Haagse grachten worden mooier: 'Meer mensen moeten van het water genieten'

Een schets van hoe het Piet Heinplein eruit kan komen te zien met onder andere een aanlegsteiger
Een schets van hoe het Piet Heinplein eruit kan komen te zien met onder andere een aanlegsteiger © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Den Haag moet meer bewust met het water in de stad bezig zijn, vindt wethouder Hilbert Bredemeijer. 'Dat moet mensen meer uitnodigen om vanaf het water te genieten of van het water te genieten', zegt hij.
Vandaar dat de wethouder dinsdag een aantal voorstellen presenteert om nog dit jaar de Haagse grachten nog aantrekkelijker te maken, praktische maatregelen die op korte termijn effect kunnen hebben, stelt hij.
Daarbij gaat het om het vernieuwen van steigers, bijvoorbeeld die aan het Zieken, die dringend onderhoud nodig hebben. Of het mooier maken van enkele kades met meer groen. En het aanleggen van meer oplaadplekken voor elektrische boten.

Extra informatie

Verder kunnen mensen straks, in navolging van het Museumkwartier, extra informatie krijgen over de Haagse grachtengordel via augmented reality-tour. Daarbij wordt via bijvoorbeeld een app op je telefoon een laag extra informatie aan de 'echte' wereld toegevoegd.
Ook wordt een voetgangersbrug over een vaarroute langs de Moerweg hoger gemaakt en komen er waarschijnlijk extra openbare toiletten bij de drukke punten aan het water.

Metamorfose van het Piet Heinplein

Die extra maatregelen komen bovenop een paar grote ingrepen, die inmiddels zijn begonnen. De eerste is de metamorfose van het Piet Heinplein. Hier worden de Anna Paulownabrug en de Elandbrug vervangen. Ook wordt de gracht die onder het plein verborgen gaat weer opengemaakt. 'Daarmee wordt het van een stenen vlakte weer een gracht, zoals het vroeger was', aldus de wethouder.
Het is een enorme klus, waarvoor bijvoorbeeld ook kabels een leidingen moeten worden omgelegd. 'Maar het is voor het goede doel en wordt fantastisch', voorspelt Bredemeijer (CDA, buitenruimte).

Nieuwe haven

De tweede is het graven van een haven met een aanlegplek en opstapplek voor kleine boten schuin tegenover het Centraal Station, op de hoek van de Prinsessegracht en Bezuidenhoutseweg. De bedoeling is dat hier ook een informatiepunt voor bezoekers komt.
Chris Schram van rondvaartorganisatie De Willemsvaart is enthousiast over de plannen. Hij benadrukt hoe mooi Den Haag van het water is. 'Prachtig. Ik zou zeggen: dat moet je meemaken. En het mag nu ook weer, volle rondvaartboten.'
Een impressie van de nieuwe haven | Afbeelding: Gemeente Den Haag
Een impressie van de nieuwe haven | Afbeelding: Gemeente Den Haag

Meer grachten open

Bewonersorganisaties van de binnenstad, veel politieke partijen: allemaal zouden ze graag zien dat er behalve deze ingrepen nog veel grotere volgen. De laatste jaren klinkt steeds vaker het pleidooi om meer ooit gedempte grachten weer open te graven. Zover is het nu nog niet, zegt Bredemeijer. De reden is simpel: het is erg duur. Bredemeijer: 'Dat zouden we heel graag willen, maar het kost veel geld. Daarom kijken we nu naar wat we wel kunnen doen.'
Neemt niet weg dat de wethouder wel plannen heeft om ook het bestaande water beter tot z'n recht te laten komen. De bedoeling is dat de de helft van het Prins Bernhardviaduct in het centrum van de stad wordt gesloopt. Als dat gaat gebeuren kan ook een brug die eronder ligt worden gehalveerd, waardoor weer een stuk van de gracht open kan.
Zo moet de Campusboulevard er uit komen te zien | Tekening: Gemeente Den Haag
Zo moet de Campusboulevard er uit komen te zien | Tekening: Gemeente Den Haag

Nieuwe trams

Verder moet waarschijnlijk ook de brug bij de Brouwersgracht bij het Om en Bij worden vervangen vanwege de komst van nieuwe trams. De nieuwe wordt dan smaller, zodat ook hier meer water zichtbaar wordt.
De wethouder denkt dat met de huidige maatregelen en de plannen voor de langere termijn de stad een stuk aangenamer wordt. 'Hier wordt Den Haag veel mooier van.'