die munten hoeven dus niet per se bij een fort of woning te liggen. En daardoor zijn munten veel moeilijker op te sporen', legt de woordvoerder van de gemeente uit. 'Ook is het heel bijzonder, omdat het zoveel munten in een keer bij elkaar zijn', voegt Han toe.
Daarnaast is de vondst van de muntenschat in Hazerswoude-Rijndijk goed getimed, omdat 2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar in de gemeente. 'Dat deze vondst dit jaar is gedaan, is echt heel toevallig', zegt de gemeente. 'De komende tijd worden de munten geregistreerd door PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). En in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden en de expert van De Nederlandsche Bank verder onderzocht. Uiteindelijk zullen de munten voor iedereen te bewonderen zijn op een openbare plaats.'

'We gaan door!'

De teller van historische vondsten in Hazerswoude-Rijkdijk tikt aardig door, maar gaat hij nog verder oplopen? 'Archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden verwachten op de plek waar de munten lagen geen nieuwe vondsten meer. Maar iets meer naar het Noorden liep de Romeinse Limesweg, dus daarvan hopen wij nog wel delen terug te vinden', laat de gemeente verheugd weten. 'We gaan dus gewoon door met zoeken!', voegt Han enthousiast toe.