Eigenaresse Soulsistah lichtte 'vriend' op voor bijna zes miljoen euro

Paviljoen van Soulsistah op de Noordboulevard van Scheveningen
Paviljoen van Soulsistah op de Noordboulevard van Scheveningen © Omroep West
DEN HAAG - Het geld voor de winkels en luxe beachclub van Soulsistah kwam van een rijke Friese man. De eigenaresse, de 49-jarige Tiffany van D. liet de man in de waan dat hij haar vriend was. In de ruim vijf jaar dat ze een relatie zouden hebben gehad lichtte ze hem voor 5,8 miljoen euro op. Van een echte relatie was geen sprake, want in de tussentijd trouwde Van D. met haar 30-jarige medeverdachte E.M.
In november vorig jaar werden Van D. en M. aangehouden, samen met nog een vrouw van 57, die na een week weer werd vrijgelaten. Ook werden op tien plekken huiszoekingen gedaan. De winkels van Soulsistah op de Frederik Hendriklaan en in The Mall of The Netherlands in Leidschendam gingen per direct dicht.
Soulsistah had ook plannen voor een exclusieve beachclub op de boulevard van Schevingen. Na de invallen bleek dat er van deze plannen nog niet veel terecht was gekomen. Het pand was niet ingericht, de geplande opening ging niet door, er was een huurschuld bij Heineken en de gemeente had nooit een aanvraag voor een horecavergunning gekregen. In december werd Soulsistah Beach failliet verklaard.

Alles verzonnen

Uit de aanklacht tegen verdachte Tiffany van D. blijkt nu dat zij sinds januari 2016 een relatie had met een man uit Friesland. Volgens justitie was die relatie (deels) voorgewend, omdat ze ook een relatie had met haar medeverdachte. Van D. wist haar slachtoffer in een periode van 5,5 jaar in totaal 5,8 miljoen euro af te troggelen. Dat deed ze onder meer door te vertellen dat ze werd bedreigd en dat ze geld nodig had voor haar beveiliging.
Van D. maakte haar slachtoffer wijs dat er sprake zou zijn van fysiek geweld naar haar en mensen in haar omgeving. Het geld had ze ook nodig om haar bedreigers af te kopen. Daarnaast vertelde ze de man dat ze zelf ook vermogen had, in de vorm van vastgoed en een erfenis van haar opa. Volgens justitie was dat allemaal verzonnen.

Tinder Swindler

Het verhaal lijkt enorm op de bekende Netflix-documentaire de Tinder Swindler, die vorige maand in première ging. Hierin vertellen meerdere vrouwen dat ze door Simon Leviev uit Israël zijn opgelicht. Hij deed zich voor als rijke diamantair en lichtte vrouwen over de hele wereld voor meer dan tien miljoen dollar op.
Van D. moet zich maandag voor het eerst voor de rechter verantwoorden voor haar daden. De Haagse wordt naast de oplichting ook beschuldigd van witwassen, omdat ze het verkregen geld heeft gebruikt om onder meer haar winkels te financieren. Tijdens de zogeheten pro formazitting bij de Haagse rechtbank zal onder meer beslist worden over verlenging van haar voorarrest. Ze is de enige van de drie verdachten die nog vastzit.