Coronavirus: Minder patiënten in ziekenhuizen, ook flink minder positieve tests

Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt
Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt © Omroep West
REGIO - Lees hier al het coronanieuws van zaterdag 26 februari en zondag 27 februari.

Minder patiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 39 minder coronapatiënten dan de dag ervoor. De daling is volledig toe te schrijven aan het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Op de intensive cares bleef het aantal patiënten met corona hetzelfde, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het is de vijfde dag op rij dat er sprake is van een daling. Zaterdag was de daling wel sterker. Toen lagen er 115 minder coronapatiënten in het ziekenhuis ten opzichte van vrijdag. Op de ic's liggen zondag, net als zaterdag, 169 mensen die Covid-19 onder de leden hebben. Op de verpleegafdelingen liggen 1190 coronapatiënten, tegenover 1229 een dag eerder.

Aantal geregistreerde coronabesmettingen flink lager dan zaterdag

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is het afgelopen etmaal flink gedaald. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 27.438 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er minder dan het voorgaande etmaal, toen er na correctie 32.919 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 250.993 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 35.856 nieuwe gevallen per dag. Dat is beduidend lager dan de week ervoor, toen er gemiddeld nog 49.655 positieve gevallen per dag waren.
Het RIVM meldt zondag drie nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven. Zaterdag registreerde het instituut zes mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.

Eerste uitnodigingen voor tweede boosterprik

De eerste mensen ontvangen zaterdag een uitnodiging voor een tweede boosterprik tegen het coronavirus. Mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis komen in aanmerking voor de prik.
Deze mensen lopen een hoger risico om ziek te worden van een coronainfectie en bovendien neemt bij hen de bescherming van eerdere vaccinaties sneller af dan bij andere groepen. Een extra prik, minimaal drie maanden na de toediening van de laatste inenting tegen corona, moet de afweer tegen het virus een oppepper geven.
De mensen die het langst geleden hun laatste prik kregen, worden als eersten uitgenodigd. Zaterdag valt bij 110.000 mensen een brief op de mat, waarmee ze online of telefonisch een prikafspraak kunnen maken bij de GGD. Wie na de laatste coronaprik nog positief heeft getest op het virus kan de tweede boostervaccinatie pas drie maanden daarna ontvangen.
Een man wordt gevaccineerd
Een man wordt gevaccineerd © ANP

Corona muteerde vaak en zal dat volgens kenners ook blijven doen

Het coronavirus dat zondag twee jaar geleden voor het eerst werd aangetroffen in Nederland, zal blijven muteren. Want dat doet dit soort virussen nu eenmaal, zeggen deskundigen. Los van corona kunnen ook nog heel andere virussen de kop op steken, zegt de Groningse viroloog Bert Niesters. 'Dat gaat altijd door. Je moet ermee leren leven.'
Precies twee jaar geleden werd de eerste besmetting met SARS-CoV-2 in Nederland bekend. Een man uit het Brabantse Loon op Zand werd opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg. Een paar dagen later werd het virus vastgesteld bij een 23-jarige vrouw uit Delft, het eerste geval in onze regio. Meer dan zes miljoen positieve coronatesten volgden.
In de loop van de pandemie volgden de varianten elkaar op, waarbij de meer besmettelijke types steeds de overhand kregen. In eerste instantie werden de varianten nog vernoemd naar de landen waar ze voor het eerst werden aangetroffen, later stapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over op Griekse letters. Vooral de deltavariant werd al snel berucht: die was besmettelijker dan de eerdere types én maakte veel mensen erg ziek.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.