ADO Den Haag definitief gered, ook rechter akkoord met overname

Het stadion van ADO Den Haag
Het stadion van ADO Den Haag © ANP
DEN HAAG - ADO Den Haag is gered en komt definitief in handen van het internationale voetbalconcern Bolt Football Holdings. De rechter heeft vrijdagochtend een uitspraak gedaan waarmee de laatste obstakels zijn weggenomen. Hij heeft het akkoord goedgekeurd dat in januari met de ongeveer 140 schuldeisers is bereikt. Voor de aanstaande eigenaar was deze bekrachtiging van het schuldsaneringsplan een van de voorwaarden om te blijven meedoen.
De tweede voorwaarde had betrekking op de licentiecommissie van de KNVB. Bolt wilde zekerheid hebben dat ze wordt toegelaten tot de Nederlandse voetbalcompetitie. Maandag kwam hiervoor groen licht.
Tot nog toe leek het Spaanse Globalon Football Holdings de nieuwe eigenaar van ADO te worden. Globalon is een dochter van het Amerikaanse sportconcern Bolt. Om praktische redenen is op het allerlaatste moment besloten om Bolt de overnamepartij te laten zijn.

Meerdere partijen

De reden is dat Globalon een consortium is van meerdere personen en partijen in verschillende landen. De licentiecommissie van de KNVB wilde van al deze betrokkenen de financiële gangen laten nagaan.
Dit zou te veel tijd kosten. Die tijd was er niet. De Amerikaanse topman David Blitzer van Bolt besloot daarom dat niet Globalon, maar Bolt met ADO in zee gaat.

Verzet van Chinese eigenaar

ADO is nu nog in handen van de Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS). Deze heeft zich tot op het laatste moment tegen de overname door Globalon/Bolt verzet.
Dit heeft niet geholpen. De aandelen van UVS zullen nu worden ingetrokken. Er worden nieuwe aandelen uitgegeven die naar Bolt gaan. De zaken met de schuldeisers worden op korte termijn afgehandeld.

Deel schulden terug

Als onderdeel van het reddingsplan krijgen de schuldeisers slechts een gedeelte van het geld dat ADO hen verschuldigd is. In de meeste gevallen gaat het om 20 procent van dat totaalbedrag.
Het meest gedupeerd zijn de Belastingdienst en de gemeente Den Haag. De gemeente wil niet zeggen hoe groot de financiële schade is.

Geen gelukkig huwelijk

UVS werd in 2015 de nieuwe eigenaar van de club. De afgelopen jaren heeft United Vansen naar schatting 20 miljoen euro in ADO geïnvesteerd. Het is nooit een gelukkig huwelijk geworden, al snel ontstonden er spanningen.
Vanaf eind 2020 besloot 'Beijing' geen geld meer in de club te steken. Daarna zijn de financiële problemen steeds groter geworden. ADO dreigde zelfs failliet te gaan.

Voetballicentie

Omdat het niet lukte om de begroting sluitend te krijgen, bestond bovendien de kans dat de KNVB de betaald-voetballicentie zou intrekken. Dat gevaar kon op het laatste moment worden afgewend.
Door de problemen met de begroting zijn als strafmaatregel wel zes competitiepunten bij ADO in mindering gebracht. Afgelopen najaar meldde Bolt/Globalon zich als geïnteresseerde partij. In november werd het principeakkoord met ADO bereikt.

'Heuglijke dag'

Waarnemend ADO-directeur Edwin Reijntjes is vanzelfsprekend blij met het vonnis dat de rechtbank vrijdag heeft uitgesproken. Hij spreekt van 'een heuglijke dag voor iedereen die ADO Den Haag een warm hart toedraagt'.
'Het moment is daar dat we weer vooruit kunnen kijken en samen met de nieuwe aandeelhouder kunnen bouwen aan een gezond ADO Den Haag', verklaarde Reijntjes vrijdagochtend.
Meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier