Keukenhof bijna klaar voor heropening, maar directie verwacht 'een raar jaar'

Keukenhof is op dit moment nog dicht voor het publiek
Keukenhof is op dit moment nog dicht voor het publiek © ANP
LISSE - De afgelopen twee seizoenen waren rampzalig voor Keukenhof in Lisse. In het eerste coronajaar bleef het bloemenpark helemaal gesloten voor bezoekers en vorig jaar was het slechts een paar dagen zeer beperkt te bezoeken. Dit jaar mag de grote trekpleister eindelijk weer volledig de poorten openen. De medewerkers verheugen zich erop om weer bezoekers te ontvangen, maar verwachten fors minder bezoekers dan voor corona.
Hoeveel minder bezoekers het zullen zijn, vindt directeur Bart Siemerink moeilijk te voorspellen. Hij verwacht de helft tot een kwart minder mensen te verwelkomen dan in het topjaar 2019. Maar helemaal zeker weet hij het niet. 'Het wordt hoe dan ook een raar jaar', vertelt hij aan Omroep West. 'Corona betekent in de nasleep nog steeds dat mensen uit Azië slecht kunnen reizen. Schiphol draait nog lang niet op volle toeren. Dus we zullen het meer moeten hebben van bezoekers dichtbij huis. Nederlanders, Duitsers... de buurlanden. De afgelopen dagen zijn natuurlijk ook de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland erbij gekomen. Ook dat zal gevolgen hebben voor het internationale toerisme', zegt Siemerink.
Keukenhof in Lisse verheugt zich op normaal seizoen
Het park staat er al prachtig bij, hoewel de opening pas op 24 maart is. Net als elk jaar wordt er hard gewerkt aan een heel nieuw thema: 'flower classics'. Er zijn nieuwe bloemen en heel nieuwe bezienswaardigheden. Ondanks dat mensen de afgelopen twee jaar het park amper hebben kunnen bezoeken, is het toch belangrijk dat het weer anders is. Keukenhof heeft in de afgelopen jaren namelijk wel uitgepakt met 'online bezoeken' en televisie-uitzendingen, onder meer op TV West. 'Het is niet de bedoeling dat de mensen het park zien zoals ze het vorig jaar al op televisie hebben gezien. Er moet toch iets nieuws te beleven zijn', vertelt de directeur.

Personeelstekort is nieuwe uitdaging

Uitdagingen zijn er wel. Zo is het momenteel erg moeilijk om voldoende personeel te vinden. 'Wij hebben 1300 seizoenskrachten nodig, maar de arbeidsmarkt is ingrijpend veranderd in die twee jaar', vertelt Siemerink. Het is moeilijk om die mensen te vinden'.
Het park is flink aan het werven momenteel en dat gaat best goed. Desondanks zal er soms moeten worden geroeid met de riemen die er zijn: 'Als het er niet helemaal 1300 zijn, dan zullen we onze organisatie wat aan moeten passen. We gaan het zeker redden dit jaar met de mensen die we hebben.'

'Pas over paar jaar terug op oude niveau'

Blijdschap overheerst in het bloemenpark in Lisse. De medewerkers kijken ernaar uit om eindelijk weer bezoekers te verwelkomen. Desondanks zullen de jaren die komen niet makkelijk zijn. 'We moeten weer gaan opbouwen', legt Siemerink uit. 'We zullen een aantal jaren nodig hebben om weer op het niveau te komen van 2018, 2019. Dan pas kunnen we weer echt grote investeringen doen. Voorlopig is dit jaar het grote jaar dat we weer bezoekers ontvangen en dat is uitdaging genoeg. Daarna pakken we de draad weer op en gaan we verder ontwikkelen'.