Regio leeft mee met oorlog in Oekraïne: een overzicht van de acties

Dit busje wordt volgeladen met spullen voor Oekraïne
Dit busje wordt volgeladen met spullen voor Oekraïne © ANP
REGIO - Door het hele land worden acties opgezet om de gedupeerden van de oorlog in Oekraïne te helpen. Ook in onze regio worden de handen uit de mouwen gestoken of acties bedacht. Van spullen inzamelen tot aan tattoos zetten om geld op te halen. Een overzicht van alle acties voor Oekraïne op een rij.
Organiseer jij een actie? Laat het ons weten via giro555@omroepwest.nl.

Vredeswake in Lutherse kerk Den Haag

In de Lutherse kerk in Den Haag wordt dinsdag vanaf 17.30 uur een vredeswake georganiseerd. Aansluitend zal een avondgebed worden gehouden om te bidden voor Oekraïne. Ook zal er Oekraïense zang te horen zijn tijdens de wake. Burgemeester Jan van Zanen zal de vredewake ook bijwonen.

Air Miles over? Doneer ze aan Giro555

Mensen die nog Air Miles op hun kaart hebben staan, kunnen deze ook doneren aan Giro555 voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Sinds vrijdag is het mogelijk om je Air Miles 'over te maken' aan de hulporganisatie. Via een aanvinkveld op de site van Air Miles kunnen donateurs invullen hoeveel Air Miles zijn willen doneren. 'De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. Gezinnen zijn van elkaar gescheiden. Zij leven in angst en onzekerheid, maar wij kunnen helpen', is te lezen op de website van Air Miles.
Een woordvoerder van Giro555 laat weten dat één gedoneerde Air Mile een waarde vertegenwoordigt van een halve eurocent. 1500 gedoneerde punten staan dus gelijk aan een donatie van 7,50 euro. Het op deze manier gedoneerde geld wordt aan het eind van de actie gestort op Giro555.
Vrijdag werden in het eerste uur van de actie al 2 miljoen Air Miles gedoneerd. 'Omgerekend is dat al 10.000 euro', laat een woordvoerder weten.

Inzamelingsactie politie

Politie Leidschendam-Ypenburg heeft spullen ingezameld voor de slachtoffers in Oekraïne. Tassen en vuilniszakken vol kleding en andere goederen zullen naar oost-Europa gebracht worden.
De parkeergarage ligt vol met ingezamelde spullen
De parkeergarage ligt vol met ingezamelde spullen © Politie Leidschendam-Ypenburg

Gouda komt in actie

PKN De Oostpoort in Gouda is ook een inzamelingsactie gestart. Sinds vrijdag, tot en met 11 maart, wordt gevraagd om spullen te brengen naar de 'Blokkerlocatie' aan de Antwerpseweg. De initiatiefnemers vragen om specifieke producten. Je leest hier het overzicht.

Studenten TU Delft starten inzamelactie, andere universiteiten volgen

Bij de TU Delft begon student Tomasz Drozdowski zaterdag de actie 'Students for Ukraine'. Hij zag de gebeurtenissen in zijn voormalige buurland en wilde iets doen. Hij stuurde een stuk of tien WhatsApp-berichtjes aan vrienden en bekenden. Zondagochtend bleken er in de WhatsApp-groep inmiddels meer dan honderd mensen te zitten. De actie 'Studens for Ukraine' groeide in een paar dagen uit tot een enorme organisatie waarin wordt samengewerkt met zeven Nederlandse universiteiten en een Belgische universiteit.
Studenten TU starten inzamelactie voor Oekraïne 'Students for Ukraine'

Stichting in Noordwijk gaat medicijnen naar Oekraïne brengen

Stichting Artsenhulp in Noordwijk gaat dozen met medicijnen brengen naar de mensen in nood in Oekraïne. Bij de stichting zijn inmiddels al ongeveer dertig dozen gevuld met medicijnen en medische hulpmiddelen die zijn gedoneerd door huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Dit weekend brengt de stichting de eerste lading naar de grens tussen Polen en Oekraïne. De bedoeling is dat elke week een nieuwe lading medicijnen naar Oekraïne gaat.
In Polen worden de medicijnen overgeheveld naar een auto met een Oekraïens kenteken en wordt de lading verder vervoerd naar Lviv. 'Al kan het zijn dat deze plannen veranderen. Door de oorlog lijkt er elke dag weer iets anders te zijn', vertelt medeoprichter van de stichting Tamara Rybak.
Rybak is zelf geboren in Kiev. Daar heeft ze geneeskunde gestudeerd voordat ze in 2002 naar Nederland verhuisde en een vervolgopleiding deed. Inmiddels werkt ze als arts voor mensen met een verstandelijke handicap bij een zorggroep in Noordwijk. 'Mijn contacten in Kiev laten me weten dat ze dringend medicijnen nodig hebben. Die oproep kan ik niet ongehoord laten', vertelt Rybak.

Voorburg zoekt gastgezinnen voor opvang

Het Voorburgse burgerinitiatief Onderdak Oekraïne zoekt tijdelijke huiselijke opvang bij gastgezinnen voor oorlogsvluchtelingen. Op deze manier wil de organisatie voorkomen dat Oekraïners terechtkomen in overvolle opvangcentra. 'Wij willen voorbereid zijn op een enorme vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. Regeren is vooruit zien', zeggen de initiatiefnemers.
Mensen kunnen contact opnemen via contact@onderdakoekraine.nl en 070-7709078.

