Automobilisten hamsteren benzine uit vrees voor hogere prijzen

Automobilisten hamsteren benzine in angst voor sterk stijgende benzineprijzen
Automobilisten hamsteren benzine in angst voor sterk stijgende benzineprijzen © Regio15
DELFT - De oorlog in Oekraïne en de aankondiging van de hogere benzineprijs heeft er voor gezorgd dat veel mensen donderdagavond nog snel even hun tank hebben volgegooid. Bij meerdere benzinepompen stonden lange rijen met automobilisten die nog even snel kwamen tanken.
Volgens United Consumers bereikt de prijs voor benzine vrijdag een recordhoogte. De adviesprijs wordt dan 2,213 euro per liter. Dit is een prijs die vooral langs de snelweg wordt gerekend. Op overige plaatsen is de benzine vaak goedkoper, al zal de gemiddelde prijs ook daar boven de 2 euro komen te liggen.
Automobilisten in de rij voor tankstation vrees voor hogere prijzen
Bij een benzinepomp in Delft was de prijs donderdag nog minder dan 2 euro per liter. Voor veel mensen reden om nog snel even te tanken. Er stond een lange file aan automobilisten die nog even snel hun tank vol wilden gooien.

'Hamsteren niet nodig'

Volgens belangenvereniging BETA is het hamsteren niet nodig. Volgens voorzitter Ewout Klok gaat de prijs vrijdag wel iets omhoog, maar hij verwacht niet dat dit met tientallen centen per liter zal zijn. Volgens hem zou de situatie in Delft een uitzondering zijn en is op de meeste plaatsen niet extra druk aan de pomp door de inval van Rusland.
Volgens Klok is het gedrag van de consument 'altijd moeilijk te doorgronden', maar hoeven mensen zich geen zorgen te maken om de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan aan de pomp. 'Ongeveer 40 procent van de olie in Nederland komt uit Noorwegen en de voorraden zijn hoog. We hebben een soort ijzeren voorraad voor noodsituaties, zodat ook het leger bevoorraad kan worden. Die is goed voor ongeveer een maand of drie', legt hij uit.

Voorraad genoeg

Qua olie-invoer komt Rusland dan wel op plek twee, maar volgens Klok is er nog geen reden tot hamsteren, 'omdat we uit meerdere landen olie halen'. Hij kan zich wel de angst van consumenten voorstellen voor sterk oplopende benzineprijzen. 'We hebben voorraad genoeg, maar de prijzen zullen wel oplopen', verwacht hij. 'Dat is wel afhankelijk van de wereldmarkt en diverse factoren, zoals wat de OPEC doet.' Oliekartel OPEC, waarin de meeste grote olieproducerende landen zitten, bepaalt de olieproductie samen met bondgenoten als Rusland.