Meeste slachtoffers brand Kaageiland wachten nog op nieuwe woning

Brand heeft een appartementencomplex op Kaageiland verwoest
Brand heeft een appartementencomplex op Kaageiland verwoest © Maurice Hoogeveen
KAAG EN BRAASSEM - Precies een week na de verwoestende brand op Kaageiland wachten de meeste getroffen bewoners nog altijd op nieuwe huisvesting. Volgens een woordvoerder van de gemeente Kaag en Braassem voelt de gemeente de verantwoordelijkheid om voor iedereen een 'passende oplossing' vinden. De gemeente zegt te verwachten dat dat uiteindelijk ook wel zal lukken, alleen kan het daar nog geen termijn aan vastbinden.
Vorige week deed locoburgemeester Petra van der Wereld al een oproep voor woonruimte voor de gedupeerden. Afgelopen donderdag is een lijst opgesteld die inzichtelijk maakt waar iedereen behoefte aan heeft. 'We overleggen natuurlijk heel veel met de betrokkenen', zegt de woordvoerder. 'Want ze hebben allemaal zo hun eigen behoeften als het gaat om woonruimte. Daarin denkt de verhuurder van de afgebrande appartementen ook mee. Dat is eigenlijk geen taak van de gemeente, maar we voelen wel die verantwoordelijkheid.' Het is de bedoeling dat de woonruimte in ieder geval wel in de buurt van Kaageiland wordt gevonden.
In de nacht van zondag op maandag brandden twintig huizen boven restaurant 'Benjamins' op Kaageiland volledig uit. Daarbij kwam de 88-jarige oud-acteur Pier van Brakel om het leven. Vermoedelijk ontstond het vuur ook in zijn appartement. De politie kan over de oorzaak alleen zeggen dat het onderzoek heeft opgeleverd dat er geen sprake is geweest van brandstichting. Daarmee is het politieonderzoek ook afgesloten.

Solidariteit onder bewoners

Bij Hotel Orion op Kaageiland logeert nog maar één van de gedupeerden. In de nacht van de brand bood de eigenaresse de slachtoffers een bed aan voor de nacht. 'Ik heb het idee dat het redelijk goed gaat met de mensen. Maar ik denk wel dat nu pas een beetje doordringt wat er vorige week gebeurd is', zegt Marleen Bakker van het hotel.
Bakker vindt de solidariteit onder de eilandbewoners hartverwarmend. Meteen na de brand werden er al allerlei spullen aangeboden voor de gedupeerden. 'Gelukkig heb ik de meubels tegen kunnen houden, want daarvoor moet je toch eerst een huis hebben.' Maar de hulp beperkt zich niet tot de eilandbewoners. 'De Etos in Sassenheim kwam spontaan twee dozen met eerste levensbehoeften brengen. En die konden we natuurlijk goed gebruiken.' Maandagavond wordt er door de gemeente Kaag -en Braassem weer een informatiebijeenkomst georganiseerd voor gedupeerden en eilandbewoners.