Landelijke actiedag

Aankomende maandag is er een landelijke actiedag op radio en televisie van Giro555. Het televisieprogramma Samen in Actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Landelijke radiozenders maken tussen 06.00 en 21.00 uur een gezamenlijke uitzending van Radio555. Ook Omroep West doet mee aan de actie. De precieze invulling hiervan wordt later bekendgemaakt.
Regio leeft mee met oorlog in Oekraïne: een overzicht van de acties
Regio leeft mee met oorlog in Oekraïne: een overzicht van de acties

Concert Amare & Friends

Zondag 6 maart om 15.00 uur organiseren Amare & Friends een benefietconcert voor Oekraïne in de concertzaal van Amare in Den Haag . De volledige opbrengst gaat naar Giro555. Naast musici van het Residentie Orkest, studenten van het Koninklijk Conservatorium en acteurs van Het Nationale Theater treden diverse bevriende solisten uit onder meer Oekraïne op. Onder meer pianiste Anna Fedorova, celliste Maya Fridman, percussionist Konstantyn Napolov, pianiste Helena Basilova en altvioliste Hannah Strijbos.

Artsen zamelen medicijnen in voor oorlogsslachtoffers

Tamara Rybak uit Warmond werkt als arts voor verstandelijk gehandicapten in Nederland. Haar ouders en de rest van de familie woont in Kiev. Ze heeft een netwerk van medische professionals in Oekraïne en gevraagd wordt om hulp uit Nederland.
Aanstaande zaterdag vertrekt een konvooi met hulpgoederen richting Oekraïne met ingezamelde medicijnen van Stichting Artsenhulp. Op het terrein van ‘s Heerlenloo in Noordwijk is een verzameldepot geopend waar mensen medicaties kunnen afgeven.

Vredesloop op dag van CPC Loop

Haagse politici gaan hardlopend geld ophalen voor Oekraïne. De actie is op zondag 13 maart, de dag dat de CPC Loop oorspronkelijk zou worden gehouden.
De route van 8,5 kilometer is symbolisch uitgestippeld vanaf de Oekraïense ambassade in de Zeestraat en gaat langs het Vredespaleis, de Russische Ambassade, het Internationaal Strafhof en de Scheveningse gevangenis. De finish is op de Laan van Reagan en Gorbatsjov; wereldleiders die elkaar uiteindelijk in het belang van de wereldvrede wisten te vinden.
De volledige opbrengst gaat rechtstreeks naar Stichting Vluchteling waarvan voedsel en medicijnen zullen worden gekocht.
Vanwege de coronamaatregelen die tot eind februari golden is de CPC Loop afgelast
Vanwege de coronamaatregelen die tot eind februari golden is de CPC Loop afgelast © ANP

Oekraïnse oorlogsfilm in bioscopen

Koop een kaartje voor de film Donbass en steun daarmee de hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne. Die oproep doen meerdere filmtheaters en bioscopen in de regio. De film van regisseur Sergei Loznitsa uit 2018 gaat over de situatie in de regio Donetsbekken, die is bezet door criminele bendes en pro-Russische separatisten. De groepen bevechten elkaar op straat en er heerst angst, woede en argwaan. De opbrengst gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling, die na de invasie van Rusland is opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Scouting voor Oekraïne

'Iedereen helpen waar je kan! Dat is een van de zinnen in onze Scoutingwet', vindt Scouting Ouderkerk. 'Vandaar dat wij ons de komende weken in zullen zetten om spullen in te zamelen voor Oekraïne.'
In Ouderkerk woont de Oekraïense familie Klusenko. Het gezin is voor Stichting Oekraïners in Nederland een inzamelpunt gestart voor diverse hulpgoederen die naar Oekraïne gebracht zullen worden. Het inzameladres is Dorpsstraat 7 in Ouderkerk aan den IJssel.

Tattoo-actie om geld in te zamelen

Om geld op te halen voor gedupeerden worden er bij The Tattoo Garden in Den Haag zoveel mogelijk vredesduiven, peace-tekens, olijventakken en sterke woorden als 'Free' en 'Imagine' getatoeëerd.

'Leiden helpt Oekraïne'

De inzamelingsactie die Leidenaar Roald Lapor dit weekend opzette, Leiden helpt Oekraïne, is in een paar dagen uitgegroeid tot een megaproject. 'Mensen kunnen kijken op leidenhelptoekraine.nl en daar staat precies wat we nodig hebben. Alles wat klein, licht en doeltreffend is, is welkom.'

Den Haag zamelt in voor vrouwen en kinderen

De Haagse Paulina Warejko is via haar Facebookpagina een inzamelingsactie van spullen voor Oekraïense vrouwen en kinderen begonnen. 'Mensen kunnen mij bellen als zij spullen hebben die ik kan komen ophalen. Deze spullen zal ik dan opslaan in mijn huis en zodra er weer een bus of vrachtwagen richting Polen gaat, gaan ze mee', roept ze op. 'Wij verwachten dat er voorlopig nog heel wat ritjes naar Polen gemaakt zullen worden.'
De inzamelingsactie is in volle gang
De inzamelingsactie is in volle gang © Paulina Warejko

Gratis reizen vanuit Oekraïne

De NS laat Oekraïense vluchtelingen gratis met de trein reizen. 'Je paspoort is je treinkaartje', is de boodschap van de NS. 'We hopen zo een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een betere situatie voor Oekraïense vluchtelingen', zegt Marjan Rintel, president-directeur van de NS.
Een trein die rijdt door onze regio
Een trein die rijdt door onze regio © John van der Tol
Het gevolg van de oorlog in Oekraïne is ook te merken en te zien in onze regio. Meer verhalen daarover vind je in ons dossier.