Oorlog verscheurt Svetlana: 'Mijn Oekraïense familie is op de vlucht, Russische deel steunt Poetin'

Het leven van de Oekraïens-Russische Svetlana Kok-Eroshenko staat op haar kop
Het leven van de Oekraïens-Russische Svetlana Kok-Eroshenko staat op haar kop © Omroep West
NOOTDORP - Sinds de Russische troepen Oekraïne zijn binnengevallen staat de wereld van de Oekraïens-Russische Svetlana Kok-Eroshenko uit Nootdorp op zijn kop. Zij schaamt zich voor haar Russische roots, met haar familie in Rusland kan zij moeilijk praten over de situatie en haar Oekraïense familie is op de vlucht geslagen. 'Mijn Oekraïense schoonzoon kreeg om 5.00 uur 's ochtends van zijn broer een sms: goedemorgen, wij hebben hier oorlog.'
'Ik heb een Russisch en Oekraïens hart, maar daar zit een heel grote scheur in', begint Svetlana geëmotioneerd. Svetlana komt uit Rusland, woont in Nootdorp en is getrouwd met een Nederlandse man. Ook is een van haar twee dochters getrouwd met een Oekraïense man.
Daarnaast heeft Svetlana zelf ook nog eens Oekraïense roots, want haar vader was Oekraïens en zij draagt daardoor nog steeds een Oekraïense achternaam. 'Die Oekraïense en Russische bevolking is zo met elkaar vermengd en ging zoveel met elkaar om waardoor mijn wortels in beide landen liggen', legt de Nootdorpse uit.
Oekraïens-Russische Svetlana kapot vanwege oorlog: 'In mijn hart zit een grote scheur'
Maar sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, is de trots op haar Russische roots verdwenen bij Svetlana. 'Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik mij schaam voor mijn Russische wortels. Ik schaam me dood', vertelt ze. 'Wat er nu in Oekraïne gebeurt, kan niet. In Oekraïne is nu een oorlog door Rusland. Het laatste nieuws dat ik net doorkreeg, is dat zestien kinderen zijn gedood. En dat doet mij heel veel pijn.'

Heel veel vragen

Naast de schaamte die Svetlana voelt, loopt ze ook rond met heel veel vragen. 'Want waarom gebeurt dit? Oekraïne heeft helemaal niets gedaan tegen Rusland of iets uitgelokt. Er zitten zoveel vragen in mijn hoofd, Het blijft maar door mijn hoofd spelen. Ik ben de afgelopen dagen daardoor ook heel moeilijk doorgekomen en ik merk dat ik mijn werk heel moeilijk kan doen', vertelt Svetlana met gesmoorde stem.
Daarnaast vindt de Nootdorpse het heel begrijpelijk dat veel Oekraïners boos zijn op de Russen. 'Dat kan ik mij ook voorstellen. Geen enkel land is blij als een buurland je aanvalt zonder reden. Dan ben je natuurlijk heel boos', zo kan Svetlana zich voorstellen.

Ruzie met Russische familie

Ook kan ze moeilijk over de situatie praten met haar familie die nog in Rusland woont. 'Ik heb afgelopen week ruzie gehad met mijn familie in Rusland, omdat zij het anders zien. Door de Russische media denken zij dat Poetin naar Oekraïne is gegaan om de Russische mensen daar te beschermen', legt de Nootdorpse uit. 'En zij zijn afhankelijk van de Russische media voor informatie over de oorlog. En van alle onafhankelijke media, zoals YouTube of buitenlandse media, zijn ze afgesloten.'
Het contact tussen Svetlana en haar Russische familie is moeilijk
Het contact tussen Svetlana en haar Russische familie is moeilijk © Omroep West
'Ik heb geprobeerd om uit te leggen dat ze hun ogen moeten openen. Maar mijn familie is er heel erg van overtuigd dat Rusland in oorlog is met Oekraïne om de Russische mensen te beschermen en de genocide daar te stoppen', verzucht Svetlana.

Oekraïense moeder staat bij Poolse grens

Naast de moeilijkheden die Svetlana met haar eigen familie ervaart, is de Oekraïense schoonfamilie van haar dochter ook in nood. 'Mijn schoonzoon kreeg donderdag om 5.00 uur 's ochtends van zijn broer een sms'je: goedemorgen, wij hebben hier oorlog', vertelt de Russische-Oekraïense.
'Zijn moeder, die 80 jaar oud is, is toen gevlucht en heeft vijf dagen door Oekraïne gereisd naar de Poolse grens. Als het goed is, staat zij daar nu in de rij om de grens over te gaan. Dinsdagavond vertrekken mijn schoonzoon en dochter dan ook om zijn moeder in Polen op te halen. En dan komt ze bij ons wonen. Waarschijnlijk voor altijd', vervolgt Svetlana. Voor de toekomst van Oekraïne is ze hoopvol. 'Ik hoop dat Oekraïne gaat winnen en dat Poetin gestopt kan worden. Dat hoop ik heel erg.'
Het gevolg van de oorlog in Oekraïne is ook te merken en te zien in onze regio. Meer verhalen daarover vind je in ons dossier.