Actiedag Giro555: kijk hier terug hoe de regio in actie kwam voor Oekraïne

Iemand in het belpanel bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Iemand in het belpanel bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid © ANP
REGIO - Vandaag is de landelijke actiedag voor Giro555. In heel Nederland wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Bij de start van de actiedag is 21,4 miljoen euro opgehaald. Op Radio West kon de hele dag in ruil voor een donatie een plaat worden aangevraagd. Lees hier terug hoe de actiedag in onze regio is verlopen.

Kijk terug: de actiedag in de regio

Van het Westland tot aan de Bollenstreek en van Gouda tot Den Haag, heel de regio stak vandaag de handen uit de mouwen om geld op te halen voor de gedupeerden van de oorlog in Oekraïne. Bekijk hier een aantal hoogtepunten van een dag vol geld inzamelen.

Eindbedrag actiedag Giro555: 85 miljoen euro

Na een dag vol acties voor noodhulp aan de gedupeerde van de oorlog in Oekraïne, is er zo'n 85 miljoen euro opgehaald. Dat werd om 23.00 uur bekend gemaakt aan het einde van de nationale actiedag van Giro555. Dat zorgt ervoor dat de teller van Giro555 nu in totaal op ruim 106 miljoen euro staat.
De actiedag startte maandagochtend met Radio555, een samenwerking tussen verschillende nationale radiozenders. De radio-uitzending werd gevolgd door het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne. Deze uitzending was te zien op de zenders NPO 1, RTL 4 en SBS6. Ook de regionale omroepen deden mee aan de actiedag, waaronder Omroep West.

Teller staat op 41 miljoen euro

Het bedrag dat maandag wordt opgehaald tijdens de landelijke actiedag van Giro555 loopt nog steeds op. Om 21.00 uur was er zo'n 41 miljoen euro opgehaald voor de Oekraïners in nood. Om 23.00 uur wordt het voorlopige eindbedrag van de actiedag bekend gemaakt.

Radio West haalt bijna 2500 euro op met verzoekplaatjes

Radio West stond tijdens de actiedag volledig in het teken van Giro555. Verslaggevers waren in de regio aanwezig bij diverse acties om geld op te halen voor het door de oorlog getroffen Oekraïne. Luisteraars van Radio West konden de hele dag verzoekplaatsjes aanvragen, in ruil voor een donatie. In totaal heeft de radiozender hierbij 2456 euro opgehaald voor Giro555.

Tussenstand op meer dan 40 miljoen euro

De teller van de actie van Giro555 voor Oekraïne stond maandagavond rond 19.00 uur op 40,9 miljoen euro. Met de opbrengst Samen in actie voor Oekraïne bieden de hulporganisaties achter Giro555 noodhulp aan getroffen Oekraïners, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.
Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties werd 28 februari opengesteld voor hulp aan Oekraïne. Op maandag werd een landelijke actiedag georganiseerd om extra geld in te zamelen, waar verschillende radio- en televisiezenders aan meewerkten.
De Noordwijkse Martien en Erika Meiland zitten in het belpanel bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
De Noordwijkse Martien en Erika Meiland zitten in het belpanel bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid © ANP

'Gevoel dat we niet alleen zijn'

De Oekraïense vluchtelingen die vrijdag zijn aangekomen in Waddinxveen noemen de actiedag die vandaag door heel Nederland voor Giro555 gehouden wordt 'hartverwarmend en overweldigend'. 'We zijn blij te horen dat de mensen in Nederland niet onverschillig zijn, het is een heel goed gevoel dat we niet alleen zijn.'

Blauw-gele sokken voor Oekraïne

In de Goudse modezaak Jambelles worden sokken gekocht waarvan er één geel en één blauw is, net als de Oekraïense vlag. 'We hebben in ons assortiment gekeken en deze sokken worden normaal gesproken heel goed verkocht', zegt een medewerker van Jambelles. 'Maar dan niet één blauwe en één gele en zodoende kwamen we op het idee om een gele en een blauwe sok te combineren.'
Modezaak verkoopt één gele en één blauwe sok, net als de Oekraïense vlag

Zoetermeerse basisschoolleerlingen verzinnen inzamelacties

Op de Zoetermeerse school IKC De Buytenkans wordt er maandagochtend flink gebrainstormd over hoe er geld opgehaald kan worden voor Oekraïne. Van auto's wassen tot onkruid weghalen en koekjes verkopen: de kinderen van groep 5 verzinnen samen met juf Lenneke allerlei inzamelacties.
In de klas van juf Lenneke zitten meerdere kinderen die zelf ook gevlucht zijn. De huidige situatie in Oekraïne is daarom extra intens voor veel van hen. 'Ze vinden het heel snel, heel spannend', legt Lenneke uit. 'Ze komen ook veel met eigen verhalen waardoor het voor de andere kinderen in de klas juist meer gaat leven. Klasgenoten hebben dit echt meegemaakt, waardoor het ineens heel dichtbij komt.'
Leerlingen verzinnen inzamelacties voor Oekraïne: 'We willen helpen'

