Groep Oekraïense vluchtelingen week lang opgevangen in sporthal in Waddinxveen

WADDINXVEEN - Een groep van 51 vluchtelingen uit Oekraïne komt in de nacht van donderdag op vrijdag aan in Waddinxveen. Ze zijn hier naartoe gehaald door een kerkgemeenschap in het dorp die een band heeft met het Oekraïense dorp Reya. Dat dorp is gebombardeerd, waarna de inwoners contact zochten met hun kennissen in Waddinxveen. Die vroegen op hun beurt weer hulp aan de gemeente.
'De 51 vluchtelingen worden vrijdagochtend tussen 4.00 uur en 5.00 uur verwacht', vertelde burgemeester Nieuwenhuis tijdens de persconferentie donderdagmiddag. De vluchtelingen worden ondergebracht in sporthal De Dreef. Op dit moment wordt in de sporthal alles gereed gemaakt om de gevluchte Oekraïners op te vangen, zoals het neerzetten van veldbedden en het regelen van voldoende eten en drinken.
De burgemeester laat ook weten dat de opvang voorlopig voor een week is. 'De sporthal is echt een crisisnoodopvanglocatie. Eigenlijk worden deze crisislocaties altijd voor 72 uur opgezet, maar dat is wel erg kort. Daarom hebben wij besloten om de noodopvang voor een week te organiseren in de sporthal.' Hierdoor heeft de gemeente een week de tijd om betere opvanglocaties te vinden voor de vluchtelingen. 'We proberen deze locaties in Waddinxveen te vinden, Maar als dat niet lukt, gaan zij naar een andere gemeente.'
Vriendschapsband met de kerk
De Oekraïense vluchtelingen uit het dorp Reya zijn naar Waddinxveen gevlucht door de vriendschapsband die zij hebben met de Hersteld Hervormde Gemeente Elim in het dorp. Toen buurstad Zjytomir werd gebombardeerd door de Russen, hebben de inwoners van Reya de kerk in Waddinxveen gebeld met de vraag of zij naar Waddinxveen konden komen. 'Mijn gemeenteleden zien hen dan ook niet als vluchtelingen, maar als vrienden', zegt dominee Van Vugt.
Volgens burgemeester Nieuwenhuis staat de gemeente klaar om de Oekraïense vluchtelingen met open armen te ontvangen. 'Ik voel en proef dat iedereen het wil', vertelt de burgemeester. 'Er zijn ook heel veel mensen die zich hebben aangemeld als vrijwilliger. Dat zijn zelfs te veel mensen voor het werk dat gedaan moet worden. Daarom zullen wij gaan selecteren wie er aan de slag kan.'
Tweede bus naar Nederland
Tijdens de persconferentie werd ook bekend gemaakt dat er een tweede bus naar Nederland komt met Oekraïense vluchtelingen. Deze bus is alleen nog niet vol en staat daarom nog steeds bij de Poolse-Oekraïense grens. De helft van deze vluchtelingen wordt opgevangen in Waddinxveen, de andere helft gaat naar een opvanglocatie in Zeeland.
Verschillende andere gemeenten komen ook met initiatieven om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen, zoals Ede en Amsterdam. Daarnaast is het kabinet in gesprek met onder meer Den Haag over de opvang van mensen die hun land zijn ontvlucht.
Vrij reizen en verlengd verblijf
Oekraïners kunnen vrij naar Nederland reizen en hier minimaal negentig dagen blijven. Die termijn wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd. Oekraïners die hier al zijn en hulp nodig hebben, kunnen zich melden in de gemeente waar ze verblijven.
Ondertussen gaan de inzamelingsacties in de regio voor Oekraïne ook door. Bij de TU Delft begon student Tomasz Drozdowski uit Polen zaterdag de actie 'Students for Ukraine'. Hij zag de gebeurtenissen in zijn voormalige buurland en wilde iets doen. Hij stuurde een stuk of tien whatsappberichtjes aan vrienden en bekenden. Zondagochtend bleken er in de whatsappgroep inmiddels meer dan honderd mensen te zitten. De actie 'Studens for Ukraine' groeide in een paar dagen uit tot een enorme organisatie waarin wordt samengewerkt met zeven Nederlandse universiteiten en een Belgische universiteit.
Studenten TU starten inzamelactie voor Oekraïne 'Students for Ukraine'
Het gevolg van de oorlog in Oekraïne is ook te merken en te zien in onze regio. Meer verhalen daarover vind je in ons dossier.