Verkiezingsblog: Vervroegd stemmen op maandag en dinsdag, tellen op woensdag

Stemmen kan op 14, 15 en 16 maart
Stemmen kan op 14, 15 en 16 maart © ANP
REGIO - Op 14, 15 en 16 maart mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De campagnes van de partijen zijn in volle gang om jou over de streep te trekken om op hun te stemmen. Alles over de verkiezingen lees je bij Omroep West.

Vervroegd stemmen op maandag en dinsdag, tellen op woensdag

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kan er niet alleen vervroegd gestemd worden, maar wordt er ook vervroegd begonnen met het tellen van de stemmen. De stemmen die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.
Op maandag en dinsdag na het sluiten van de stemlokalen om 21.00 uur stellen de stembureauleden eerst vast hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd. Dat doen zij door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen. Woensdag overdag worden de stembiljetten pas geteld. De uitkomst van die telling wordt na 21.00 uur bekendgemaakt. Woensdag beginnen de tellers om 21.00 uur met het tellen van de stemmen die op die dag zijn uitgebracht.

Harde confrontaties tijdens lijsttrekkersdebat over bevolkingsgroei Den Haag

Het lijsttrekkersdebat van Omroep West leidde zaterdagavond tot harde confrontaties tussen de leiders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos en de overige partijen. Vooral de PvdA, DENK, GroenLinks en de VVD zochten de aanval op de grootste partij van de stad.
De meeste partijen die aan het debat deelnamen, willen de groei van de bevolking de komende jaren niet afremmen. Alleen Hart voor Den Haag/Groep de Mos en de PVV willen daar een stokje voor steken.
Richard de Mos: toestroom van kansarmen moet stoppen

Met muziek en chocolade stemmen binnen harken voor gemeenteraadsverkiezingen

Van flyers tot bloemzaadjes en van brassband tot chocolade. Dit weekend gooien politieke partijen alles in de strijd om potentiële kiezers te laten stemmen op hun partij. In de Hoofdstraat in Hillegom trok een bont gezelschap van gekleurde jassen zaterdag door de winkelstraat om de de kiezers te overtuigen van hun standpunten. En in Gouda was er zelfs een heuse verkiezingsmarkt. Lees hier het hele verhaal.
Laatste kansen voor partijen om stemmen binnen te harken voor gemeenteraadsverkiezingen

Lijsttrekkersdebat in Kaag en Braassem

In de gemeente Kaag en Braassem stond zaterdag het lijsttrekkersdebat op het programma. De vijf politieke kopstukken debatteerden tijdens een live-uitzending op Studio Kaag en Braassem, mediapartner van Omroep West, met elkaar over belangrijke verkiezingsthema's.

Azarkan krijgt duw van politieagent

DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan is zaterdagmiddag tijdens zijn campagne op de Haagse Markt geduwd door een politieagent. Geert Wilders was op hetzelfde moment als Azarkan onder zware beveiliging campagne aan het voeren op de Haagse Markt. Terwijl Wilders door de mensenmassa loopt, proberen beveiligers mensen op afstand te houden. Azarkan krijgt dan een duw in zijn rug, blijkt uit beelden die DENK op Twitter heeft gezet.
Inmiddels heeft de politie ook gereageerd via Twitter. Azarkan werd volgens de politie aan de kant geduwd door een politieagent om de veiligheid van de Wilders te waarborgen 'Bij het betreden van de Haagse Markt door de fractievoorzitter van de PVV en zijn beveiligers is het erg druk en is door de politie gevraagd om even ruimte te maken. Hier is geen gehoor aan gegeven, waarna is opgetreden', aldus de politie.

VVD Katwijk deelt condooms uit

Geen bloemen, fruit of sleutelhangers, maar condooms. Dat zijn zaterdagavond de 'campagnecadeautjes' van de VVD Katwijk. 'Wees erbij zaterdagavond in de kroegen van Katwijk, want het is echt een collectorsitem.'
De Katwijkse VVD gaat de condooms in verschillende oranje, blauwe en witte verpakkingen zaterdagavond uitdelen. De teksten op de verpakkingen van de VVD-condooms zijn dan ook opvallend te noemen. Op een van de condooms is te lezen 'Laat de VVD groeien.' Lees hier het hele verhaal.
De VVD deelt de condooms zaterdagavond uit in de Katwijkse kroegen
De VVD deelt de condooms zaterdagavond uit in de Katwijkse kroegen © VVD Katwijk

Nog steeds zwevende kiezer? Luister naar dilemma's in deze podcastserie

Lokale politici zetten de komende dagen alles op alles om ervoor te zorgen dat zwevende kiezers alsnog een keuze maken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er valt daarbij nog genoeg te winnen, want veel kiezers moeten hun keuze nog bepalen. Uit een recente peiling in opdracht van de gemeente Den Haag blijkt dat één op de vijf kiezers een paar weken voor de stembusgang politiek zwevend is. Omroep West probeert de zwevende kiezers te helpen: de podcastserie 'Stem van West' laat twijfelende stemmers alsnog een keuze maken.