Inzameling van speelgoed

In de Fahrenheitstraat in Den Haag wordt bij de Bruna speelgoed ingezameld voor Oekraïense kinderen. Ze kwamen op het idee door de vraag van een vrouw vorige week, die vroeg of de winkel niet toevallig wat spullen voor kinderen had liggen. 'Dat hadden we, maar toen ik thuis in bed lag dacht ik; daar kunnen we nog veel meer mee doen', vertelt Mike van de winkel.
'We hebben buiten een bak neergezet, een soort kliko, en het loopt storm. De bak is al vier keer geleegd', zegt Mike. In de bak wordt door mensen spontaan speelgoed voor de kinderen achtergelaten, zoals voetballen, spelletjes en springtouwen. Mike: 'Het is heel belangrijk dat kinderen hun gedachten even kunnen verzetten en even niet aan de oorlog hoeven denken.'
De bak voor speelgoed in de Fahrenheitstraat in Den Haag
De bak voor speelgoed in de Fahrenheitstraat in Den Haag © Omroep West

Actiedag Giro555 levert in eerste uren ruim 8 miljoen euro op

Na bijna zeven uur radiomaken is er ruim 8 miljoen euro opgehaald voor Giro555 en staat de teller in totaal op 29,5 miljoen euro. Onder de noemer Radio555 maken dj's van tien stations radio vanuit het Beeld en Geluid in Hilversum om geld in te zamelen voor hulp aan Oekraïne. Bij de start om 06.00 uur stond de teller op 21,4 miljoen euro.
Radio-dj’s Sander Lantinga en Gerard Ekdom gaven het startsein voor de actie van verschillende stations. Het gaat om een samenwerking tussen NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. Tientallen bekende Nederlanders, onder wie de familie Meiland, de familie Froger en Robert ten Brink zetten zich in voor de actie en zitten in het belpanel.
Ook wordt het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Tijdens de tv-actie kunnen mensen bellen om geld te doneren. Er worden dan ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel en schakelen met correspondenten in de regio.

Restaurant kookt voor Giro 555

Restaurant Milú in Den Haag doneert vandaag de hele opbrengst aan Giro 555. 'De afgelopen twee jaar hebben we het flink pittig gehad door covid, maar als je ziet wat er nu gebeurt in de wereld is dat eigenlijk een schijntje', zegt Koen Zwaneveld, mede-eigenaar van Milú. 'We wilden zakelijk iets doen bij een landelijke actie en daarom hebben we hiervoor gekozen.'
Normaal zijn de maandagen niet zo druk, maar Zwaneveld heeft inmiddels de nodige reserveringen binnen. 'Mensen hebben het denk ik toch opgepikt op sociale media en willen de actie steunen.' Dat geldt zeker voor een man die in het restaurant achter een cappuccino zit. 'Ik zag deze actie, vond ik gewoon tof, vandaar dat ik hier even een bakkie kom drinken.'
Koen Zwaneveld van restaurant Milú in Den Haag
Koen Zwaneveld van restaurant Milú in Den Haag © Omroep West

Oekraïense scholen in regio helpen

De Oekraïense school Wesselka in Voorburg zamelt samen met andere organisaties en particulieren uit Leidschendam-Voorburg hulpgoederen in voor de mensen in nood. Bij de school zijn inmiddels de nodige hulpgoederen binnengekomen. Het grootst is de behoefte aan EHBO-dozen, luiers, babvoeding, volle batterijen, groente in blik, slaapzakken, stroomaggregaten en walkietalkies. Die kunnen onder andere worden afgegeven bij de school aan de Fransstraat 16.
Bij de school zijn al de nodige hulpgoederen binnengebracht
Bij de school zijn al de nodige hulpgoederen binnengebracht © Wesselka

'Vrouwendag belangrijker dan ooit'

Internationale Vrouwendag is een belangrijke dag in Oekraïne en Rusland. Alle vrouwen worden dan door hun partners in het zonnetje gezet met bloemen. Maar door de oorlog is dat natuurlijk compleet anders. 'Maar met bloemen kunnen we nu aandacht vragen voor alle vrouwen die ongewild in een oorlog terecht zijn gekomen', zegt John Elstgeest. Vorige week vertrok hij samen met zijn 12-jarige zoon zoon hals over kop uit Oekraïne, waar hij zes jaar woonde. Sindsdien verblijft hij bij zijn ouders in Hoogmade.
Elstgeest, eigenaar van Flower Circus en Emmeke Huizinga van Kischenzi roepen daarom iedereen op om op 8 maart (en daarna) bloemen te kopen voor hun vrouw, vriendin, moeder, oma, dochter of vrouwelijke collega. 'Plaats een foto van dat boeket met de hashtag @flowersforwomeninwar op sociale media om te laten zien dat je in actie komt. En doneer via giro 555.'

