Landelijke actiedag voor Oekraïne maandag ook bij Omroep West

De studio van Radio West
De studio van Radio West © Omroep West
DEN HAAG - Giro555 organiseert maandag een speciale actie op radio en televisie waarbij geld wordt ingezameld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. De actie wordt ook ondersteund door Omroep West.
Onder andere via Radio West wordt er aandacht besteed aan de actie. Over de precieze invulling van de actie bij Omroep West wordt later meer bekendgemaakt. Landelijk wordt er tussen 6.00 en 21.00 uur actie gevoerd met een programma dat op meerdere radiozenders tegelijk wordt uitgezonden.
Tijdens de landelijke tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Er worden dan ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel. Dionne Stax doet samen met Britt Dekker vanuit het landelijk actiecentrum van Giro555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verslag van de actie. Hier worden telefoontjes opgenomen van mensen die willen doneren. Hila Noorzai volgt daarbij de ontwikkelingen op sociale media. Wendy van Dijk doet ook mee aan de uitzending, maar haar precieze rol is volgens de organisatoren nog niet duidelijk. Eerder werd gemeld dat zij naar de Pools-Oekraïense grens zou gaan om ter plekke verslag te doen, maar daar kwam Giro555 later op terug.
Het gevolg van de oorlog in Oekraïne is ook te merken en te zien in onze regio. Meer verhalen daarover vind je in ons dossier.