Wie in Leiden heeft geen stempas ontvangen?

Door capaciteitsproblemen bij PostNL zijn in een deel van de Leidse wijk Stevenshof geen stempassen bezorgd. Het gaat volgens Sleutelstad, mediapartner van Omroep West, niet om een aaneengesloten gebied. Dat maakt het niet goed mogelijk om gewoon in een heel gebied nieuwe stempassen te bezorgen.
'Want dan moeten we de originele stempassen ongeldig verklaren en dan weten we door ervaringen uit het verleden dat mensen dan soms met de verkeerde stempas in het stemlokaal verschijnen', meent burgemeester Henri Lenferink. Er zijn 82 vervangen stempassen aangevraagd op een totaal van 4800 kiezers in het betreffende deel van de wijk.

Gratis concert om verkiezingscampagne af te sluiten

Westland Verstandig sluit op 12 maart de verkiezingscampagne af met een gratis toegankelijk concert van de Amazing Stroopwafels om 21.00 uur in de Kastanjehof in Kwintsheul. Westlandse inwoners zijn welkom, maar wie er bij wil zijn, moet zich wel aanmelden via 0174 295 078. De Kastanjehof kan maximaal rond de 150 mensen toelaten.

'Laten zien wat ik heb bereikt'

Lijst 16 / Janice Roopram komt met een ludieke actie. Zaterdag zal lijsttrekker Janice Roopram zelf in een glazen huis op de Grote Markstraat zitten. Daarin nodigt het Haagse raadslid gasten uit met die ze in de afgelopen vier jaar heeft geholpen of mee heeft samengewerkt.
'Het is belangrijk om aan de Haagse kiezers te laten zien wat ik de afgelopen jaren heb bereikt en dit ook van de mensen zelf te horen', vindt Roopram.
Gemeenteraadslid Janice Roopram
Gemeenteraadslid Janice Roopram © Gemeente Den Haag

Paginagrote advertentie: stem niet op lokale partij Leidschendam-Voorburg

In Het Krantje, het weekblad in Leidschendam-Voorburg, staat een paginagrote advertentie met de kop 'Stem NIET op GBLV/Gemeentebelangen'. De Vrienden van Bram claimen de reclameboodschap te hebben ingekocht. 'GBLV zegt op te komen voor de belangen van inwoners. Maar actieve GBLV-leden die dat doen, zijn binnen de fractie niet welkom', luidt de aantijging. 'Daarom verdient GBLV uw stemt NIET.'
Het gaat om commissielid Bram van Popering. 'Het oude bestuur heeft Bram niet op de kandidatenlijst gezet. Er is een bestuurscrisis geweest en het bestuur moest aftreden. Het interim-bestuur en de ALV hebben hem ook niet op de lijst gezet. Dan kun je gaan roeptoeteren over wat er gebeurd is, maar zo werkt de democratie', schetst lijsttrekker Bianca Bremer. 'Ik snap dat hij teleurgesteld en verdrietig is. Dat het dan zo in de krant wordt gezet, daar heeft iemand de vrijheid voor', reageert de voorvrouw op de advertentie.
Dit is de advertentie waar het om gaat
Dit is de advertentie waar het om gaat © Het Krantje

'Reclameplek was al verkocht aan de landelijke partijen'

De Goudse straten worden in de pre-verkiezingstijd door sandwichmannen en -vrouwen van de lokale partij Gouda Positief verrast. Liever hadden ze reclame gemaakt op commerciële borden langs de toegangswegen, vanwaar mening kandidaat-raadslid je toegrijnst. Die waren al verkocht 'en wij zijn van de oplossingen', aldus raadslid en oud-wethouder Jan de Laat.
De aanleiding maakt hem niet blij, al vertelt hij het lachend: 'De advertentieverkopers willen niet alleen politiek op hun borden, daarom had de gemeente in een vroeg stadium een deel van de commerciële ingekocht. En toen wij daarvan hoorden, waren die plekken al ingenomen door de landelijke Goudse partijen. Ik heb er nog over gebeld met de gemeente, maar er was niks aan te doen.'
'Oplossingsgerichte Jan' en zijn partijgenoten zijn toen aan het knutselen geslagen. Passanten kunnen rekenen op Goudse (chocolade)munten met het beeltenis van de lijsttrekster: 'onze belofte voor lastenverlaging begint hiermee', zegt lijsttrekker Sjane-Marie Koppers.

