Woedende Oekraïners demonstreren voor Russische ambassade: 'Mijn vader moet naar het front'

Demonstrerende Oekraïners zingen het volkslied bij de Russische ambassade
Demonstrerende Oekraïners zingen het volkslied bij de Russische ambassade © Regio15
DEN HAAG - Een steeds groter wordende groep demonstranten verzamelt zich donderdagochtend voor de Russische ambassade in Den Haag. Ze demonstreren tegen de Russische inval van buurland Oekraïne. Rusland begon donderdagochtend vroeg met een groot militair offensief in de Oekraïnse Donbas-regio.
Zowel Nederlanders als Oekraïners staan te demonstreren. Eén van de aanwezige demonstranten is Karyna. Haar familie komt uit het centrale deel van Oekraïne en haar vader werd vanochtend opgeroepen om naar het front te trekken. 'Hij is naar het oosten vertrokken. Mijn moeder blijft thuis zolang het mogelijk is. Niemand vertrekt, en er is geen sprake van een vluchtpoging. We gaan ons land verdedigen.'
De emoties lopen hoog op bij de demonstratie voor de Russische ambassade: 'Ik ben boos, verontwaardigd en bang voor mijn ouders die in Oekraïne zijn'.
Emoties bij demonstranten voor Russische ambassade: 'Bang voor mijn ouders in Oekraïne'
Karyna heeft sinds de oproep van haar vader geen contact meer met hem gehad. 'Dat doe ik ook voor zijn veiligheid. Ik stuur hem geen berichtjes, want je weet niet of hij wel of niet veilig is.' Volgens Karyna zijn haar familieleden in Oekraïne een stuk rustiger dan zijzelf. 'Ik kan het nog steeds niet geloven. Mijn vader en moeder zijn ook bang, maar ze zijn vastberaden om tegen Rusland te vechten.'
De groep demonstranten groeit in de loop van de ochtend steeds verder
De groep demonstranten groeit in de loop van de ochtend steeds verder © Omroep West

Sancties zijn onvoldoende

Inmiddels heeft een aanzienlijk deel van de internationale gemeenschap de Russische invasie veroordeeld en zijn flinke sancties opgelegd. Die zijn er vooral op gericht op Russische elites en hun geldstromen te raken. Volgens Karyna is het nog niet genoeg.
'Wat we tot nu toe hebben gezien is dat de internationale gemeenschap wel het een en ander doet, maar we vinden de sancties tegen Rusland nog steeds onvoldoende. Het zou fijn zijn als ze het hele financiële systeem van Rusland platleggen, want dan kunnen ze deze oorlog niet meer financiëren. Het is de 21e eeuw, dus ik snap dat macht tegen macht gebruiken geen optie is. Wat dat betreft is het helpen van Oekraïne door het leveren van wapens al heel fijn. We hoeven verder niks van andere landen, we willen alleen ons land beschermen', zegt ze.
De demonstranten houden protestborden omhoog
De demonstranten houden protestborden omhoog © Omroep West

Rutte: maximale sancties voor Rusland

Premier Mark Rutte zei donderdagochtend na kabinetsberaad dat Nederland 'maximale sancties' tegen Rusland wil. De premier noemde de Russische invasie van Oekraïne daarbij 'een daad van ongekende agressie.'
Hoe de sancties eruit gaan zien kan Rutte nog niet zeggen. De EU moet daarover nog een consesus bereiken. Wel zei Rutte dat er de komende tijd meer verplaatsingen van militairen en materiaal binnen de landsgrenzen zichtbaar zullen zijn. Dat heeft te maken met afspraen die binnen de NAVO zijn gemaakt.