In de auto of het theater: de meest opvallende stemlocaties in de regio

In Zevenhuizen kan je stemmen vanuit jouw auto
In Zevenhuizen kan je stemmen vanuit jouw auto © ANP
REGIO - Op 14, 15 en 16 maart is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Alle stemgerechtigden in de regio kunnen deze dagen naar de stemlokalen om hun stem uit te brengen. Maar in sommige stemlokalen is er meer te beleven dan alleen een bolletje rood kleuren voor de naam van een lokale politicus. Wij zetten de meest opvallende stemlokalen op een rijtje.

Theatraal stemmen

Ben je een echte dramaqueen of theaterliefhebber? In Delft fungeert het Rietveld Theater op woensdag 16 maart als stemlokaal. Van 7.30 uur tot 21.00 uur kun je daar met het rode potlood jouw stem uitbrengen. En als je het niet kan laten, kun je ook jouw zang-, dans-, en acteerkunsten op het toneel tonen aan alle andere stemmers. Misschien word je nog wel ontdekt als nieuw theatertalent.

Stemmen in een miniatuurwereld

Keuzestress over de locatie waar je jouw stem gaat uitbrengen? Misschien is Madurodam dan wel de beste optie. Je kan je stem daar naast het Binnenhof, het Mauritshuis, Paleis Huis ten Bosch, het Vredespaleis, het Circustheater en nog veel meer Haagse gebouwen in miniatuurvorm uitbrengen. Daarnaast heb je genoeg tijd om je stem hier uit te brengen. Het stemlokaal in Madurodam is namelijk 14, 15 en 16 maart geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Muzikaal stemmen

Ook kun je in Den Haag op een heel muzikale locatie stemmen, namelijk in het Paard. Onder het genot van goede muziek kun je daar met het rode stempotlood aan de slag. Ook kun je na het stemmen de democratie vieren met een borrel in het café van de uitgaansgelegenheid. Of je gaat wat later op de dag stemmen en pakt, nadat je jouw stembiljet hebt ingeleverd, meteen een muzikaal optreden mee.

Stemmen achter het stuur

In de gemeente Zuidplas is rekening gehouden met de stemmers die haast hebben. Daar is namelijk een zogenaamd 'drive-in-stemlokaal'. Aan de Zuidplasweg in Zevenhuizen kun je met je bolide het stembureau binnenrijden en achter het stuur snel jouw stem uitbrengen. Nadat je het stembiljet hebt ingeleverd, kun je meteen doorrijden naar je volgende afspraken.

Historisch stemmen

Heb je tijd over op 16 maart? Dan kun je gaan stemmen in Museum De Lakenhal in Leiden. Nadat je een bolletje op het stembiljet heb ingekleurd, kun je meteen een bezoekje brengen aan het museum en de geschiedenis van Leiden in duiken. Twijfel je nog over je stem en wil je iets meer bedenktijd, dan kun je natuurlijk ook eerst het museum bezoeken. Zorg er alleen wel voor dat je om 21.00 uur je stembiljet hebt ingeleverd, want dan sluiten alle stembureaus.