Gouds echtpaar neemt vluchtelingen op

Ze hadden zich net een dag ingeschreven om vluchtelingen op te vangen, toen er al een telefoontje binnenkwam bij Els van der Naalt en oud-raadslid Johan Weeber uit Gouda. 'Iemand ging vijf mensen ophalen uit Oekraïne en had plek voor de huisvesting van drie zussen, maar voor oma en een kleinzoon was er geen ruimte', vertelt Weeber. 'In de loop van de dag hebben we contact met ze gehad en uiteindelijk zijn ze gekomen.'
Communiceren doen ze via Google translate. 'Dat is heel arbeidsintensief', zegt Van der Naalt. 'Soms moeten we erg lachen omdat iets verkeerd wordt vertaald. Maar het gaat heel goed.' Een deel van de familie is nog in Oekraïne. 'Via YouTube kan oma kijken naar een tv-station daar en daar wordt ze echt heel verdrietig van. En terecht, want je ziet de meest verschrikkelijk beelden', zegt Weeber.

Bellen met Mark Tuitert

Oud schaatser en wereldkampioen Mark Tuitert uit Hoogmade zit in het belteam voor Giro555. Op Instagram roept hij mensen op om te bellen voor een donatie. 'Ik hoop je aan de lijn te krijgen', schrijft hij erbij.

Inzamelingsactie in Alphen

Nataliya Kornyeyeva komt oorspronkelijk uit Oekraïne en werkt in Alphen aan den Rijn als nagelstylist. Maar aan nagels heeft ze sinds het uitbreken van de oorlog niet meer gedacht. Ze heeft haar moeder uit Oekraïne kunnen laten overkomen, maar haar zoon is er gebleven om te vechten.
Om de mensen daar te helpen, is ze samen met stichting Slimm begonnen met het inzamelen van goederen. De spullen die ze inzamelen, inmiddels meer dan 36 pallets vol, gaan naar Oekraïne en worden van daaruit weer doorgestuurd naar onveilige gebieden. 'Rondom Kiev wordt heel veel gevochten', zegt Nataliya. 'Gewone mensen zitten in de kelders en hebben geen eten, geen kleding, geen elektriciteit en kunnen niet bellen met hun familie. Onze hulp is belangrijk voor iedereen.
Voor het sorteren en verpakken van de goederen kunnen Nataliya en stichting Slimm nog 'goed de hulp van vrijwilligers gebruiken'. Ook zijn ze hard op zoek naar dozen om de spullen in te verpakken.
Nataliya Kornyeyeva houdt een inzamelingsactie in Alphen
Nataliya Kornyeyeva houdt een inzamelingsactie in Alphen © Omroep West

Koekjes voor Oekraïne

Sanne en haar moeder Nelleke Kok zijn in Schoonhoven al sinds dinsdag druk bezig met het bakken van koekjes voor Oekraïne. Inmiddels zijn er 600 gebakken. 'We hebben nu bestellingen voor 1370 koekjes, maar er komen nog steeds bestellingen binnen, het zou dus heel mooi zijn als we uiteindelijk de 1500 zouden halen', zegt Nelleke.
Sanne bakt koekjes voor Oekraïne: 'Al 600 gebakken'
Het idee om koekjes te bakken komt van Sanne. 'Vorig jaar had ik al voor een andere actie koekjes gebakken en dat ging heel goed. Toen mijn vader geld in ging zamelen voor Oekraïne bedacht ik dat we ook weer koekjes zouden kunnen bakken. En nu gaat het nog veel beter!'
Om half negen moet Sanne wel naar school en bakt haar moeder alleen verder. 'Want ik kreeg geen vrij omdat we koekjes aan het bakken zijn', zegt Sanne.
Maandagavond is er een gezamenlijke televisie-uitzending op NPO1, RTL4 en SBS6. Daarnaast slaan landelijke radiozenders de handen ineen om Radio555 te maken. Ook Omroep West besteedt de hele dag aandacht aan de Oekraïne-actie. Met van 06.00 tot 19.00 uur live radioverslag van acties in onze regio en een samenvatting van de dag in het TV West Nieuws.

Regio leeft mee met oorlog in Oekraïne: een overzicht van de acties

Door het hele land zijn acties opgezet om de gedupeerden van de oorlog in Oekraïne te helpen. Ook in onze regio worden de handen uit de mouwen gestoken of acties bedacht. Van spullen inzamelen tot aan tattoos zetten om geld op te halen. Een overzicht van alle acties voor Oekraïne op een rij.

Oekraïners bidden tijdens kerkdienst voor vrede

'Alle woorden zijn gewoon maar woorden, maar het woord van God is het allerbelangrijkst.' Dat zegt Lyudmyla Lisovska, het hoofd van de Oekraïens Grieks-Katholieke Kerk in Rijswijk en Den Haag. 'Wij bidden met velen, zodat God ons beter hoort.' Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, is elke zondagdienst in de Sint-Bonifatiuskerk drukbezocht door Oekraïners die hopen op een wonder.
Drukbezochte kerkdienst Oekraïners in Rijswijk