Grote demonstratie tegen oorlog in Oekraïne in Den Haag

Demonstranten vormen een vredesteken op het Malieveld
Demonstranten vormen een vredesteken op het Malieveld © ANP
DEN HAAG - Ongeveer tweeduizend mensen hebben zich zaterdagmiddag op de Koekamp en het Malieveld in Den Haag verzameld om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. De bijeenkomst werd onder meer georganiseerd door de Partij voor de Dieren, de SP en een aantal vredesorganisaties. SP-leider Lilian Marijnissen was één van de aanwezige sprekers.
De demonstranten droegen kleding in de kleuren van de Oekraïense vlag en zwaaiden met protestborden. Op het podium werd Oekraïnse volksmuziek gespeeld. 'Stop de oorlog', luidde de boodschap eensgezind. Volgens de politie en de organisatie waren er ongeveer 2000 demonstranten aanwezigen.
Onder die aanwezigen bevonden zich onder meer Esther Ouwehand, partijleider voor de Partij voor de Dieren en Lilian Marijnissen van de SP. Marijnissen trapte de bijeenkomst af met een speech waarin ze opriep tot een de-escalatie en een wapenstilstand tussen de twee landen.
Een Russische vrouw spreekt zich tijdens de demonstratie uit tegen de oorlog in Oekraïne
Een Russische vrouw spreekt zich tijdens de demonstratie uit tegen de oorlog in Oekraïne © Omroep West
Na de speech van Marijnissen betraden twee vrouwen het podium. Eén van hen Oekraïens, de ander Russisch. De Oekraïense vrouw bedankte de aanwezigen voor hun steun en de steun die Oekraïne wereldwijd heeft ontvangen. Haar Russische medespreekster veroordeelde de oorlog en riep, onder begeleiding van luid applaus, op tot vrede.
Nadat de bijeenkomst op de Koekamp was afgelopen, trokken de demonstranten richting het Malieveld. Daar werd een gigantisch vredesteken gevormd. Om 14.20 uur was de demonstratie afgelopen en gingen de demonstranten weer huiswaarts.
Bij het protest zijn ook veel kinderen aanwezig
Bij het protest zijn ook veel kinderen aanwezig © Omroep West

Russische demonstratie voor ambassade

Ook elders in Den Haag werd zaterdag gedemonstreerd tegen de Russische invasie van Oekraïene. Voor de ambassade van Rusland in Den Haag stonden zo'n 200 Russen te demonstreren tegen president Vladimir Poetin en de oorlog.