Oekraïners bidden tijdens kerkdienst voor vrede: 'Vrienden en familie zijn ontzettend bang'

© Omroep West
RIJSWIJK - 'Alle woorden zijn gewoon maar woorden, maar het woord van God is het allerbelangrijkst.' Dat zegt Lyudmyla Lisovska, het hoofd van de Oekraïens Grieks-Katholieke Kerk in Rijswijk en Den Haag. 'Wij bidden met velen, zodat God ons beter hoort.' Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, is elke zondagdienst in de Sint-Bonifatiuskerk drukbezocht door Oekraïners die hopen op een wonder.
'Wat er moet gebeuren? Poetin moet terug naar Rusland!' Alle kerkgangers zijn het daar wel over eens. 'Wat belangrijk is in de kerk is dat wij bidden voor vrede', vertelt een van hen. 'De oorlog moet stoppen en we bidden dat de man in het Kremlin zich bedenkt.' Een vrouwelijke bezoeker vult aan: 'Ik heb gebeden dat onze kinderen niet bang meer zijn en gewoon lekker mogen slapen in hun eigen bedjes. Vrienden en familie zijn gewoon ontzettend bang. Wat kan er in een paar dagen met ons gebeuren?'
Drukbezochte kerkdienst Oekraïners in Rijswijk
Verderop, in Den Haag, werd zondagmiddag geld ingezameld voor Oekraïne. Een benefietconcert in Amare bracht ruim 43.000 euro op, meldt mediapartner Den Haag FM. De volledige opbrengst van het concert van Amare, Residentie Orkest Den Haag, Koninklijk Conservatorium en Het Nationale Theater gaat naar Giro555 en is bedoeld om vluchtelingen hulp te bieden.
'Voor ons was het vanzelfsprekend: we moesten iets doen', zei directeur Jan Zoet van Amare. Het benefietconcert werd gehouden uit solidariteit met en steun voor het land waar momenteel oorlog woedt en het Russische leger steeds verder oprukt. Bezoekers konden zelf kiezen wat ze voor hun toegangskaartje wilden betalen.
LEES OOK: