'Stormen bewijzen dat bredere duinen belangrijk zijn, strandpaviljoens moeten verplaatsen'

Strandtent op Noordwijkse strand
Strandtent op Noordwijkse strand © Omroep West
NOORDWIJK - De januari- en februaristormen Corrie, Dudley, Eunice en Franklin hebben flinke zand- en duinafslag veroorzaakt en dat bewijst dat een bredere duinenrij onontbeerlijk is voor een veilige kust. Dat zegt Bas Knapp van Hoogheemraadschap Rijnland. De strandpaviljoens mogen in de winter hun paviljoen laten staan, mits ze in 2024 vier meter richting de zee verschuiven om de natuurlijke duinaangroei ruim baan te geven. Maar de strandpaviljoens zijn verontwaardigd: ze willen niet dichter bij zee staan. Een aantal strandpaviljoenhouders heeft bezwaar aangetekend.
De afslag van het strand langs de duinen was behoorlijk, maar de schade viel het Hoogheemraadschap mee, zegt Knapp. 'De dag na de piekstorm zagen we afslag bij de duinen, de eerste rij was weggeslagen. Wat hekken en afzettingen waren de zee ingesleurd. Die gaan we vervangen.' De kustafslag herstelt zich natuurlijk, doordat de zee zand meeneemt en op het strand neerlegt.
'Deze stormen hebben wel bewezen dat bredere duinen essentieel zijn.' Daarom vindt het Hoogheemraadschap de afspraak dat paviljoens een paar meter verschuiven een goed idee. 'De paviljoens mogen overwinteren, maar we zien dat de natuurlijke duinaangroei door de paviljoens wordt belemmerd', zegt Knapp. Normaal gesproken groeit een duin van tien meter hoog zo'n twee meter in de breedte. 'Dat is rondom de paviljoens gewoon minder.'
'Strandpaviljoens moeten dichter bij zee om duinen te versterken'
De bedoeling is dat de strandpaviljoens de komende jaren zelfs vaker naar voren schuiven. Maar naast de duinen wil Rijnland ook het strand breder maken, wat dan weer een geruststelling voor de paviljoenhouders moet zijn. Ook kunnen de paviljoens zichzelf volgens Knapp op een hogere zandbult neerzetten, om veilig te zijn voor de stijgende zee.

Met hakken in het zand

Strandpaviljoens in Noordwijk vinden het richting zee verschuiven nogal spannend. 'Dat is natuurlijk een enge gedachte, omdat de zee tot ons talud komt', zegt Wouter van Vessem van B.E.A.C.H. Noordwijk terwijl hij naar zee tuurt vanaf zijn terras. 'Dat betekent dat we alles naar voren moeten brengen. Daardoor krijgen we er een kostenpost.' Van Vessem benadrukt dat niet alleen het gebouw, maar ook de hele infrastructuur aan riool en leidingen onder het paviljoen verplaatst moet worden. Ook zegt de horecaondernemer dat de duinen er al jaren goed bij liggen achter het paviljoen. 'Sterker nog, achter de afrastering wordt zelfs om de twee jaar zand weggehaald', zegt Van Vessem.
'Het is helemaal niet waar dat de duinen minder aangroeien achter de paviljoens', stelt de strandtenteigenaar. 'De duinen groeien al jaren hetzelfde. Het zand hoopt zich op achter de paviljoens en een grondverzetbedrijf egaliseert dat weer met shovels.' Van Vessem noemt het 'een chantagemiddel' van de gemeente dat de strandtenthouders voor verplaatsing moesten tekenen als ze in de winter wilden blijven staan. 'We hebben met een aantal paviljoenhouders bezwaar aangetekend.'