Gemeenten moet minima helpen met energierekening

'Energiearmoede is al een groot probleem dat mensen die in slecht geïsoleerde woningen leven keihard in de vaak al krappe portemonnee raakt. De crisis in de Oekraïne zal de energierekening nóg verder laten stijgen', aldus lijsttrekker Richard de Mos van Hart voor Den Haag en zijn nummer twee Rita Verdonk. Vandaar zij willen dat Den Haag 100 miljoen euro reserveert voor het compenseren van mensen én bedrijven die getroffen worden door de stijgende energieprijzen.
Beide politici voorzien straks grote ellende als er niets gebeurt. ‘De torenhoge energierekening wordt een groot maatschappelijk probleem. In 2022 zijn de energieprijzen met 86 procent omhooggegaan door gestegen gasprijzen. Energiebedrijven en schuldhulpverleners zetten zich schrap voor een hausse aan betalingsachterstanden’, stellen Verdonk en De Mos.
De gemeente Den Haag moet daarom voor de komende drie maanden 100 miljoen uit de Eneco-middelen halen zodat de gemeente ‘de allerarmsten’ kan bijstaan in het betalen van de energierekening. ‘De echte pijn zit bij mensen die een klein pensioen hebben of een uitkering.’ Verder moet het geld gaan naar mkb'ers die door de hoge prijzen in de problemen komen.
De Haagse raadsleden vinden dat het kabinet tot nu toe veel te laks reageert op de ontwikkelingen. 'De gevolgen van de Oekraïnecrisis dwingt ons snel te handelen, daarom ons concrete voorstel. Breng het geld, wat gewoon op de plank ligt, daar waar het hoort: bij onze inwoners die nu met drie extra truien aan binnen zitten omdat ze de energienota niet meer kunnen betalen.'
Rita Verdonk en Richard de Mos. 'Wij vormen een fantastisch orkest'
Rita Verdonk en Richard de Mos. 'Wij vormen een fantastisch orkest' © Omroep West

Wat moet in Noordwijk veranderen volgens Erica Meiland?

Erica Meiland, Erica Renkema genaamd op de kandidatenlijst, heeft zich in een video op Facebook - opgenomen door de politieke partij Partij voor de Inwoners, waar zij lijstduwer is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen - uitgesproken over wat zij wil dat verandert in de gemeenteraad van Noordwijk. De vrijheid van meningsuiting staat in haar ogen onder druk en de woke-cultuur moet een halt toegeroepen worden. Daarnaast vindt de televisiepersoonlijkheid, bekend van het SBS6-programma Chateau Meiland, dat referenda moeten worden ingevoerd.

Eerste Westlandse Regenboog Stembusakkoord ondertekend

In het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk is het eerste Westlandse Regenboog Stembusakkoord ondertekend. Vertegenwoordigers van vijf Westlandse politieke partijen (D66, CDA, VVD, GroenLinks en PvdA) beloven hiermee zich extra in te zetten voor de lhbti+-gemeenschap in de gemeente.
'Met dit stembusakkoord hopen wij dat de politiek een tandje bijzet voor de regenbooggemeenschap', zegt Marion Tahapary Keislair, voorzitter van COC Haaglanden. In het akkoord zijn bovendien afspraken opgenomen over het steunen van kwetsbare groepen en over zichtbaarheid. Meer zichtbaarheid in de samenleving leidt tot acceptatie, aldus de COC-voorzitter, die de vinger aan de pols wil blijven houden.

Haagse PvdA wil verschillen in wijken drastisch verkleinen

Den Haag Zuidwest verdient de komende twintig jaar veel meer aandacht. Gemeente en Rijk moeten daarom samen vele honderden miljoenen euro's in het gebied investeren. Net als Rotterdam-Zuid moet het Zuidwest een speciale status krijgen. Dat staat in een actieprogramma van de Haagse PvdA. Partijleider Martijn Balkster noemt daarin elf punten die ervoor moeten zorgen dat de verschillen tussen de wijken in de stad drastisch afnemen. Daarbij is het ook belangrijk, aldus de PvdA, dat de achterstanden in het onderwijs worden bestreden. 'We willen de beste meesters en juffen in de wijken waar de achterstanden het grootst zijn', aldus Balster. De leerkrachten die in de wijken aan de slag gaan, moeten een bonus krijgen en voorrang op een woning.
De lijsttrekker van de PvdA wil ook dat de pandbrigade wordt uitgebreid, zodat misstanden als overbewoning beter kunnen worden aangepakt. Verder moet een vergunning komen voor verhuurders. Huisbazen die er een potje van maken, kunnen hun vergunning kwijtraken. Graag zou de PvdA ook extra wijkagenten en handhavers willen. Balster: 'Zo krijgen we wijken samen schoon, heel en veilig.' Want dat het ook schoner kan, staat volgens de partij vast. De gemeente moet vaker afval ophalen en straten schoonvegen én beter en in meer talen communiceren met de wijkbewoners over het aanbieden van afval. Als het er dan eenmaal schoner is, moet het ook mooier worden, aldus de lijsttrekker. 'Meer groen, water en sport- en speelplekken in de kwetsbare wijken.'
Martijn Balster
Martijn Balster © PvdA Den Haag

