Opnieuw Oekraïne-demonstratie in Den Haag: 'Poetin voor tribunaal'

Demonstranten maken de vergelijking tussen Poetin en Adolf Hitler
Demonstranten maken de vergelijking tussen Poetin en Adolf Hitler © ANP
DEN HAAG - Ruim honderd demonstranten vragen vrijdag bij het NAVO-kantoor aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag meer hulp voor Oekraïne. 'We willen laten zien dat veel mensen hierom geven en we willen hulp van de wereld om Rusland te stoppen', zegt een van de demonstranten. Voor de actievoerders is het duidelijk dat er niet meer te praten valt met president Vladimir Poetin. 'Het moet hard tegen hard. We willen hem voor een tribunaal zien eindigen.'
'De meesten van ons komen uit Oekraïne', vertelt de betoger. 'Onze families schuilen voor raketten in Kiev of vechten aan het front.' De demonstranten willen dat de internationale gemeenschap de veiligheid van die familieleden garandeert. Ze hopen dat de NAVO troepen stuurt naar Oekraïne en dat er nog meer sancties komen tegen Rusland.
De demonstranten vragen ook aandacht voor de situatie bij de voormalige kernreactor Tsjernobyl, die donderdag in Russische handen is gekomen. Betogers vrezen dat het onzorgvuldig behandelen van die reactor kan zorgen voor een nieuwe kernramp, wat rampzalig voor Europa kan worden. Tsjernobyl was in 1986 het toneel van de grootste nucleaire ramp ooit.

Russische ambassade

Donderdag werd in Den Haag ook al gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne. Urenlang stonden mensen te protesteren bij de Russische ambassade. De emoties liepen daarbij hoog op: 'Ik zou eigenlijk in mijn auto willen stappen en mijn moeder gaan redden'.
Emoties bij demonstranten voor Russische ambassade: 'Bang voor mijn ouders in Oekraïne'