Brandbare vloeistof in rugzak bij Russisch consulaat, politiepost neergezet

Een politiepost wordt neergezet bij het Russisch consulaat
Een politiepost wordt neergezet bij het Russisch consulaat © Regio15
DEN HAAG - In de neergegooide rugzak die donderdagavond werd gevonden bij het Russische consulaat in Den Haag zat een brandbare vloeistof. Om wat voor vloeistof het gaat en of er bijvoorbeeld een ontstekingsmechanisme aan verbonden was, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. 'Dat maakt onderdeel uit van het onderzoek.' Het is ook nog niet bekend wie de rugzak heeft achtergelaten en hoe. Vrijdagmiddag werd naast het consulaat een mobiele politiepost neergezet om extra toezicht te houden.
De politie zette het gebied rondom het pand aan de Scheveningseweg donderdagavond enige tijd af. Uit onderzoek van het Team Explosieven Verkenning (TEV) bleek de inzet van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) niet nodig. De rugzak bevond zich binnen het hek van het consulaatterrein. De politie bekijkt nu onder meer camerabeelden om erachter te komen wie de tas achterliet. Mogelijk is die over het hek gegooid.
Een week geleden werd er al voor de Russische ambassade even verderop een protest gehouden tegen Rusland. Er vond toen een grote demonstratie plaats, nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.
Het voorwerp wordt onderzocht
Het voorwerp wordt onderzocht © Regio15