Zo werkt jouw gemeenteraad

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan, maar waarom is stemmen nou zo belangrijk? Wij leggen uit hoe de gemeenteraad precies werkt.

Verkiezingsposters Forum voor Democratie beklad en gesloopt

In Alphen aan den Rijn is op meerdere verkiezingsborden de poster van Forum voor Democratie (FVD) vernield. Het portret van partijleider Thierry Baudet staat op deze afbeeldingen. In alle gevallen is zijn foto beklad. Ook zijn reclameborden van FVD, dat in Alphen voor het eerst meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, kapotgemaakt.
De Alphense verkiezingscampagne wordt sowieso ontsierd door vernielingen, verwijderde en gestolen verkiezingsmaterialen. Tot aan de handhavers van de gemeente aan toe, die ten onrechte campagneposters weg hebben gehaald van meerdere politieke partijen.
Zo zien de verkiezingsposters van Forum voor Democratie er nu uit in Alphen
Zo zien de verkiezingsposters van Forum voor Democratie er nu uit in Alphen © John van der Tol

Het Grote Haagse Verkiezingsdebat

Dinsdagavond zijn de lijsttrekkers van de drie grootste partijen in de gemeenteraad van Den Haag, Hart voor Den Haag/Groep de Mos (Richard de Mos), VVD (Kavita Parbhudayal) en D66 (Robert van Asten), met elkaar in debat gegaan tijdens Het Grote Haagse Verkiezingsdebat. Woningbouw, mobiliteit en veiligheid stonden op het programma.
Het debat van Den Haag FM, mediapartner van Omroep West, Nieuwspoort en Haagsch College is hieronder terug te kijken:

Lijsttrekkersdebat in Voorschoten

Het Voorschotense lijsttrekkersdebat stond dinsdagavond op de agenda. Een samenwerking tussen Ondernemersvereniging Voorschoten (OVV), de Voorschotense Krant (VSK) en Sleutelstad, mediapartner van Omroep West. Woningbouw, bereikbaarheid, bestuurlijke toekomst, het centrum en cultuur waren de debatonderwerpen.
Wil je het debat terugkijken? Dat kan via onderstaande video:

Toch traditionele verkiezingsavond in Den Haag

Den Haag organiseert toch een centrale uitslagenavond op 16 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Tot begin van de week leek het erop dat er geen verkiezingsavond met tussentijdse uitslagen zou zijn op het stadhuis, maar de stad komt daar na kritiek op terug.
Elke vier jaar is het op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen open huis in de meeste stadhuizen en gemeentehuizen in het land. Politici van verschillende partijen wachten met elkaar in spanning op tussentijdse uitslagen. Voor journalisten geeft het de mogelijkheid om sfeer te proeven en reacties te halen. Dat geldt ook voor Den Haag waar het Atrium tijdens de verkiezingsavond altijd goed gevuld is en er een paar momenten zijn waarop tussentijdse uitslagen gegeven wordt. Maar deze keer zou alles anders zijn.

Peiling: Hart voor Den Haag blijft aan kop, historisch verlies dreigt voor VVD

Hart voor Den Haag/Groep de Mos blijft op kop liggen in de peilingen voor de verkiezingen van volgende week woensdag. Als de verkiezingen nu worden gehouden krijgt de partij van Richard de Mos negen zetels in de Haagse gemeenteraad. Dat is er één meer dan nu. De VVD is nu nog samen met Hart voor Den Haag de grootste partij, maar dreigt een historisch verlies te gaan leiden. Van de zeven zetels zouden zij er nu maar vijf overhouden. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van de Haagse gemeenteraad.

Stemmen op 42 treinstations

Op zeker 42 stations kan volgende week gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat laat de NS weten. Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs, en op sommige stations al vanaf 5.15 uur. Op tien stations, waaronder op Leiden Centraal, kun je ook vervroegd stemmen op 14 en 15 maart.
De meeste stembureaus zijn geopend tussen 7.30 en 21.00 uur.

'Stemmen is belangrijker dan ooit'

Democratie is in Nederland heel vanzelfsprekend, maar juist nu is stemmen belangrijker dan ooit. Dat zegt locoburgemeester van Leiden Paul Dirkse in gesprek met mediapartner Sleutelstad. 'Vier jaar geleden hadden we een opkomst van 56 procent. Ik zou alle Leidenaren willen oproepen: dat moet hoger kunnen. Juist nu, pak je democratische recht.'
In gesprek met presentator Vera Brouwer gaat het ook over de landelijke verkiezingen van vorig jaar. Toen was Leiden als laatste gemeente klaar met het tellen van de stemmen. 'Dat hebben we heel goed geëvalueerd. Zo kiezen we nu voor een andere methode om de stemmen te tellen, omdat het vorig jaar veel stress opleverde bij de tellers. Wat dat betreft hoop ik op de saaiste verkiezingen ooit', zegt Dirkse. 'Dat het allemaal heel soepeltjes verloopt.'

Creatief met campagnevideo's in Den Haag

Mediapartner Den Haag FM heeft de campagnevideo's van de lokale politieke partijen op een rijtje gezet. Een aantal daarvan is behoorlijk creatief. Zo laat de PvdD dieren aan het woord in hun video. 'Veel inwoners in Den Haag hebben geen stem, maar willen wel dat Den Haag groener wordt', zegt lijsttrekker Robert Barker erover.

Lijsttrekkersdebat in Alphen: woningbouw en duurzaamheid belangrijkste thema's

Maandagavond hebben Studio Alphen, mediapartner van Omroep West, en Gemeente Alphen aan den Rijn een groot lijsttrekkersdebat georganiseerd. Verschillende belangrijke thema's kwamen aan bod, zoals woningbouw, duurzaamheid en belastingverhoging.
Zo was één van de stellingen maandagavond: van de nieuw te bouwen woningen moet minimaal 35 procent een sociale huurwoning zijn. Ernst-Jan Straver van de PvdA is het hiermee oneens. 'Wij vinden dat te weinig. We moeten echt gaan naar 40 procent, want er is een enorm tekort. Anders blijft het een druppel op een gloeiende plaat.' José Huls, van GroenLinks is het juist eens met de stelling: 'Je moet nu veel te lang wachten. Wij denken dat het veel sneller, en veel beter kan. Wel willen we inderdaad meer dan de 35 procent.'
Wil je weten hoe de andere lijsttrekkers over de stelling denken, of het hele debat terugkijken? Dat kan hieronder:

Inwoners regio willen meer huizen: vooral goedkoop, maar groen moet blijven

De meeste inwoners van de regio vinden dat er meer huizen moeten worden gebouwd in hun gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van ProDemos in opdracht van Omroep West. Vooral woningen voor lage inkomens worden belangrijk gevonden, maar liever zonder natuur op te offeren.
Het onderzoek bestond uit een vragenlijst met stellingen die door 3.224 personen werd ingevuld. 62 procent van de deelnemers is het (helemaal) eens met de stelling 'In mijn gemeente moeten meer huizen gebouwd worden', slechts 21 procent niet.

Leidse lokale partijen mikken op winst

Sinds de jaren 90 zijn politieke partijen niet meer weg te denken uit het lokale politieke landschap. Soms is de lokale ook de grootste partij zoals bijvoorbeeld Lokale Partij Leiderdorp (LPL) die daar samen met de VVD de grootste partij is.
In Leiden ligt dat anders, daar hebben de lokale partijen sinds Leefbaar Leiden stopte niet zo veel meer in de melk te brokkelen. Partij Sleutelstad kwam in 2018 weliswaar met twee zetels in de gemeenteraad, maar werd de afgelopen vier jaar ook verdeeld door ruzies en een afsplitsing. Toch hoopt de partij bij de komende verkiezingen een flinke winst te boeken. De partij hoopt het aantal van twee zetels te kunnen verdubbelen.
Ze krijgen hierbij wel concurrentie van Studenten voor Leiden. Dit is een nieuwe politieke partij, die op wil komen voor de belangen van de jongeren in de start. Ook de nieuwe studentenpartij mikt op vier of vijf zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week.
Leidse lokale partijen mikken op winst

Waarom willen politici de raad in?

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maakt Omroep West een serie verhalen met kandidaat-raadsleden. (Aspirant-)politici die in het nieuws zijn geweest of juist een bijzondere drijfveer hebben om (opnieuw) volksvertegenwoordiger te worden.